Ύπνος και νεογέννητο: 4 mom tips που θα σε σώσουν
Η φράση κοιμάται σαν μωρό είναι ίσως μία από τις πιο αβάσιμες που υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα
Ύπνος μωρού: Συμβουλές και tips για τον ύπνο του μωρού.
Η φράση κοιμάται σαν μωρό είναι ίσως μία από τις πιο αβάσιμες που υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα. Γιατί, όποιος έχει μωρό ξέρει πολύ καλά ότι ο ύπνος των μωρών μόνο εύκολος και ήσυχος δεν είναι. Για την ακρίβεια ένα μωρό θα ξυπνήσει πολλές φορές κατά την διάρκεια του ύπνου του είτε για να φάει, είτε γιατί πονάει, είτε γιατί πολύ απλά θέλει να το πάρετε αγκαλιά. Αν δυσκολεύεστε να βάλετε το μωρό σας να κοιμηθεί ή προσπαθείτε να του φτιάξετε μία ρουτίνα ύπνου χωρίς αποτέλεσμα, τότε οι παρακάτω δοκιμασμένες δικές μου συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν στον δύσκολο δρόμο του βρεφικού ύπνου.
Πόσο όμως πρέπει να κοιμάται ένα νεογέννητο; Οι ειδικοί λένε πως τα μωρά μόλις αφήσουν την ζεστασιά και την ασφάλεια της μήτρας πρέπει να κοιμούνται έως και 16 ώρες ανά εικοσιτετράωρο οι οποίες δεν είναι συνεχόμενες αλλά μοιράζονται μέσα στην διάρκεια μιας ημέρας και νύχτας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι αδύνατον να έχουμε απαιτήσεις από ένα νεογέννητο να κοιμάται ένα ολόκληρο 8ωρο κάθε βράδυ. Φυσικά κάθε νεογέννητο είναι διαφορετικό και τις περισσότερες απορίες αλλά και πληροφορίες θα σας τις δώσει ο παιδίατρος.
Ναι, τα μωρά στην πλειοψηφία τους δεν κοιμούνται πολύ και εύκολα. Πολλοί θα σας πουν να κάνετε υπομονή και πως μεγαλώνοντας θα μάθει να κοιμάται. Εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι κουρασμένος και άυπνος ενώ να προσπαθείς να κοιμήσεις ένα μωρό και το να κάνεις υπομονή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα την δεδομένη στιγμή.
Τα δικά μου mom tips που με βοήθησαν στο να μην τρελαθώ προσπαθώντας να μάθω στο μωρό μου να κοιμάται είναι:
1. Αναγνώρισε τα σημάδια ύπνου
Το να αναγνωρίσεις τα σημάδια ύπνου έχει να κάνει με την εμπειρία, αλλά καλό είναι να έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά σε κάθε σημάδι που σου δείχνει το μωρό σου. Για παράδειγμα όταν το μωρό μου άρχιζε να τρίβει τα μάτια του ή να χασμουριέται ήξερα πως είναι ώρα για να κοιμηθεί. Αν το άφηνα για αρκετή ώρα σε αυτήν την κατάσταση το αποτέλεσμα ήταν να κουραστεί και να μην μπορεί να αποκοιμηθεί εύκολα.
2. Κράτα μια σταθερή ρουτίνα
Τα νεογέννητα δεν ξεχωρίζουν την μέρα από την νύχτα. Μπορείς με διάφορους τρόπους να μάθεις στο μωρό σου ότι ήρθε το βράδυ και είναι ώρα για ύπνο. Κάθε μέρα κράτα μια συγκεκριμένη ρουτίνα, μπάνιο, βρεφικό μασαζ, γάλα και μετά βάλτο να ξαπλώσει στην κούνια του. Αυτό θα το κάνεις κάθε μέρα για όσο καιρό χρειαστεί και θα δεις ότι μετά από κάποιο διάστημα το μικρό σου θα αναζητά την συγκεκριμένη ρουτίνα.
3. Μην το κοιμίζεις σε διαφορετικά μέρη κάθε φορά
Έχε στο νου σου ότι το παιδί πρέπει να κοιμάται πάντα στο κρεβάτι του ή όπου αλλού έχεις επιλέξει ότι θέλεις να κοιμάται. Αν το πρωί το κοιμίζεις στο καρότσι, το μεσημέρι στην αγκαλιά σου, το απόγευμα στο λίκνο κοκ, τότε το μωρό δεν θα συνδέσει ποτέ το «σταθερό» του κρεβάτι με την ώρα του ύπνου, ενώ κάθε φορά που θα ξυπνάει θα νιώθει ανασφάλεια.
4. Χρησιμοποίησε λευκούς ήχους
Όταν κατάλαβα πόσο πολύ άρεσε στο νεογέννητο μου ο θόρυβος του απορροφητήρα, ενθουσιάστηκα. Οι λευκοί ήχοι θυμίζουν στο μωρό τον καιρό που ήταν στην μήτρα και για αυτόν τον λόγο τα βοηθούν να ηρεμήσουν. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για κινητά με διάφορους λευκούς ήχους, βρείτε αυτόν που αρέσει στο δικό σας μωρό και θα με θυμηθείτε!