Mouth buddies: Η νέα, παράξενη τάση γνωριμιών θέλει ατελείωτα φιλιά μεταξύ αγνώστων
© Danie Franco / Unsplash
Σχεσεις

Mouth buddies: Η νέα, παράξενη τάση γνωριμιών θέλει ατελείωτα φιλιά μεταξύ αγνώστων

Σαρώνει στην Κίνα και απευθύνεται σε όσους δεν ψάχνουν το περιστασιακό σεξ αλλά μια πρόσκαιρη συναισθηματική παρηγοριά

Mouth buddies σημαίνει ραντεβού μεταξύ αγνώστων, όχι για σεξ ή σχέση, αλλά μόνο για φιλιά.

Μέχρι τώρα ξέραμε τα sex buddies, δηλαδή δύο ανθρώπους που βρίσκονται, όποτε το επιθυμούν, ερωτικά χωρίς σχέση ή περαιτέρω υποχρεώσεις. Είναι συνήθως άνθρωποι που φοβούνται τη δέσμευση και τα συναισθήματα ή τις υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν. Η νέα τάση γνωριμιών που ήδη σαρώνει στην Κίνα είναι τα mouth buddies, που μένουν ακόμα περισσότερο στη συναισθηματική επιφάνεια. 

Πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι; Γνωρίζεις έναν άγνωστο στο διαδίκτυο και βρίσκεσαι μαζί του για συνεδρίες ατελείωτων φιλιών, χωρίς να υπάρχει συνέχεια. Ο κινεζικός όρος zui you μεταφράζεται ως «φίλοι στόματος», με τα social media να γίνονται η σύγχρονη προξενήτρα, ενώ και στα πανεπιστήμια της χώρας βλέπει κανείς πολλές αγγελίες, όπου κάποιοι αναζητούν αγνώστους για να δώσουν και να πάρουν φιλιά. 

Οι κανόνες του συγκεκριμένου dating είναι απλοί: η συνάντηση θα περιοριστεί στο φίλημα και δεν θα προκύψει ούτε σεξ ούτε σχέση. Σύμφωνα με μελετητές στην Κίνα, ο κανόνες τηρείται στη συντριπτική του πλειοψηφία. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν διαφημίσεις - αγγελίες, με στόχο να «τσιμπήσουν» όσους νιώθουν την ανάγκη να φιληθούν με κάποιον χωρίς να θέλουν να γίνουν στη συνέχεια εραστές. 

Σε μια πρόχειρη ανάλυση του φαινομένου, μπορεί να πει κανείς πως μετά τους απίστευτους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην Κίνα και τη μοναχικότητα που αισθάνθηκαν οι άνθρωποι λόγω covid, αναζητούν απεγνωσμένα μια πρόχειρη αγκαλιά και δύο ζεστά χείλη. Και την ίδια στιγμή δεν επιθυμούν να φτάσουν στο περιστασιακό σεξ. Το φιλί μπορεί να παρηγορήσει τους ανθρώπους σωματικά και ψυχικά, αλλά είναι λιγότερο συναισθηματικό φορτισμένο και περίπλοκο σε σύγκριση με μια σεξουαλική συνεύρεση. 

Ερευνητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Έρευνας Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Nanjing δίνουν τη δική τους εξήγηση. Λένε ότι η δημοτικότητα του mouth buddies είναι υψηλή στις μικρές ηλικίες, καθώς οι νέοι είναι άπειροι συναισθηματικά, δεν είναι προετοιμασμένοι για σχέση ενώ συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

Αρκετοί από όσους υπήρξαν mouth buddies, συμβουλεύουν τους νέοπες να θέσουν προκαταβολικά τα όρια και να απαριθμήσουν ό,τι θεωρούν απαράδεκτο, ώστε να μην υπάρχουν μπερδέματα στη συνέχεια. Ας πούμε, λένε πως καλό θα ήταν η συνάντηση να μη γίνει στο σπίτι κάποιου. Επίσης, λόγω κορωνοϊού προτείνουν να έχει προηγηθεί ένα rapid test. Σωστό κι αυτό. Είναι αυτός ο τύπος του ραντεβού μάλλον προβληματικός; Άντε, καλέ. Όπως τη βρίσκει κανείς. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice