4 συμβουλές για την περίοδο της λοχείας που θα σε κάνουν να μη χάσεις την ψυχική σου υγεία

Η ηρεμία της μαμάς είναι απαραίτητη για να μπορεί να ανταπεξέλθει σωστά στη φροντίδα του μωρού της

Η περίοδος της λοχείας, η μητρότητα και οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η περίοδος της λοχείας δεν λέγεται για πλάκα «Το τέταρτο τρίμηνο». Για την ακρίβεια οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι από τις πιο περίεργες, δύσκολες αλλά και γεμάτες ευτυχία και ατελείωτες προκλήσεις, στιγμές.

Το μωρό σας εξακολουθεί να μεγαλώνει έξω από το σώμα σας, να αλλάζει και να προσαρμόζεται με εκπληκτικό ρυθμό. Το ίδιο κάνετε και εσείς. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους γονείς να αισθάνονται απροετοίμαστοι για το ψυχικό και σωματικό ταξίδι που έρχεται αμέσως μετά τον τοκετό. Για την ακρίβεια όσο κι αν έχεις προετοιμαστεί, έχεις διαβάσει διάφορα βιβλία γονεϊκότητας ή έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια, ποτέ δεν είσαι αρκετά προετοιμασμένος για αυτό που θα ακολουθήσει στην ζωή σου μόλις το μωρό γεννηθεί.

Ως μαμά 3 παιδιών να τι θα έλεγα σε μία φίλη μου για την προστασία της ψυχικής της υγείας μετά την άφιξη του παιδιού της.

Ζήτα και δέξου βοήθεια. Είναι τόσο σημαντικό να έχεις έστω κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα λίγη βοήθεια. Να μπορείς να κάνεις ένα μπάνιο, να φας το φαγητό σου με ηρεμία ακόμη και να πάρεις έναν υπνάκο.

Μην ακούς γνώμες τρίτων για οτιδήποτε αφορά το μωρό σου κι εσένα. Ο μόνος που πρέπει να εμπιστεύεσαι και μπορείς να πάρεις μια σωστή απάντηση σε ότι σε προβληματίζει, είναι ο γιατρός σου, η μαία σου και ο παιδίατρος σου. Οι υπόλοιποι καλό είναι να κρατάνε την γνώμη τους για τους ίδιους και να μην δημιουργούν έξτρα συναισθηματική φόρτιση σε μια νέα μαμά. Καταλαβαίνω ότι μόνο καλές προθέσεις έχουν και κυρίως θέλουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, αλλά νέα μαμά θέλει σωστή καθοδήγηση.

Δώσε τον χρόνο που χρειάζεσαι για να φροντίζεις και τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό μετά τον τοκετό να μη ξεχνάμε ότι εκτός από μαμάδες συνεχίζουμε να είμαστε και γυναίκες. Το να αφιερώνεις χρόνο μέσα στην ημέρα για την περιποίηση του εαυτού σου δεν είναι πολυτέλεια, αντίθετα είναι απαραίτητο για την ψυχική και σωματική σου υγεία. Για παράδειγμα, σου αρέσει το μακιγιάζ; Τότε αφιέρωσε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα να βάφεσαι, είμαι σίγουρη ότι αυτό θα σου φτιάξει την διάθεση. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να βάλεις τις απαραίτητες κρέμες στο σώμα και στο πρόσωπο σου, να φτιάξεις τα μαλλιά σου ακόμα και να κλείσεις ραντεβού για ένα μασάζ που τόσο πολύ ανάγκη το έχεις μετά τον τοκετό.

Βγες από το σπίτι, με το μωρό σου ή χωρίς. Το να είσαι κλεισμένη μέρα νύχτα μέσα στο σπίτι επειδή έτσι λέει το έθιμο ή γιατί έτσι έκανε η φίλη σου όταν γέννησε, δεν είναι και η καλύτερη απόφαση. Αν εσύ θέλεις να βγεις, να κάνεις μια βόλτα και να ξεσκάσεις να το κάνεις. Μην έχεις δεύτερες σκέψεις. Θα σου κάνει μόνο καλό και θα σε βοηθήσει να γυρίσεις σπίτι με άλλη διάθεση και γεμάτες μπαταρίες.

Η ηρεμία της μαμάς είναι απαραίτητη για να μπορεί να ανταπεξέλθει σωστά στη φροντίδα του μωρού της. Δώσε προσοχή στα παραπάνω tips και πίστεψε στον εαυτό σου.