Σχεσεις

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να ξεπεράσετε έναν οδυνηρό χωρισμό

Ο χωρισμός είναι μια μεγάλη απώλεια, αλλά με τα σωστά βήματα μπορεί να ξεπεραστεί

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Θα πω κάτι που είναι τετριμμένο, αλλά τόσο αληθινό: ο χρόνος είναι μεγάλος γιατρός. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κολλήσει και δεν θέλουν πραγματικά και με όλο τους το είναι να ξεπεράσουν ένα χωρισμό. Γι’ αυτό, σας προτείνω αρχικά να κάνετε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας: θέλετε ή δεν θέλετε να ξεπεράσετε αυτό το χωρισμό; Θέλετε να πάτε παρακάτω ή όχι; Αν ναι, έχει καλώς, θα το καταφέρετε. Αν όχι, αναρωτηθείτε πόσο καιρό θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας περιμένοντας μήπως και ο ή η πρώην σας ξαναγυρίσει; Γιατί θέλω εδώ να θυμίσω πως στην ζωή θα πέσουμε κάτω πολλές φορές, και το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα ξανασηκωθούμε! Και ο χωρισμός δεν παύει να είναι μια μεγάλη απώλεια, που με τα βήματα που σας προτείνω μπορεί να ξεπεραστεί.

  1. Πάρτε χαρτομάντηλα και κλάψτε. Είναι πολύ λογικό να νιώθετε απόρριψη, έλλειψη, απελπισία, στενοχώρια, αδικία και πολλά άλλα τέτοια συναισθήματα. Μην προσπαθήσετε να τα καλύψετε ή να τα καταπνίξετε, αφήστε τα να εκφραστούν, και θρηνήστε την απώλειά σας συνειδητά. Βάλτε όμως ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο σ’ αυτόν τον θρήνο!
  2. Μοιραστείτε τον πόνο του χωρισμού σας με κάποιον αγαπημένο σας άνθρωπο (όχι τον πρώην ή την πρώην), αποφεύγοντας να αρχίστε να κατηγορείτε τον ή την πρώην γιατί έτσι γίνεστε κακοί και μίζεροι.
  3. Θυμηθείτε τη σχέση σας όπως ήταν πραγματικά. Στην φάση του χωρισμού όλοι θυμόμαστε τις καλές στιγμές γιατί αυτές θα μας λείψουν. Όμως, για να φτάσει μια σχέση στον χωρισμό, σίγουρα δεν ήταν καλή και αυτό το βιώνατε και οι δύο. Προτείνω λοιπόν να θυμηθείτε ρεαλιστικά τις όχι καλές στιγμές και τα προβλήματα που είχε η σχέση αυτή.
  4. Μπλοκάρετέ τον/την από όλα τα σόσιαλ σας, ή βρείτε ένα τρόπο να μην σας έρχονται νέα ή ερεθίσματα που σας αναστατώνουν. Και κάντε και εσείς το ίδιο: αποφύγετε τα ποστ που δείχνουν πόσο ωραία περνάτε και πόσο μια χαρά είστε για να του μπείτε στο μάτι. 
  5. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο: θα περάσει κι αυτό. Εκτός από τα σόσιαλ, υπάρχουν και οι κοινοί φίλοι που είχατε σαν ζευγάρι: θα σας προτείνω να αποφύγετε να πάτε σε προσκλήσεις που μπορεί να συναντηθείτε για λίγο καιρό. Αυτόν τον χρόνο που χρειάζεστε για να βγείτε από την ενέργεια αυτής της σχέσης και του πένθους της και να πάτε παρακάτω. Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και με πράγματα που σας ενδυναμώνουν και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σας και όχι που σας ξύνουν την πληγή. Και είναι σίγουρο πως λίγο παρακάτω, θα είστε και πάλι στα πόδια σας. Γιατί όπως έλεγαν οι παλιοί και ισχύει σίγουρα: και αυτό θα περάσει!

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ