Μαμά και Χριστούγεννα: Πώς να προετοιμαστείς για τις γιορτές

«Υπάρχει κανείς άλλος εδώ που δεν κατάλαβε πώς πέρασε ο καιρός, ή μόνο εγώ βρίσκομαι σε μια τρελή πορεία και δεν αντιλαμβάνομαι το πέρασμα του χρόνου;»

5 χριστουγεννιάτικα tips για μαμάδες: Η σχέση με τα παιδιά, η περίοδος των διακοπών και η ισορροπία στην καθημερινότητα.

Οι γιορτές βρίσκονται μια ανάσα μακριά μας και ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πως ήρθε η ώρα που τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μα μόλις χθες δεν είναι που κάναμε τον αγιασμό για το άνοιγμα των σχολείων; Υπάρχει κανείς άλλος εδώ που δεν κατάλαβε πώς πέρασε ο καιρός, ή μόνο εγώ βρίσκομαι σε μια τρελή πορεία και δεν αντιλαμβάνομαι το πέρασμα του χρόνου;

Όπως και να ‘χει είτε αγαπάς είτε μισείς την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, εκείνες τις ημέρες όσο και να θες να πατήσεις παύση σε όλα και να ξεκουραστείς, ξέρεις πολύ καλά πως δεν θα τα καταφέρεις, τουλάχιστον στον βαθμό που θα το ήθελες. Πολύ παραπάνω αν είσαι γονιός. Τις ημέρες των γιορτών σαν μαμά με πιάνει μια επιθυμία να τα κάνω όλα αλλά να μην κάνω και τίποτα. Να πάμε ταξίδια αλλά και να κάτσουμε να χαρούμε το στολισμένο σπίτι μας. Να παίξουμε επιτραπέζια, να δούμε όλες τις χριστουγεννιάτικες ταινίες που κυκλοφορούν, να φάμε του σκασμού και γενικότερα να βγούμε από την καθημερινή μας ρουτίνα. Δύσκολο έως και ακατόρθωτο, γιατί όσες μέρες και να έχεις στη διάθεσή σου για να τα κάνεις όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος που θα μαγειρεύει, θα πλένει και θα καθαρίζει όσο εσύ θα χαλαρώνεις με την υπόλοιπη οικογένεια.

Για να μπορέσεις να φέρεις σε μια ισορροπία τις φετινές γιορτές, προτείνω τα παρακάτω:

Φτιάξε πρόγραμμα
Αν έχετε 5 ημέρες σύνολο διακοπών, γράψε τι μπορείτε να κάνετε την κάθε μέρα ξεχωριστά. Φυσικά και δεν χρειάζεται να μείνετε πιστοί σε αυτό το πρόγραμμα αλλά τουλάχιστον θα έχεις έναν μπούσουλα που θα μπορείτε να ακολουθήσετε.

Κάνε προετοιμασία γευμάτων
Για να μην τρέχεις πανικόβλητη τις ημέρες των γιορτών να μαγειρέψεις και να ετοιμάσεις τα πάντα, μπορείς να κάνεις μια προετοιμασία γευμάτων όπως για παράδειγμα, να βράσεις κοτόπουλο και να το βάλεις στην κατάψυξη ώστε να το χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες και όχι μόνο. Γενικά να θυμάσαι πως το να ετοιμάσεις φαγητά και να τα καταψύξεις, σε βγάζει από τον κόπο της τελευταίας στιγμής.

Κανόνισε ένα πράγμα τη φορά
Δεν μπορείς μέσα σε μια ημέρα να τα κάνεις όλα. Για παράδειγμα, κανόνισε να πάτε την μία ημέρα κάποια εκδρομή και την άλλη μέρα να φτιάξεις ένα εορταστικό δείπνο για την οικογένεια.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους
Έχοντας υπόψιν σου τις ηλικίες των παιδιών σου πρέπει να κανονίσεις και τις δραστηριότητες σας. Αν τα παιδιά σου είναι σε προσχολική ηλικία θα είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν μία πολύωρη θεατρική παράσταση, όμως θα περάσουν εξαιρετικά σε ένα Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο μιλώντας με τον Άγιο Βασίλη.

Κάνε ένα καλό καθάρισμα στο σπίτι πριν τις γιορτές
Εντάξει, δεν χρειάζεται να κάνεις γενική ούτε να κατεβάσεις όλες τις κουρτίνες του σπιτιού. Το ζητούμενο είναι να κάνεις ένα καλό καθάρισμα ώστε να έχεις έτοιμο το σπίτι για τις γιορτινές μέρες χωρίς να αγχώνεσαι και για αυτό. Ιδανικό θα ήταν να μην υπήρχαν ασιδέρωτα ρούχα στις ντουλάπες, αλλά είπαμε θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους!