Γιορτή της Μητέρας: Πώς να τιμήσετε εξίσου τη μητέρα και την πεθερά σας - Όλα τα σενάρια.
Η Κέιτ Μίντλετον με την πεθερά της Καμίλα Πάρκερ © Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images
Σχεσεις

Γιορτή της Μητέρας: Τίμα τη μητέρα αλλά και την πεθερά σου

Εσείς σε ποια εορτάζουσα θα φάτε στις 8 Μαΐου; Στη μαμά ή την πεθερά;

Γιορτή της Μητέρας: Πώς να τιμήσετε εξίσου τη μητέρα και την πεθερά σας - Όλα τα σενάρια.

Στην Ελλάδα της «δεμένης οικογένειας» κάθε γιορτή είναι μια μικρή σπαζοκεφαλιά για τα νεαρά ζευγάρια. Παραδοσιακά θα πρέπει να φάνε στο σπίτι των γονιών τους. Αλλά ποιων γονιών; Των μεν ή των δε; Του γαμπρού ή της νύφης; Ποιους να καταδεχτούν και ποιους να κακοκαρδίσουν; Η μάνα τον/τη γέννησε, η μάνα τον/τη βύζαξε, η μάνα τον/την πήγε πρώτη μέρα στο σχολείο και πώς να της πεις πως δεν θα φάτε όλοι μαζί την Πρωτομαγιά!

Κάποιες εορταστικές περίοδοι, όπως, ας πούμε, των Χριστουγέννων που όλο τρώμε, ο γρίφος λύνεται σχετικά εύκολα: τραπέζι τα Χριστούγεννα στο σπίτι του ενός σογιού και την Πρωτοχρονιά στου άλλου, κι έτσι έχουμε και τις δύο συμπεθέρες ευχαριστημένες. Η Γιορτή της Μητέρας ωστόσο είναι ένα πιο περίπλοκο ζήτημα και η επιχείρηση να τιμηθούν οι μάνες ένθεν κακείθεν απαιτεί λεπτό σχεδιασμό. Ας δούμε όλες τις πιθανότητες (για παράδειγμα, αν τα συμπεθέρια τα πηγαίνουν καλά ή όχι) και πώς λύνεται αυτό το δύσκολο σταυρόλεξο. 

Ενδεχόμενο Νο1: Οι συμπεθέρες μένουν στην ίδια πόλη και είναι αγαπημένες μεταξύ τους
Το εύκολο σενάριο, πολιτισμένα πράματα. Καλείτε όλους τους προπάτορες στο σπίτι ή, για να μην εφημερεύετε όλη την Κυριακή στην κουζίνα πάνω από ταψιά και κατσαρόλες, κανονίζετε γεύμα σε εστιατόριο. Χαρίζετε και στις δύο μανούλες λουλούδια και δώρα ίσης αξίας, δίνετε τις ίδιες πάνω κάτω ευχές. Αν οι εορτάζουσες δεν θέλουν φασαρία και βαβούρα, κρατάτε τη γιορτή σε στενό οικογενειακό κύκλο. Αν όμως είναι κοινωνικές και θέλουν μεγάλο τραπέζι με κόσμο και κασμάκη, καλείτε και τραπεζώνετε αναγκαστικά κόσμο και κοσμάκη: αδελφές, ξαδέλφες, κουνιάδες, συνυφάδες, γιαγιάδες, γειτόνισσες. Αυτή τη μέρα δε χαλάμε χατήρια στη μητέρα. 

Ενδεχόμενο Νο2; Οι συμπεθέρες μένουν στην ίδια πόλη, αλλά δεν μιλιούνται
Επίσης εύκολο σενάριο. Όσο κι αν με την καλή σας την καρδιά θέλετε τη συμφιλίωση, μη φέρετε τις τσαούσες σε επαφή. Θα είναι άβολο και αμήχανο για όλους, κυρίως για εσάς που θα κάθεστε σε αναμμένα κάρβουνα μήπως πάνω στην κουβέντα έρθουν οι βαριές κουβέντες. Σε αυτή την περίπτωση το νουνεχές είναι να γιορτάσει ο καθένας με τη μάνα του. Αν πάλι είστε χαβαλετζήδες, οργανώστε γεύμα εκεχειρίας σε κυριλέ εστιατόριο, πάνω στο επιδόρπιο πετάξτε μια σπόντα και καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας απολαμβάνοντας αμέτοχοι την κατεδάφιση του χώρου. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε…

Ενδεχόμενο Ν03: Οι συμπεθέρες δεν μένουν στην ίδια πόλη, αλλά είναι αγαπημένες
Επειδή ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί ο διακτινισμός, θα φιλοξενήσετε τη μάνα που μένει μακριά στο σπίτι σας και θα φάτε όλοι μαζί την Κυριακή. Ή θα βάλετε στο αυτοκίνητο τη μάνα που μένει στην ίδια πόλη με σας και θα εκδράμετε στον τόπο κατοικίας της άλλης. 

Ενδεχόμενο Ν04: Οι συμπεθέρες δεν μένουν στην ίδια πόλη και είναι και σκοτωμένες μεταξύ τους
Είτε θα γιορτάσετε ο καθένας με τη μάνα του είτε θα απλώσετε τη Γιορτή της Μητέρας σε δύο μέρες, τιμώντας τη μία το Σάββατο και την άλλη την Κυριακή. Θα ταλαιπωρηθείτε λίγο, αλλά η μάνα αξίζει όλες τις ταλαιπωρίες. Τίμα τη μητέρα σου, τίμα όμως και τη μητέρα του άλλου, είτε τη συμπαθείς είτε όχι. Μια μέρα τον χρόνο γιορτάζει. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice