Η φράση κοιμάται σαν μωρό είναι ίσως μία από τις πιο αβάσιμες που υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα
Γιατί πρέπει να κοιμούνται νωρίς τα παιδιά το βράδυ;
Τα παιδιά μου κοιμούνται νωρίς κάθε βράδυ και είναι ό,τι καλύτερο έχω αποφασίσει για την οικογένεια μας
Πρέπει να κοιμούνται νωρίς το βράδυ τα παιδιά; Γιατί είναι σημαντικό;
Η πιο συχνή συζήτηση μεταξύ νέων γονιών, και όχι μόνο, αφορά στον ύπνο των παιδιών τους. Οι περισσότεροι είναι στα όρια της απελπισίας είτε γιατί το παιδί τους δεν κοιμάται συνεχόμενα όλη τη νύχτα, είτε γιατί δεν κοιμάται στο κρεβάτι του, είτε γιατί το παίρνει ο ύπνος πολύ αργά κάθε βράδυ. Αποτέλεσμα; Να μην έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο σαν ζευγάρι και μόλις καταφέρουν τελικά να το βάλουν για ύπνο αποκοιμιούνται και οι ίδιοι στον καναπέ πριν προλάβουν να ανταλλάξουν κουβέντα.
Το παραπάνω σενάριο δεν το έχω ζήσει ποτέ και αυτό γιατί επέλεξα να μάθω στα παιδιά μου να κοιμούνται νωρίς κάθε βράδυ, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Πολλοί ίσως σκεφτούν ότι είμαστε πιεστικοί γονείς που αναγκάζουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται με τις κότες. Όμως κατάλαβα ότι η δική μας οικογένεια λειτουργεί καλύτερα όταν τα παιδιά κοιμούνται νωρίς. Είναι κάτι που το δούλεψα μέχρι να δω ότι ταιριάζει σε όλους μας και όταν τελικά είδα ότι τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικά, αποφάσισα να τηρήσω την ρουτίνα ύπνου η οποία θα ήταν η ίδια καθημερινά με σκοπό αρχικά, την ξεκούραση των παιδιών και φυσικά την δική μας σε δεύτερο στάδιο. Ας μην ξεχάσω να αναφέρω πως τα παιδιά μου με την συμπεριφορά τους μου απέδειξαν ότι το να πηγαίνουν για ύπνο γύρω στις 8, τα βοηθάει να ξεκουράζονται και να κάνουν έναν πιο ήρεμο ύπνο.
Πώς όμως το καταφέρνω;
Αρχικά φροντίζω να είμαστε σπίτι κατά τις 7 όπου και αρχίζουμε να χαλαρώνουμε και να αποφορτιζόμαστε από το τρέξιμο της ημέρας. Σειρά έχει το βραδινό φαγητό ,ίσως παρακολουθήσουν ένα παιδικό πρόγραμμα στην τηλεόραση καθώς πίνουν το γάλα τους κι έπειτα ένα χαλαρωτικό μπάνιο, πυτζάμες, πλύσιμο δοντιών, διάβασμα παραμυθιού και νάνι!
Φροντίζω πάντα να υπάρχει απόλυτη ησυχία μέσα στο σπίτι, να μην παίζει η τηλεόραση δυνατά ή να ακούγεται μουσική. Βοηθάει επίσης, ο χαμηλός φωτισμός. Ακόμη, όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο πολύ χρειάζεται να κοιμάται μέσα στην ημέρα έστω και για μισή ώρα. Είναι η λεγόμενη σιέστα που βοηθάει το παιδί να κοιμηθεί καλύτερα το βράδυ, όσο κι αν οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν το αντίθετο.
Αυτή η ρουτίνα είναι καθημερινή και προσπαθώ όσο μπορώ, να κρατάω σταθερά τα ωράρια τους. Φυσικά, υπάρχουν και οι μέρες αυτές που οι συνθήκες επιβάλλουν να μείνουν ξύπνια μέχρι αργά και είναι αναπόφευκτο. Αλλά δεν με πειράζει καθόλου. Ίσα ίσα που το θέλω κι αυτό για να υπάρχει μία ισορροπία και σε αυτό το κομμάτι.
Αν θέλετε κι εσείς να έχετε μία τέτοια ρουτίνα ύπνου, θα σας συμβούλευα να την ξεκινήσετε από όταν το παιδί σας θα είναι ακόμη μωρό. Μπορεί στην αρχή να σας φανεί δύσκολο ή ακατόρθωτο αλλά πιστέψτε με θα σας αποζημιώσει όλος ο κόπος και η προσπάθεια που θα καταβάλλετε για να το πετύχετε.
Λίγα από τα θετικά του να κοιμούνται τα παιδιά νωρίς, είναι:
- Ξεκουράζονται καλύτερα και ο ύπνος τους είναι πιο ήρεμος.
- Δεν έχουν νευρικότητα και τα ξεσπάσματα χωρίς λόγο, περιορίζονται σημαντικά.
- Το πρωινό ξύπνημα γίνεται χωρίς φωνές και υστερίες.
- Μένει αρκετός ελεύθερος χρόνος για εσάς. Ώρα να απολαύσετε εκείνη την σούπερ σειρά στο Netflix που όλο αναβάλλατε για κάποια άλλη στιγμή, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να διαβάσετε ένα βιβλίο ακόμα και να μην κάνετε απολύτως τίποτα!