Dating apps και σχέσεις
© Unsplash
Σχεσεις

Η παρθενική μου φορά στα dating apps

4 Έλληνες από το Μπρίστολ μας διηγούνται τις εμπειρίες τους

Dating apps: Eρωτικές ιστορίες τεσσάρων Ελλήνων που κατοικούν στο Μπρίστολ.

Από το πρώτο μήνυμα που έλαβε η Μεγκ Ράιαν στον υπολογιστή της το 1998 από τον Τομ Χανκς με τη βοήθεια του πρώτου online site γνωριμιών match.com μέχρι τα σημερινά Τinder, Badoo, Jaumo, Hinge, Happn, BlindChat, Bumble, Facebook Dating, OK Cupid, υπάρχουν πλατφόρμες γνωριμιών που βάζουν στην ερωτική ζωή σου «φωτιά». Dating apps και flexting αυτά είναι τα δύο πράγματα που αντηχούν στο μυαλό μου όσο συζητάω με την Ιωάννα, τον Κώστα, τον Αλέξανδρο και την Ειρήνη, τέσσερις Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Προσωπικά, εφαρμογές γνωριμιών δεν είχα ποτέ αλλά όπως αρκετοί στην ηλικία μου –και όχι μόνο- το έχουμε βγει το ραντεβουδάκι μας με άτομα που γνωρίσαμε μέσω Ιnstagram ή Facebook. Μιλήσαμε για το ρόλο που παίζουν τα dating apps στις σχέσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, αναλύσαμε προσωπικές ιστορίες και τους ρωτήσαμε αν θα δοκιμάσουν ξανά. Μια ξενάγηση στα προφίλ τους δεν ήταν αρκετή, ομολογώ.

Dating apps και σχέσεις
© Unsplash

Ξεκινήσαμε με ένα ατελείωτο zoom meeting που περιείχε σίγουρα spicy stories και hot λεπτομέρειες. Άλλες στιγμές έπιαναν τα κορίτσια τα μαλλιά τους ή άναβαν το τσιγάρο τους, τα αγόρια συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν, έκαναν αστείους μορφασμούς αλλά όλοι άκουγαν με προσοχή τις λεπτομέρειες. Όλοι τους έχουν ένα κοινό: ξεκίνησαν από περιέργεια ενώ η πανδημία αποτέλεσε αφορμή για να αναζητήσουν μια νέα γνωριμία στην ερωτική τους ζωή που είχε «βαλτώσει». Σε ένα προφίλ κοιτάνε φυσικά πρώτα τις φωτογραφίες πριν το match, βοηθάνε ιδιαίτερα εκείνες όπου το πιθανό ταίρι τους κάνει κάποιο χόμπι ή έχει ένα κατοικίδιο- ενώ ένα αστείο και ασυνήθιστο bio τους κάνει να «κολλούν». Δεν υπάρχει κανένα άγχος για το πώς θα κυλήσει η συνομιλία, σιχαίνονται τις μονολεκτικές, ανορθόγραφες απαντήσεις και γουστάρουν τις ωραίες ατάκες έναρξης της συζήτησης και τις έξυπνες ιστορίες, όπως μου λένε.

Dating apps και σχέσεις
© Unsplash

Με τις παρέες τους συζητούν κυρίως όλα τα ανεκδιήγητα που τους έχουν συμβεί και σήμερα -«αποτοξινωμένοι» πια- γελάνε. Πάνε στοίχημα κατά πόσο είναι αλήθεια αυτά που γράφει το εκάστοτε προφίλ μέχρι την πολυπόθητη στιγμή του ραντεβού, η οποία, ναι, είναι κυρίως αμήχανη. Όσα περισσότερα στοιχεία, φωτογραφίες, τόσο το καλύτερο για να τους πείσει να «ταιριάξουν». Το πόσο «οκ» είναι κάποιος άλλωστε μπορεί να το καταλάβει κανείς μόνο όταν θα τον γνωρίσει από κοντά.

«Άρχισα να χρησιμοποιώ dating apps από τότε που έκανα το coming out»


Η ιστορία του Αλέξανδρου
«Άρχισα να χρησιμοποιώ dating apps από τότε που έκανα το coming out γιατί μου ήταν δύσκολο να βρω έξω άτομα ομοφυλόφιλα. Το πρώτο app που χρησιμοποίησα ήταν το Grindr, για gay, bi, trans και queer άτομα. Σου προσφέρει επιλογές που δεν μπορείς να βρεις στην πραγματική ζωή γιατί αρκετά άτομα φοβούνται αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος καθώς ήταν πιο “ωμό”. Οι dickpicks από την αρχή δεν ήταν και το καλύτερο μου. Τα επέλεξα βέβαια λόγω ανάγκης. Το θεωρώ δύσκολο να γνωρίσεις κάποιον "οκ τύπο" αλλά συνεχίζω να ελπίζω. Τη μια μπορεί να σου λένε πως θα βγείτε ραντεβού άμεσα, να ετοιμάζεσαι για να πας και λίγα λεπτά μετά χωρίς λόγο να σε μπλοκάρουν -αυτό που λέμε cloaking- ή ακόμη να κάνουν ghosting ενώ βγαίνετε τουλάχιστον δυο μήνες και εσύ να ψάχνεσαι. Μη μιλήσω για τους benchers που σε κρατάνε στον πάγκο - ναι μεν εκτός γηπέδου αλλά με τα μάτια τους καρφωμένα στο γήπεδο, μέχρι να αποφασίσουν να σε «χρησιμοποιήσουν». Εδώ να πούμε ότι τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν συχνά ήδη μια σχέση.

Dating apps και σχέσεις
© Unsplash

Το πρώτο άτομο που είχα βγει μαζί του δεν το θυμάμαι καλά, νομίζω όμως πως κύλησε σε ένα ωραίο φλερτ για 3 εβδομάδες. Έχω κάνει αρκετές φορές σεξ με κάποιον που γνώρισα μέσω των app ενώ κάποιες σχέσεις εξελίχτηκαν μόνο σε φιλίες που κρατούν ακόμη. Σχέση ωστόσο, δεν κατάφερα να κάνω ποτέ. Στα dating apps με ενοχλεί περισσότερο η ωμότητα και μετά το ψέμα αλλά και το γεγονός πως αντικαθιστούν το αληθινό φλερτ. Ιδανικά θα ήθελα οι εφαρμογές να αποτελούν συμπλήρωμα κι όχι αντικατάσταση του φλερτ. Να μιλούν οι άνθρωποι έξω, να διεκδικούν και να μην κρύβονται πίσω από οθόνες».

«Ήταν ο βασικός και εύκολος τρόπος που χρησιμοποιούν οι Άγγλοι για να σε φλερτάρουν μέχρι και να δημιουργήσουν την κατάλληλη ερωτική σχέση ζωής»

Η ιστορία της Ιωάννας
«
Bρισκόμουν σε μία σχέση περίπου τέσσερα χρόνια, χώρισα λίγους μήνες πριν την πρώτη καραντίνα. Επέλεξα να μείνω ελεύθερη για ένα διάστημα και να μην συναναστραφώ με κάποιον. Όταν αισθάνθηκα την επιθυμία να το κάνω (λόγω καραντίνας ήταν απαγορευτική η φυσική παρουσία σε χώρους) ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τα dating apps. To Hinge που δίνει χρήματα στους χρήστες που θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους και θα εμφανιστούν στο ραντεβού που έδωσαν ενώ έχει σκοπό να διαγραφεί αργά ή γρήγορα από το κινητό σου, μου το είχαν προτείνει οι Αγγλίδες συγκάτοικοί μου. Ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησα και αποτέλεσε ένα τρόπο να γνωρίσω καινούρια άτομα με φιλικούς και όχι σκοπούς.
Η απουσία της άμεσης πρώτης face to face επαφής με τον άλλο και η ασφάλεια του ότι θα «έρθει στο ραντεβού» είναι κάτι που με ενθάρρυνε. Εδώ δεν χρησιμοποιούνται κυρίως για το sex, όπως εύκολα θα σκεφτόταν κάποιος. Συνειδητοποίησα πως ήταν ο βασικός και εύκολος τρόπος που χρησιμοποιούν οι Άγγλοι για να σε φλερτάρουν μέχρι και να δημιουργήσουν την κατάλληλη ερωτική σχέση ζωής. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι κάθε φορά που θα στείλεις το πρώτο μήνυμα θα ξεκινήσει μία συζήτηση που έχει ξαναγίνει με όλους τους προηγούμενους και αυτό το καθιστά αρκετά βαρετό και αποτρεπτικό πλέον.

Dating apps και σχέσεις
© Unsplash

Όλα τα παραπάνω ισχύουν αφού έχουν μπει τα φίλτρα για τις ηλικίες, καθώς η ηλικία μετράει σαν γενικός κανόνας. Σεξ έκανα μόνο με έναν από όσους τόλμησα να βγω, εξελίχθηκε σε μια σχέση που διήρκησε λίγο διάστημα μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας και έμεινα συναισθηματικά ραγισμένη επειδή δέθηκα».

«Κάποια ραντεβού γίνονται κουραστικά, σε άλλα ζεις περιπέτειες και με άλλους απλά δεν βγαίνει η επικοινωνία από κοντά»

Η ιστορία της Ειρήνης
«Χρησιμοποιούσα dating apps για αρκετούς μήνες γιατί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να γνωρίσεις άτομα και να βγείτε ραντεβού. Είχα ανοίξει λογαριασμό στο Τinder και στο Βumble. Νομίζω το Βumble ήταν πιο πολύ στα μέτρα μου γιατί είναι φτιαγμένο ώστε να δίνει στη γυναίκα την πρώτη κίνηση οπότε δεν λαμβάνεις μηνύματα από άτομα που δεν θες και δεν ξοδεύεις άσκοπα χρόνο σε αυτά. Κάποια ραντεβού γίνονται κουραστικά, σε άλλα ζεις περιπέτειες και με άλλους απλά δεν βγαίνει η επικοινωνία από κοντά. Το θετικό είναι ότι τα περισσότερα περιλαμβάνουν πολύ φαγητό (γέλια) και hot συζητήσεις σε θέματα ερωτικού περιεχομένου και σχέσεων. Βγήκα δεκατρία ραντεβού που όντως ήταν ωραία και το ένα εξελίχτηκε σε σχέση 9 μηνών, περιείχαν παράλληλα και πολύ sexting, ασύστολο sexting θα έλεγα.

Dating apps και σχέσεις
© Unsplash

Μου είχε συμβεί αγόρι που βγαίναμε να γίνει εμμονικός, να με παίρνει συνέχεια τηλέφωνα, να μου στέλνει μηνύματα και να έρχεται κάτω από το σπίτι μου. Φοβήθηκα, σκέφτηκα να τα διαγράψω όλα αλλά μετά κινήθηκα διαφορετικά. Μια άλλη γνωριμία κύλησε κάπως σαν textlationship, δε βγαίναμε, η επικοινωνία βασιζόταν στην ανταλλαγή φωτογραφιών, βίντεο και γραπτών μηνυμάτων. Έμεινε μόνο εκεί. Έχω κάνει σεξ με γνωριμία μέσω dating app, ήταν ένα από τα καλύτερα σεξ της ζωής μου. Μερικές φορές το να μην ξέρεις τον άλλο σε κάνει να απελευθερώνεσαι, να βγάζεις μια πιο kinky πλευρά σου χωρίς ντροπές. Νομίζω ότι η προοπτική του να βρεις κάποιον που ταιριάζεις είναι που σε κάνει να συνεχίζεις να το χρησιμοποιείς. Αλλά για να βρεις αυτό που ψάχνεις πρέπει να το περάσεις από χίλια κύματα, το οποίο για μένα τουλάχιστον έγινε πολύ κουραστικό. Το θέμα είναι ότι και να γνωρίσεις κάποιον οκ μπορεί αυτό το άτομο να έχει γνωρίσει άλλα τρία οκ άτομα, οπότε θα υπάρξουν πολλές φορές οι περιπτώσεις που θα εξαφανιστεί κάποιος που σου αρέσει και ξεκινάς πάλι από την αρχή».

«Είχαμε πάει για καφέ στο πάρκο και μαντέψτε; Mας παρακολούθησε ο φίλος της»

Η ιστορία του Kώστα
«Ξεκίνησα το φθινόπωρο του 2020 στα βάθη των lockdown και εγώ μετά από μεγάλο χωρισμό. Το Τinder με κέρδισε γιατί διαθέτει μεγαλύτερη διαδικτυακή "ποικιλία". Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίσεις κάποιον ως γυναίκα όπως έχω παρατηρήσει από τις φίλες μου παρά ως άντρας. Στην πρώτη περίπτωση σου δίνονται παραπάνω επιλογές μιας και η νόρμα είναι ότι ο άντρας θα στείλει πρώτος μετά το match και θα "κυνηγήσει" το ραντεβού.  
Το πρώτο δικό μου ραντεβού ήταν μια κοπέλα από την Ουγγαρία που είχε και αυτή πάθος για πολεμικές τέχνες. Είχαμε πάει για καφέ στο πάρκο και -μαντέψτε- μας παρακολούθησε ο φίλος της που μου ζητούσε τα ρέστα. Όπως καταλαβαίνετε δεν προχώρησε παρακάτω. Πολλές φορές δεν υπάρχει ξεκάθαρη επικοινωνία στο τι θέλει ο καθένας από αυτή τη σχέση και τότε δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα.

Dating apps και σχέσεις
© Unsplash

Πολύ σύνηθες είναι το catfishing όπου τα άτομα online λένε ψέματα ή υπερβάλλουν για τα χαρακτηριστικά τους. Έχω βγει με μια κοπέλα που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τις φωτογραφίες που είχε στο προφίλ της, σε βαθμό που δεν την αναγνώρισα όταν είχαμε βρεθεί. Ήξερα κατευθείαν ότι δυστυχώς δεν πρόκειται να κυλήσει το πράγμα. Η απογοήτευση συνεχίστηκε στην προσπάθεια για συζήτηση αλλά το αποκορύφωμα ήταν όταν προς το τέλος του ραντεβού έκανε αρκετά απεγνωσμένες προσπάθειες να πάμε σπίτι μου ενώ εγώ πρότεινα ευγενικά να πάει ο καθένας στο δικό του.
Μόνο με μια κοπέλα έχει κυλήσει πολύ ευχάριστα η φάση από dating apps, την οποία είχα γνωρίσει όταν είχα γυρίσει Ελλάδα για Χριστούγεννα και ταιριάξαμε αμέσως. Δυστυχώς και οι δυο ζούσαμε σε άλλη χώρα οπότε έγινε πολύ δύσκολο να συνεχιστεί η "σχέση" μας, αν και το θέλαμε και οι δυο. Παρόλα αυτά ακόμα έχουμε καλή επαφή και χάρηκα που την γνώρισα.
Ο κόσμος σήμερα τα παρατάει πολύ εύκολα αν το παραμικρό "στραβώσει" κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με το άλλον. Αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το μέλλον των γνωριμιών. Θα γίνουμε κάποιο επεισόδιο του Black Mirror; Αναρωτιέμαι αν η πρόσβαση σε τόσα άτομα με το πάτημα ενός κουμπιού θα αποτρέψει πολύ κόσμο από τη μονογαμία και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις του μέλλοντος που ήδη πάνε κατά δι@όλου».

Dating apps και σχέσεις
© Unsplash

Τέλος καλό, όλα καλά. Όλοι ήρθαν διακοπές στην Ελλάδα τώρα και έχουν αντικαταστήσει για την ώρα τη διαδικτυακή αναζήτηση με τη… δια ζώσης. Φυσικά, για τους παλιούς, τους παραδοσιακούς, που έχουν να μοιραστούν τις ερωτικές ιστορίες τους με εμάς, το μανεκέν Τζένη είναι εκεί να του Μιλήσετε Βρώμικα και να λύσει τις πιο τρελές σας απορίες, ενώ για εσάς που την/τον έχετε δει και ψάχνεστε, υπάρχει το Σε είδα  για να μας τον/την περιγράψεις με κάθε λεπτομέρεια. Γράμματα δεν στέλνουμε αλλά μια αφιέρωση μπορούμε να τους την κάνουμε βρε αδερφέ.

Info: Το Tinder το 2021 κατέγραψε πάνω από 200 χιλιάδες χρήστες στην Ελλάδα των οποίων το target group ήταν 18-35 και εγγράφονται από το Facebook. Σύμφωνα με έρευνα του 2019, οι πιθανότητες να γνωρίσουμε το «ταίρι» μας μέσω διαδικτύου είναι περισσότερες απ' ό,τι μέσω τυχαίας γνωριμίας ενώ πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εφαρμογής γνωριμιών Badoo δείχνει πως περισσότερο από τα τρία τέταρτα των χρηστών ένιωθαν εξάντληση από τις άκαρπες διαδράσεις και τα ακατάλληλα «ταιριάσματα» σε πλατφόρμες κι εφαρμογές. Το 44% των γυναικών κάτω των 35 ετών είναι δέκτης προσβλητικών χαρακτηρισμών και το 19% αντιμετωπίζει απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας, σε εφαρμογές και ιστοσελίδες γνωριμιών, σύμφωνα με το Pew Research Center. Παρ' όλα αυτά οι εφαρμογές παραμένουν ένας από τους πιο «εύκολους» τρόπους να γνωρίσουμε το έτερον ήμισυ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice