Πώς θα το κάνεις να σου «ανοιχτεί» και να σου μιλήσει
Πρώτη φορά σχολείο: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να έχει μια εύκολη προσαρμογή
Τα παιδιά μπροστά σε κάτι καινούργιο έχουν τις περισσότερες φορές κάποιον δισταγμό και είναι απολύτως φυσιολογικό
Tips για την προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο: Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας για τη νέα εμπειρία τους.
Η σχολική χρονιά έφτασε και οι μαμάδες που θα στείλουν για πρώτη φορά σχολείο τα παιδάκια τους, ίσως να έχουν μεγαλύτερο άγχος ακόμη και από τα ίδια τα παιδιά. Τις καταλαβαίνω. Το ίδιο νιώθω κι εγώ ακόμη κι αν φέτος δεν έχω κάποιο πρωτάκι στο σπίτι μου. Ωστόσο το άγχος για τη νέα αυτή αρχή πάντα υπάρχει φυσικά, μαζί με τον ενθουσιασμό και τη λαχτάρα του να αδράξεις την νέα χρονιά.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις και να πεις στο παιδί σου ώστε να του δημιουργήσεις μία αίσθηση ασφάλειας για τη νέα αρχή στην ζωή του. Τα παιδιά μπροστά σε κάτι καινούργιο έχουν τις περισσότερες φορές κάποιον δισταγμό και είναι απολύτως φυσιολογικό.
Η συζήτηση γύρω από το σχολείο πρέπει να γίνει αρκετό καιρό πριν χτυπήσει το κουδούνι.
Αυτό συμβάλλει στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού στην νέα του καθημερινότητα. Ξεκινήστε να του μιλάτε γενικά για τον χώρο του σχολείου. Εξηγήστε του με απλά λόγια ότι εκεί θα βρει νέους φίλους, παιχνίδια, θα παίξει, θα μάθει τραγούδια. Πείτε του ότι θα έχει κάποιον δάσκαλο / δασκάλα οποίος θα του μάθει πολλά νέα και ενδιαφέροντα πράγματα και πως όλα μαζί τα παιδιά θα είναι μία ομάδα πάντα με την καθοδήγηση της δασκάλας.
Εξηγήστε του ακριβώς ποια είναι η διαδικασία. «Θα ξυπνήσεις το πρωί, θα φας πρωινό, θα ντυθείς, θα φτιάξεις την τσάντα σου και θα έρθει το σχολικό για να πας στο σχολείο». Σε περίπτωση που το πάτε εσείς, μπορείτε στη διαδρομή να του υπενθυμίσετε πόσο όμορφα θα περάσει μέσα στην ημέρα του και πως όλα τα παιδάκια αυτή την στιγμή είναι κι αυτά στον δρόμο τους για το σχολείο. Θυμηθείτε να του πείτε πως θα το περιμένετε να γυρίσει ή ότι θα πάτε να το πάρετε το μεσημέρι. Επειδή τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας δεν γνωρίζουν ακόμη την ώρα, καλό είναι να του πείτε ότι θα γυρίσει από το σχολείο την ώρα που τρώτε μεσημεριανό. Έτσι θα το συνδυάσει με τη συγκεκριμένη στιγμή και θα νιώσει την ασφάλεια που ζητάει. Επίσης πείτε του που θα είστε κι εσείς. Για παράδειγμα, «Εγώ θα πάω στην δουλειά, αλλά θα σε σκέφτομαι». Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουν ότι θα το σκέφτεστε όση ώρα θα είναι μακριά σας αλλά και να γνωρίζει πού θα βρίσκεστε.
Πείτε του τι θα κάνετε μετά για να έχει κάτι να περιμένει όπως, «Μετά το σχολείο θα πάμε για παγωτό ή στις κούνιες». Είναι κάτι που σίγουρα θα του αρέσει και θα του δημιουργήσει μια αίσθηση γλυκιάς προσμονής.
Δώστε του μια αγκαλιά κι ένα φιλί αλλά καλύτερα πριν φτάσει στην πόρτα του σχολείου, γιατί αυτό θα κάνει τον αποχωρισμό ακόμη πιο δύσκολο. Επίσης, τις πρώτες μέρες είναι καλό να το πάτε η ίδια στο σχολείο και να το παραδώσετε στη δασκάλα, ενώ μπορείτε να περιμένετε για λίγο κάπου εκεί κοντά, φυσικά χωρίς να σας βλέπει το παιδί. Κάποιοι παιδικοί σταθμοί συνιστούν στους γονείς να παραμένουν ακόμη και μέσα στον σχολικό χώρο τις πρώτες ημέρες αλλά αυτό θα γίνει μετά από συνεννόηση με τους δασκάλους.
Τέλος, να δείξετε στο παιδί την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση που πρέπει. Αν εσύ η ίδια δεν δείχνεις έτοιμη για αυτόν τον αποχωρισμό τότε φαντάσου πώς νιώθει το ίδιο το παιδί.
Καλή αρχή σε όλους, γονείς και παιδιά!