Οι Homo Digitalis ασχολούνται με τα ψηφιακά δικαιώματα και μας εξηγούν τον δαιδαλώδη κόσμο της διαδικτυακής παρακολούθησης
Online dating: Γιατί το curving είναι χειρότερο και από το ghosting;
Πώς συμπεριφέρεται ένα curver και γιατί είναι απαράδεκτος;
Online dating: Η τάση του curving, μια ύπουλη πρακτική, πώς να καταλάβετε ότι έχετε πέσει θύμα της και πώς να την αντιμετωπίσετε.
Αναγκαία διευκρίνιση: Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το online dating ούτε και ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν, ας μη συνεχίσουν την ανάγνωση. Αν και ό,τι μαθαίνει κανείς καλό είναι, γνώμη μου. Επίσης, μία γνώση την ημέρα τον ενοχλητικό τον κάνει πέρα, πάλι γνώμη μου, και αν συνεχίσετε την ανάγνωση (πέφτω στα γόνατα!) θα καταλάβετε τι εννοώ.
Πάμε στο ψητό: τι είναι το curving. Είναι πρώτο ξαδελφάκι του ghosting, χωρίς το απότομο του «φαντάσματος», και διδυμάκι του breadcrumbing. Το ghost, εκεί που μιλάτε ωραία και καλά και χαριεντίζεστε, ξαφνικά εξαφανίζεται, γίνεται μπουχός, μην το είδατε τον Παναγή. Ούτε ένα «άντε γεια» δε λέει! Και δεν επιστρέφει ποτέ. Τρως και ένα block και η ζωή συνεχίζεται. Ο curver (όπως και ο breadcrumber) είναι ύπουλος. Δεν ξεκόβει, σε κρατάει κάπως ζεστό, σου πετάει ψιχουλάκια ενδιαφέροντος, στέλνει μηνύματα πού και πού ή απαντάει στα δικά σου μηνύματα, απλώς με μια μικρή καθυστέρηση 2-3 εβδομάδων. Μετά θα απολογηθεί και θα σε τυλίξει με γλυκόλογα.
Πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα ενός συγυρισμένου curving είναι το στρίβειν όταν έρχεται η ώρα να βρεθούν οι δύο ενδιαφερόμενοι από κοντά. Θυμάστε την παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει»; Ε αυτό κάνει και ο curver. Πότε αλλάζει την κουβέντα, πότε έχει σύσκεψη, πότε έχει κομμωτήριο, πότε έχει κανονίσει με φίλους, κοινώς πότε ο Γιάννης ή η Γιάννα δεν μπορεί, πότε ο κώλος του πονεί.
Το curving είναι χειρότερο από το ghosting, γιατί τουλάχιστον με το ghosting το νιώθεις στο πετσί σου μία και μόνο φορά. Έπεσες σε φαντασματάκι; Πας για άλλα. Το curving όμως μπορεί να κρατάει για μέρες, μήνες, χρόνια ή και επ’ αόριστο. Είναι ένα αέναο «κοιμήσου, δε θα στείλει, αλλά αν στείλει;». Βαναυσότητα, ρε φίλε. Τέλος, μην περιμένεις να αλλάξει τροπάρι ένας curver. Θα σε τσιρτσιρίζει χωρίς νόημα. Οπότε, απλώς σούταρέ τον.
Ghosting, zombing, stashing, breadcrumbing και δε συμμαζεύεται. Τα λεξικά που αφορούν τις διαδικτυακές γνωριμίες διαρκώς εμπλουτίζονται με νέα λήμματα περιγράφοντας τις πολυάριθμες «ρομαντικές» συμπεριφορές των ανθρώπων στον κυβερνοχώρο. Βέβαια, οι σημασιολογικές διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες. Παλιά, σε εποχές συμβατικές, προ τεχνολογίας, και όταν τα πράγματα τουλάχιστον με τους φίλους μας ήταν πιο μπρουτάλ, όλα αυτά τα ghosting, zombing, stashing θα συνοψίζονταν σε ένα «καλοφάγωτη η χυλόπιτα» (ghosting), «σε δουλεύει» (zombing), «έχει σχέση - είναι παντρεμένος-η» (stashing). Και η κουβέντα θα έκλεινε με το σταράτο συμπέρασμα: «Είναι μαλάκας-μαλακισμένη το άτομο, μην ασχολείσαι!».
Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά τις σχέσεις και τα ερωτικά τους οι άνθρωποι γίνονται λεπτολόγοι και υπεραναλυτικοί. Την ψάχνουν πολύ. Στην πραγματική ζωή, όλα εκείνα τα ατελείωτα «τι εννοούσε όταν είπε, έκανε, έρανε…» είναι μια απόπειρα να βρεθούν αποχρώσες ενδείξεις ενδιαφέροντος ή «τρίτου προσώπου».
Το online dating, ή καλύτερα το online φλερτ, είναι και λίγο να ’χαμε να λέγαμε. Ακίνδυνο κουβεντολόι. Οπότε γίνεται ένα μαγνητικό πεδίο που ελκύει τους πάντες, μικρούς και μεγάλους, δεσμευμένους και singles, να δοκιμάσουν τη γλύκα του. Είναι ένα αθώο και ανεβαστικό παιχνίδι, μια τόνωση αυτοπεποίθησης χωρίς υποχρεώσεις. Βέβαια, το «χωρίς υποχρεώσεις» το αποφασίζει ο καθένας μόνος του, δεν είναι υποχρεωτικό να ισχύει για όλους. Ο συνομιλητής σου μπορεί να τρέφει ελπίδες, προσδοκίες, επιθυμίες. Μην τις καλλιεργείς αν δεν ενδιαφέρεσαι. Είναι γαϊδουριά, δεν είναι;