Μητέρα και παιδί
© Pexels
Σχεσεις

Gentle parenting: Πώς να πειθαρχήσεις το παιδί σου χωρίς τιμωρίες

Η προσέγγιση του Gentle Parenting σκοπό έχει να δώσει προτεραιότητα στη σχέση γονέα-παιδιού διδάσκοντας στα παιδιά πώς να γίνουν υγιείς κι ευτυχισμένοι ενήλικες

Τι είναι το Gentle Parenting που εφαρμόζουν όλο και περισσότεροι γονείς;

Μεγαλώσαμε στην εποχή που οι τιμωρίες ήταν η συχνότερη μέθοδος πειθαρχίας ενός παιδιού. Το “ρίξτου και καμία στον ποπό” θεωρούνταν ίσως ο αποτελεσματικότερος τρόπος να σε ακούσει το παιδί σου, ή ακόμη χειρότερα να σε φοβηθεί ώστε να μην τολμήσει να ξανακάνει την ίδια αταξία.

Τα πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολύ και οι νέοι γονείς ψάχνουν τρόπους πειθαρχίας όπου δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την τιμωρία. Συζητάω με πολλούς γονείς αποφασισμένους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μαθαίνοντας τους τον σεβασμό και την καλή συμπεριφορά γενικότερα. Πάντα όμως η ίδια απορία, πώς θα το καταφέρουν αυτό όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να τους κάνουν παρατήρηση ή να τους δείξουν ότι αυτό που έκαναν ή είπαν δεν είναι το επιτρεπτό.

Από αυτή την φάση πέρασα κι εγώ και μετά από 3 παιδιά μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι το Gentle Parenting είναι μια μέθοδος που αποδίδει.

Τι είναι όμως το Gentle Parenting;

Είναι μια νέα τάση στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών όπου αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: Την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, την κατανόηση και τα όρια. Το παιδί μέσα στην οικογένεια θεωρείται ισότιμο μέλος το οποίο έχει τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα μέλη και πολλές φορές του δίνονται επιλογές ώστε να αποφευχθεί μία ένταση που αποτέλεσμα θα έχει έναν καβγά. Για παράδειγμα, όλα τα παιδιά όταν έρχεται η ώρα του ύπνου αρνούνται να βάλουν πυτζάμες και να κοιμηθούν. Αντί να ξεκινήσει μία ένταση μεταξύ γονιού και παιδιού όπου από την πλευρά του ο γονιός θα αρχίσει τις φωνές, χωρίς αποτέλεσμα, δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να επιλέξει τι θέλει να κάνει πριν κοιμηθεί. Όπως το να παίξει για ακόμη 10 λεπτά με τα παιχνίδια του ή να διαβάσει κάποιο παραμύθι παρέα με τον γονιό του. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε στο παιδί μια ευκαιρία να αναβάλει για λίγο ακόμη την ώρα του ύπνου κάνοντας αυτό που το ευχαριστεί και που δεν του το έχουμε επιβάλλει εμείς.

Σε αντίθεση με παλαιότερα, οι γονείς μέσω του Gentle Parenting ενθαρρύνουν την πειθαρχία αλλά με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του κάθε παιδιού. Η πειθαρχία δηλαδή έρχεται χωρίς αυστηρούς κανόνες, επιβολές ποινών και τελεσίδικες αποφάσεις από την πλευρά του γονέα. Αντίθετα δίνουμε επιλογές στο παιδί με σεβασμό στις ανάγκες του.

Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι πάντα. Θέλει πολύ δουλειά από τη δική σου πλευρά. Πολλές φορές στην προσπάθεια μου να μην αρχίσω τις φωνές πάνω σε μια ένταση, έπιασα τον εαυτό μου να μετράει μέχρι το 10 και να παίρνει βαθιές ανάσες. Τα καταφέρνω πάντα; Ασφαλώς και όχι. Όμως έχω παρατηρήσει πως η οικογένειά μας έχει λιγότερη γκρίνια καθημερινά, λιγότερους καβγάδες και λιγότερη ένταση.

Για αυτό και αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις κι εσύ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice