Οι dick pics που κανείς δε ζήτησε

Τι συμβαίνει με τα ποσοστά σεξουαλικών παρενοχλήσεων στο διαδίκτυο όσο εμείς γελάμε με τις αναρτήσεις του λογαριασμού antrasstigmh;

Η εξέλιξη του φαινομένου των dicks pics στη σύγχρονη εποχή με αφορμή την απήχηση του λογαριασμού antrasstigmh στο Instagram

O antrasstigmi είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους λογαριασμούς Instagram το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Ο λογαριασμός αυτός έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, επειδή αναδημοσιεύει στιγμιότυπα συνομιλιών μεταξύ ανδρών και γυναικών. To concept του λογαριασμού είναι να διακωμωδήσει τον άγαρμπο τρόπο με τον οποίο φλερτάρουν οι άντρες τις γυναίκες στο διαδίκτυο. Πολλά από τα στιγμιότυπα είναι αστεία, ενώ άλλα αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Τα likes, που συγκεντρώνουν οι δημοσιεύσεις, είναι εκατοντάδες και πολλοί χρήστες του Instagram δεν διστάζουν να κοινοποιήσουν τα στιγμιότυπα στο προσωπικό τους λογαριασμό.

“Ποιο δρόμο να ακολουθήσω για να φτάσω στην καρδιά σου;” αναφέρει ένας χρήστης σε μια συνομιλία. “Ο Χριστός και η Παναγία.” απαντά η κοπέλα. “Ωραία αφού δε σου αρέσει το ρομαντικό, πότε μπορείς να σου ρίξω ένα π***** για γρήγορα;” απαντά ο άντρας. Το απόσπασμα της συνομιλίας, που έχει αναρτηθεί ως δημοσίευση στον λογαριασμό antrasstigmh ξεπερνά όρια του ανεκτού και παύει να είναι αστείο. Η λεκτική επίθεση που δέχεται η παραπάνω γυναίκα δεν αποτελεί μοναδικό περιστατικό στο διαδίκτυο. Πολλές γυναίκες γνωρίζουν ότι τέτοια χυδαία διαδικτυακά μηνύματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κάποιο αντίστοιχό φωτογραφικό υλικό, όπως τις dick pics.

Η φράση «Dick pic» είναι ο όρος, που χρησιμοποιούμε συνήθως για να περιγράψουμε τις φωτογραφίες που στέλνουν οι άντρες με τα γεννητικά τους όργανα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα κίνητρα αυτής της πράξης είναι τα εξής: αφενός οι αποστολείς πιστεύουν ότι οι φωτογραφίες θα ερεθίσουν σεξουαλικά τους αποδέκτες και αφετέρου ελπίζουν ότι θα λάβουν σε αντάλλαγμα παρόμοιες εικόνες.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι οι άντρες, που στέλνουν dick pics, δεν έχουν απαραίτητα αρνητικό κίνητρο, ενώ μια μειοψηφία εκκινείται από μισογυνισμό. Άλλωστε, σεξουαλικές εικόνες μπορεί να αποστέλλονται ιδιωτικά στο ίντερνετ και με συναίνεση. Με γνώμονα αυτό, το άγαρμπο «πέσιμο» των αντρών του antrasstigmh δεν έχει πάντα δόλιο σκοπό.

Ωστόσο, η εταιρεία ερευνών Statista διαπίστωσε στα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ότι η πλειονότητα των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών έχουν λάβει μια dick pic χωρίς την συγκατάθεσή τους, σε σύγκριση με την μειοψηφία των γυναικών ηλικίας 31-36 ετών. Το φαινόμενο της αποστολής dick pics είναι, λοιπόν, μια σύγχρονη και συνηθισμένη πρακτική. “Οι ανεπιθύμητες φωτογραφίες που αποστέλλονται παραβιάζουν το δικαίωμα του παραλήπτη να αποφασίζει μόνος του, εάν και πότε και τι είδους σεξουαλικό υλικό θέλει να βλέπει. “Οι Dick Pics είναι μια μη συναινετική σεξουαλική πράξη” αναφέρει η Dr Rikke Amundsen, η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Οι «μη συναινετικές εικόνες» συχνά ερμηνεύονται μια μορφή αντρικής κυριαρχίας και εξουσίας.

Η ερμηνεία των dick pics, ως μια σεξιστική πράξη, δεν αποτελεί κοινή θέση όλων των γυναικών. Μελέτη του Cambridge σημείωσε ότι μερικές από τις γυναίκες ήταν απρόθυμες να δουντις dick pics ως μέρος του γενικού προβλήματος του σεξισμού. Οι γυναίκες επηρεασμένες από τo κλίμα του φεμινισμού φαίνεται πως αρνήθηκαν να δεχτούν πως η τακτική αυτή τον αντρών λειτουργεί κατά της ελεύθερης επιλογής τους αλλά και της γυναικείας ενδυνάμωσης. Αντίθετα, όταν μια γυναίκα στείλει σε κάποιον μια σεξουαλική φωτογραφία, ανησυχεί ότι θα χάσει τους φίλους της, θα απολυθεί από τη δουλειά της  ή θα δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση.

Τα αναπτυσσόμενα dating apps και το sexting αποτελούν γκρίζες ζώνες σε σχέση με την προστασία των ανθρώπων από μη συναινετικές σεξουαλικές εικόνες. Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, ώστε η εφαρμογή γνωριμιών Bumble εισήγαγε την δυνατότητα προειδοποίησης του χρήστη, όταν κάποιος του έχει αποστείλει μια dick pic. Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ δύσκολο να προστατεύσει κανείς τους ανυποψίαστους. Έτσι, οι αθώες συνομιλίες του antrasstigmh θα εξακολουθούν να είναι αστείες, όσο δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να ειπώθηκε πριν ή μετά το απόσπασμα της συνομιλίας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice