Σχεσεις

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Οι λόγοι που δεν βρίσκουμε σύντροφο

Ο έρωτας και η αγάπη είναι επιθυμία όλων μας και μας αξίζει

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα μεγάλο θέμα που φέρνουν πολύ συχνά οι άνθρωποι που υποστηρίζω με ατομικές συνεδρίες είναι το ότι δεν βρίσκουν σύντροφο, έναν άνθρωπο για να κάνουν μαζί του την προσωπική σχέση που ονειρεύονται. Σήμερα λοιπόν θα δούμε κάποιους πιθανούς λόγους για τους οποίους πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακόμα βρει το ταίρι μας. Δεν έχει σημασία η ηλικία, η γεωγραφία, ή η περιοχή που ζούμε: ο έρωτας και η αγάπη είναι επιθυμία όλων μας και μας αξίζει. Αρχικά θα σας προτείνω να χαλαρώσετε και να μην τα βάλετε με τον εαυτό σας. Εξάλλου, ας θυμηθούμε πως κανένας δεν μας προετοιμάζει για να βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο. Στο σχολείο, στις σπουδές, στα σεμινάρια αποκτάμε γνώσεις και προετοιμαζόμαστε για να βρούμε την κατάλληλη εργασία και καριέρα, για τον σύντροφο όμως, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. 

Γι’ αυτό σ’ αυτή την εκπομπή θα περιγράψω κάποιους λόγους για τους οποίους δεν συντονιζόμαστε με τον κατάλληλο για μας άνθρωπο όταν ξεκινάμε μια σχέση, ώστε στο μέλλον να τους αποφύγουμε:

Ο φόβος: φόβος μην μείνουμε μόνοι μας, φόβος μήπως απορριφθούμε, φόβος μήπως δεν υπάρξει άλλος που να ενδιαφερθεί για μας μετά από αυτόν, κι έτσι χαμηλώνουμε τον πήχυ, μαζευόμαστε και αντί να ανθίζουμε και να εξελισσόμαστε μέσα από μια σχέση, μπαίνουμε σ’ ένα καλούπι που δεν ταιριάζουμε.

Περιμένουμε το άλλο μας μισό: το έχω αναφέρει ξανά, αυτή η ανάγκη να μας ολοκληρώσει κάποιος παραπέμπει σε δύο μισά: μια υγιής σχέση είναι ανάμεσα σε δύο ολοκληρωμένους ανθρώπους που επιλέγουν να συμπορεύονται, και γίνεται ακόμα πιο όμορφη, όταν εξυψώνει ο ένας τον άλλον μέσα στη σχέση.

Επιλέγουμε με βάση τις δυνατότητες που έχει ο άλλος, και όχι αυτό που είναι τώρα. Ένα συχνό λάθος είναι να ξεκινάμε μια σχέση με κάποιον που σήμερα δεν μας ταιριάζει απόλυτα ή δεν μας αρέσει όπως είναι, αλλά φανταζόμαστε αυτό που μπορεί να γίνει στο μέλλον, ή ακόμα χειρότερα, ότι θα τον φτιάξουμε εμείς στο μέλλον όπως τον θέλουμε. Όμως θυμηθείτε ότι ο άλλος θα γίνει αυτό που εκείνος θέλει να γίνει, και αν το θέλει.

Δεν έχουμε συγκεκριμένο στόχο για μια σχέση. Θα μου πείτε ο έρωτας είναι κάτι αυθόρμητο και καλό είναι να είμαστε ανοικτοί και να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν. Όμως, ο καθένας μας, στην κάθε φάση της ζωής του έχει ένα συγκεκριμένο ζητούμενο από μια σχέση, και αν ο άνθρωπος που βρήκατε και σας αρέσει πολύ, δεν έχει παρόμοιο στόχο από την σχέση, κάπου παρακάτω, κάποιος θα πληγωθεί.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στο να βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο για μας. Μπορεί ένας άντρας ή μια γυναίκα να είναι όλα όσα ονειρευόμασταν από ένα σύντροφο, αλλά αν η αυτοεκτίμησή μας είναι χαμηλή, τότε μπορεί να πούμε «σιγά μην κοιτάξει αυτός εμένα» Και με αυτή την χαμηλή αυτοεικόνα, μπορεί να μπούμε σε μια σχέση από θέση αδυναμίας και βέβαια η σχέση αυτή να εξελιχθεί σε βάρος μας.


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ