Σχεσεις

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να βελτιώσετε την προσωπική σας ζωή

Μια καλή σχέση μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ δύο ανθρώπων που είναι ολοκληρωμένοι και αποφασίζουν συνειδητά να συμπορευτούν

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σίγουρα είναι για όλους μας σημαντικό το να βρούμε και να ζούμε με το ταίρι μας, τον σύντροφο της ζωής μας, το άλλο μας ολόκληρο όπως μου αρέσει να λέω. Αν το σκεφτείτε καλά, ίσως θα συμφωνήσετε μαζί μου πως μια καλή σχέση μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ δύο ανθρώπων που είναι ολοκληρωμένοι και αποφασίζουν συνειδητά να συμπορευτούν. Ο τρόπος για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό είναι μέσα από κάποια βήματα που σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας και που σίγουρα μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε μια πραγματικά καλύτερη προσωπική ζωή. Είτε είστε σε σχέση, σε γάμο, είτε όχι, καλό θα είναι να τα ακούσετε και, αν πιστεύετε ότι μπορεί να σας βοηθήσουν, να τα ακολουθήσετε!

1. Αρχικά θα χρειαστεί να «κατέβουμε από τα συννεφάκια» και να συνειδητοποιήσουμε πως σε μια σχέση που θέλουμε να διατηρηθεί στο χρόνο, ο σύντροφός μας θα έχει και τις καλές του και τις κακές του πλευρές, όπως και τις καλές του και τις κακές του στιγμές, και άλλωστε και εμείς έχουμε τις αντίστοιχες!

2. Ας θυμηθούμε πως σχέση σημαίνει μοιράζομαι: την χαρά, την λύπη, τις ανησυχίες, τις επιτυχίες, την καθημερινότητα, το φαγητό που μαγείρεψα, την ανατροφή ενός παιδιού, τα πεθερικά, τα προβλήματα. Ας το φέρνουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να αποδώσουμε καθολικές ευθύνες για τα πάντα στον σύντροφό μας!

3. Στα δύσκολα, να σκεφτόμαστε τα καλά του άλλου, τους λόγους που μας έχει προσελκύσει, τις όμορφες κοινές εμπειρίες, τα χαρούμενα κοινά μας όνειρα, όλα αυτά που μας κρατάνε μαζί σαν ζευγάρι. Και με τη σκέψη αυτή, ο όποιος παροδικός εκνευρισμός θα καταλαγιάζει.

4. Συνειδητοποιήστε πως η σωστή σχέση είναι και δίνω, και παίρνω, με ότι σημαίνει αυτό: δεν υπάρχει σωστή σχέση όπου μόνο ο ένας δίνει ή μόνο ο ένας παίρνει. Αν λοιπόν, νιώθετε πως δεν υπάρχει αυτή η ισορροπία στη σχέση σας, καθίστε και κουβεντιάστε το με τον σύντροφό σας, είναι πολύ πιθανό να μην το καταλαβαίνει κιόλας!

5. Κάντε τις τρεις κορυφαίες ερωτήσεις : οι μελέτες δείχνουν πως για να κρατήσει μια σχέση όμορφη, ισότιμη και τροφοδοτική και για τους δύο συντρόφους μέσα στο χρόνο, χρειάζονται τρία «ναι» σε τρεις ερωτήσεις που σας προτείνω να κάνετε στον εαυτό σας για την σχέση που έχετε σήμερα: Νιώθω ότι αγαπώ και αγαπιέμαι; Με αυτόν τον άνθρωπο ταιριάζουμε; Πορευόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση και με την ίδια ταχύτητα; Αν δεν πάρετε τρία «ναι», αναρωτηθείτε αν αυτή η σχέση είναι κατάλληλη για σας. Αν δεν είστε σήμερα σε σχέση, κάντε τις ερωτήσεις αυτές για την τελευταία σχέση που είχατε, και θα καταλάβετε γιατί πήρε τέλος. 


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω—αγάπη, ευτυχία, ευημερία—δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ