«Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση»
7 προβλέψεις για το μέλλον του dating
Πώς θα είναι τα ραντεβού στο μέλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών
Ραντεβού: Πώς θα αλλάξει το dating στη μετά-covid εποχή και με δεδομένη τη συνδρομή της τεχνολογίας στον τομέα των γνωριμιών.
Όπου μπαίνει η τεχνολογία, επιταχύνει τις εξελίξεις. Το ίδιο συνέβη και με το dating. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές γνωριμιών, καθώς και η πανδημία, είχαν τεράστιο αντίκτυπο στο πώς γνωρίζουμε ανθρώπους και πώς τους ερωτευόμαστε. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον των ραντεβού, όμως οι ειδικοί επί του θέματος ρισκάρουν να κάνουν μαντεψιές. Ας δούμε πώς θα είναι το ρομάντσο στα χρόνια που ακολουθούν.
Είμαι single και γουστάρω
Μια από τις τάσεις των τελευταίων χρόνων είναι το να μένεις συνειδητά μόνος. Σε πρόσφατη αμερικανική μελέτη, 53% των ερωτώμενων δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντιλήφθηκε πως είναι ΟΚ να είσαι χωρίς σύντροφο, έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Celebrities όπως η Έμα Γουότσον, η Lizzo, η Σελένα Γκόμεζ ή η Αριάνα Γκράντε υπερασπίζονται δημοσίως τη single ζωή.
Τα εικονικά ραντεβού ήρθαν για να μείνουν
Από τη στιγμή που κατεβάσαμε τα Zoom και τα Skype στους υπολογιστές μας με τον κορωνοϊό και είδαμε τις χάρες τους, δεν πρόκειται να κάνουμε απεγκατάσταση. Οι ειδικοί των σχέσεων επιμένουν ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τσεκάρεις τον άλλον στα πρώτα ραντεβού, αποφασίζοντας αν επιθυμείς να συνεχίσεις ή να το κόψεις κι έτσι να γλιτώσεις χρόνο, χρήμα και ενέργεια.
Non alcohol συναντήσεις
Πριν από μερικά χρόνια, ένα τυπικό ραντεβού ήταν έξοδος για ποτάκι. Εξάλλου, ένα τζινάκι ή δυο ποτηράκια κρασάκι έδιωχναν το άγχος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν τις non alcohol συναντήσεις, είτε μιλάμε για βραδινό είτε για dawn date. Το BBC φιλοξένησε έρευνα για τα «στεγνά ραντεβού», όπου φάνηκε ότι τα προτιμά το 34% των ερωτώμενων, ενώ το 62% ισχυρίστηκε ότι ένα νηφάλιο ραντεβού θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια πιο γνήσια σχέση».
Πάνω από όλα ειλικρίνεια
Λέγεται ότι ο κορωνοϊός μας έχει κάνει πιο ειλικρινείς, αν μη τι άλλο απέναντι στον εαυτό μας. Μάλιστα έχει επινοηθεί και όρος για να περιγράψει το γεγονός: coronesty (corona+honesty). Η κορωνοειλικρίνεια έχει περάσει και στις γνωριμίες. Οι άνθρωποι κάνουν αληθινές ερωτήσεις, με αληθινό ενδιαφέρον, και δίνουν ανάλογες απαντήσεις. Πολλοί singles πέρασαν τα lockdown στη μοναξιά, σκεπτόμενοι τι έχαναν που δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν σχέσεις αλλά και τι τους κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Αυτή η αυτογνωσία τούς ωθεί πλέον να εκφράζουν με σαφήνεια τι ζητούν από μια σχέση.
Τέλος οι δημιουργικές ασάφειες
Ξεχάστε τα friends with benefits ή τα fuck buddies και γενικώς τις ασάφειες, με τις οποίες οι άνθρωποι έμεναν σε προβληματικές (μη) σχέσεις με την ελπίδα να εξελιχτούν σε κάτι περισσότερο. Πλέον οι singles δεν θα συμβιβάζονται με ημίμετρα αλλά θα απαιτούν αυτό που θα καλύπτει απολύτως τις ανάγκες τους.
Στο ντιβάνι
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών της ψυχικής υγείας, στο μέλλον όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν ψυχοθεραπεία. Φυσικά, αυτό θα αλλάξει και τον τρόπο που θα βγαίνουν ραντεβού. Σύμφωνα με μια έρευνα του Hinge, ένα εκπληκτικό 91% των χρηστών της εφαρμογής ελπίζει να ταιριάξει με κάποιον που κάνει τις συνεδρίες του, ενώ το 89% ισχυρίζεται ότι είναι πιο πιθανό να συμφωνήσει σε ένα δεύτερο ραντεβού αν ανακαλύψει ότι ο άλλος πηγαίνει σε ψυχοθεραπευτή. Με απλά λόγια, καθώς όλοι αρχίζουμε να παίρνουμε στα σοβαρά την ψυχική μας υγεία, εκτιμούμε όλο και περισσότερο όσους παίρνουν στα σοβαρά τη δική τους.
Σοροπιάσματα μπροστά στον κόσμο
Μετά την κοινωνική αποστασιοποίηση που επέβαλε ο κορωνοϊός, τώρα που ξεψαρώσαμε αρχίσαμε και πάλι δειλά δειλά τις αγκαλιές και τα φιλιά. Ύστερα από δύο χρόνια επιβεβλημένης στέρησης στοργής, οι άνθρωποι προβλέπεται να εκδηλώνουν τον έρωτά τους, είτε δημοσίως δημοσίως, στον δρόμο, είτε μέσω social media, ακομπλεξάριστα.