Τρίχρονο παιδί: Καλώς ήρθατε στην πρώτη εφηβεία του παιδιού σας

10 συμπεριφορές που δείχνουν ότι άφησε τη μωρουδίστικη εποχή

Threenager: Δέκα χαρακτηριστικές στιγμές στην καθημερινή ζωή ενός τρίχρονου παιδιού.

Οι Αμερικάνοι τα λένε «The horrible threes» ή «Threenager» και η αλήθεια είναι ότι με αυτούς τους όρους περιγράφουν ακριβώς τον συναισθηματικό κόσμο ενός τρίχρονου παιδιού. Αν έχεις κι εσύ ένα τρίχρονο στο σπίτι σου, σίγουρα αναγνωρίζεις τα παρακάτω.

Για αρχή ας πούμε με απλά λόγια ότι το τρίχρονο έχει άποψη για όλα. Από το τι ρούχα θα βάλει, τι θα φάει, σε ποιες κούνιες θα πάει, τι ώρα θα κοιμηθεί και πολλά ακόμη.

Έχει αφήσει πίσω του τη μωρουδίστικη εποχή, εκτός από την πιπίλα που ίσως υπάρχει ακόμη στη ζωή του αλλά κι αυτή με μέτρο. Έχει αποχωριστεί την πάνα, κοιμάται σε κανονικό κρεβάτι και έχει ξεκινήσει παιδικό σταθμό, αλληλούια, γιατί τι να κάνει όλη μέρα στο σπίτι ένα τρίχρονο;

Ας δούμε παρακάτω κάποιες καθημερινές επικές στιγμές ενός τρίχρονου παιδιού.

  1. Διεκδικεί να τρώει γλυκά. Πολλά γλυκά. Όσο κι αν προσπάθησες να το κρατήσεις μακριά από την ζάχαρη, ήρθε η ώρα να πάρει το αίμα του πίσω. Λίγο οι παππούδες, λίγο τα ατελείωτα πάρτι των συμμαθητών του από τον παιδικό σταθμό όλο και κάποια τούρτα θα φάει, όλο και κάποιο ζαχαρωτό θα δαγκώσει. Είναι μέρος της καθημερινότητάς του πια και καλά θα κάνεις να το αποδεχτείς.
  2. Θέλει να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού. Ειδικά στις δουλειές που εμπεριέχουν νερό, όπως το σφουγγάρισμα ή το πλύσιμο της βεράντας. Φυσικά θα καταλήξει να τα κάνει όλα μούσκεμα, αλλά θα το διασκεδάσει όσο τίποτε άλλο στον κόσμο.
  3. Τη μια μέρα λατρεύει τις φακές και την επόμενη μπορεί να κλαίει επί μία ώρα ασταμάτητα, γιατί τόλμησες και του έφτιαξες φακές για μεσημεριανό. Με λίγα λόγια οι προτιμήσεις του αλλάζουν καθημερινά και εσύ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει μαζί του.
  4. Λατρεύει να βλέπει «χαζά» βιντεάκια στο YouTube. Όπως για παράδειγμα, μία κοπέλα με τεράστια νύχια να ανοίγει σοκολατένια αυγά έκπληξη, χωρίς σταματημό. Παρόλο που μιλάει αγγλικά και το μικρό σου δεν καταλαβαίνει λέξη, το κοιτάει με μεγάλο ενδιαφέρον, πράγμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν κάνεις λάθος δουλειά!
  5. Αν έχει μικρότερο αδερφάκι δεν του δίνει κανένα παιχνίδι με αποτέλεσμα τους συνεχείς καυγάδες, εκτός και αν το απειλήσεις ότι δεν θα ξαναδεί το παραπάνω βιντεάκι.
  6. Έχει ισχυρή άποψη για το τι θα φορέσει και αισθάνεται υπέροχα αν πάει στο super market ντυμένο Spiderman ή Έλσα χωρίς να είναι απόκριες. Το λες κι αυτοπεποίθηση, σωστά;
  7. Δεν ακούει σχεδόν ποτέ όταν του λες ότι πρέπει να μαζέψει τα παιχνίδια του ή ότι πρέπει να πάει για ύπνο. Αντίθετα, ακούει πάντα το θόρυβο από μια σακούλα πατατάκια που ανοίγει έστω κι αν είναι δύο δωμάτια μακριά.
  8. Έχει κάποιες κρίσεις σε δημόσιους χώρους, ευτυχώς πολύ λιγότερες σε σχέση με έναν χρόνο πριν που σχεδόν πάντα, είναι μικρής διάρκειας και θα αφορούν κάποιο παγωτό που θέλει να φάει ή το ότι θέλει να κάτσει κι άλλο στη παιδική χαρά.
  9. Όταν θα βγείτε για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο τότε θα θυμηθεί πως θέλει να κάνει κακά ή τσίσα (δημόσιες τουαλέτες, ο εφιάλτης κάθε μαμάς).
  10. Λατρεύει τους παιδότοπους, κυρίως αυτούς που έχουν τεράστια φουσκωτά όπου μπορεί να χοροπηδάει και να κάνει τούμπες ασταμάτητα. Άλλωστε έχει τόση ενέργεια η οποία κάπου πρέπει να εκτονωθεί.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice