Σχεσεις

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Ο αντρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος

Οι διαφορές που επηρεάζουν τη λειτουργία των αισθήσεων και διαμορφώνουν την ανδρική και τη θηλυκή ενέργεια, ψυχοσύνθεση, τρόπο σκέψης και έκφρασης

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Έχετε ακούσει ποτέ τους άντρες να λένε «δεν καταλαβαίνω τις γυναίκες», αλλά και τις γυναίκες να παραπονιούνται ότι οι άντρες δεν μπορούν να τις καταλάβουν; Σύμφωνα με τις επιστήμες της βιολογίας, της ψυχολογίας και της ιατρικής, ενώ και τα δύο φύλα ανήκουν στο ανθρώπινο είδος, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ του αντρικού και του γυναικείου εγκεφάλου, διαφορές που επηρεάζουν τη λειτουργία των αισθήσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών και διαμορφώνουν την ανδρική και την θηλυκή ενέργεια, ψυχοσύνθεση, τρόπο σκέψης και έκφρασης.

Γι’ αυτό σ’ αυτή την εκπομπή θα περιγράψω κάποιες από αυτές τις διαφορές, που πιστεύω θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα τον σύντροφό σας και να αναπτύξετε ενσυναίσθηση, και να βελτιώσετε την μεταξύ σας επικοινωνία.

  1. Από την εποχή των σπηλαίων, ο άντρας κυνηγός είχε αυξημένη σηραγγώδη όραση, για να πετύχει το θήραμά του, ενώ η γυναίκα μέσα στην σπηλιά, είχε καλή περιφερική όραση, βλέποντας τα πάντα σε κοντινές αποστάσεις, ακόμα και με το πλάι των ματιών της. Γι’ αυτό, αν ο άντρας σας είναι στο ανοιχτό ψυγείο και δεν βλέπει το βούτυρο που είναι μπροστά του, μην τον παρεξηγήσετε, ούτε να τον κοροϊδέψετε.
  2. Διαφορές στην ακοή και την όσφρηση: η γυναίκα έχει πιο ευαίσθητη ακοή, στον παραμικρό ήχο, αλλά δεν διακρίνει την προέλευση ενός ήχου. Επίσης, η γυναίκα έχει πιο οξεία όσφρηση, γιατί το θηλυκό θέλει να ξεχωρίσει μέσω της όσφρησης ποιο αρσενικό θα είναι το κατάλληλο ταίρι του για τεκνοποίηση.
  3. Οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ενώ ο άντρας εστιάζεται μόνο σε ένα πράγμα τη φορά. Αν βλέπει τηλεόραση και εσείς πάτε να του μιλήσετε και δεν σας απαντήσει, δεν σημαίνει ότι αδιαφορεί: απλά δεν σας ακούει γιατί όλες οι μονάδες προσοχής του είναι στην τηλεόραση.
  4. Ο γυναικείος εγκέφαλος έχει δύο κέντρα λόγου, ενώ ο αντρικός έχει μόνο ένα: οι γυναίκες πρέπει να ξοδέψουν 25.000 λέξεις μέσα σε μια μέρα, ενώ οι άντρες μόνο 5.000. Φανταστείτε λοιπόν έναν άντρα που γυρίζει το βράδυ από τη δουλειά του, έχει ξοδέψει τις 5.000 λέξεις της ημέρας του, και η γυναίκα του τον περιμένει να κουβεντιάσουν και να της πουν τα νέα της ημέρας. Αρχίζει λοιπόν εκείνη να μιλάει λέγοντας πολλά και διάφορα, κι εκείνος να απαντάει μονολεκτικά μ’ ένα «ναι» ή μ’ ένα «όχι». Εδώ, κορίτσια, σας προτείνω να μην παρεξηγηθείτε: δεν είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για σας ή δεν θέλει να κουβεντιάσει μαζί σας, είναι επειδή έχει τελειώσει με τις λέξεις της ημέρας και δεν έχει άλλες.

Γνωρίζοντας τις διαφορές μεταξύ του αντρικού και του γυναικείου εγκεφάλου, μπορούμε να γίνουμε λίγο πιο ενσυναισθητικοί με το ταίρι μας, να αποφύγουμε πολλές παρεξηγήσεις, και να έχουμε πιο ομαλή επικοινωνία μαζί του.


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ