Σχεσεις

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να διαλέξετε σωστούς φίλους και παρέες

Μπορούμε να υιοθετήσουμε τη σωστή στάση απέναντί τους και να φροντίσουμε οι άνθρωποι που είναι στην δική μας επιλογή να συναναστρεφόμαστε, να είναι οι κατάλληλοι και ταιριαστοί για μας.

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στη ζωή μας είναι οι παρέες μας, οι άνθρωποι που περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας μαζί τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι γινόμαστε ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε περισσότερο. Γιατί δεχόμαστε επιρροή από τη νοοτροπία, το σκεπτικό, τις πεποιθήσεις, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους. Βέβαια, δεν μπορούμε να επιλέγουμε πάντα τους ανθρώπους που θα βρίσκονται κοντά μας. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους κοντινούς συγγενείς, ούτε και τους συναδέλφους μας. Μπορούμε όμως να υιοθετήσουμε την σωστή στάση απέναντί τους, αλλά και να φροντίσουμε οι άνθρωποι που είναι στην δική μας επιλογή να συναναστρεφόμαστε, να είναι οι κατάλληλοι και ταιριαστοί για μας.

Στην πρώτη περίπτωση, με οικογένεια, συγγενείς και συναδέλφους, θα σας προτείνω να κάνετε τρία πράγματα:

  1. Να αναπτύξετε ενσυναίσθηση: Να τους ακούτε, να τους κατανοείτε, αλλά να βάζετε τα όριά σας και να τα τηρείτε, ώστε να τα σέβονται και εκείνοι.
  2. Να φροντίζετε να τονίζετε την διαφορετικότητα: όλοι οι άνθρωποι είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί έτσι κι εσείς, έτσι και εκείνοι, ώστε να καλλιεργήσετε αμοιβαία αποδοχή
  3. Να φροντίσετε ώστε οι άνθρωποι που έχετε επιλέξει να συναναστρέφεστε είναι οι κατάλληλοι και ταιριαστοί για σας.

Και πώς θα τους διαλέξετε αυτούς; 

  1. Διαλέξτε ανθρώπους που έχουν ίδιες αξίες με σας. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα αξιακό σύστημα και αυτό είναι βασικό κριτήριο για να ταιριάξουμε, αλλά και για να εξελισσόμαστε μέσα από τις συναναστροφές μας.
  2. Διαλέξτε ανθρώπους που έχουν παρόμοιους στόχους και ενδιαφέροντα με σας. Με τέτοιους ανθρώπους θα έχετε κοινά πεδία συζήτησης και δράσης, και αλληλοβοήθεια στην πορεία σας για να πραγματώσετε τους στόχους σας.
  3. Διαλέξτε ανθρώπους που αντισταθμίζουν τις αδυναμίες σας. Αν θέλετε να ενδυναμώσετε κάποιες πλευρές σας, οι άνθρωποι που είναι δυνατοί σε αυτές θα σας εμπνεύσουν και θα σας βοηθήσουν να τις αναπτύξετε και εσείς.
  4. Διαλέξτε ανθρώπους που έχουν πετύχει κάτι που θέλετε να πετύχετε και εσείς. Από αυτούς τους ανθρώπους έχετε να πάρετε γνώσεις, εμπειρίες και ενθάρρυνση, και σίγουρα θα είναι άνθρωποι που δεν θα προσπαθούν να ψαλιδίσουν τα όνειρά σας!
  5. Διαλέξτε ανθρώπους με θετική ματιά στην ζωή. Οι θετικοί άνθρωποι σας ανεβάζουν, έχουν πάντα κάτι καλό να πουν, ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα και βοηθούν και σας να χτίσετε μια τέτοια θετική προσέγγιση.
  6. Διαλέξτε ανθρώπους που έχουν δίψα για μάθηση & εξέλιξη. Μια τέτοια παρέα θα υποστηρίζει και την δική σας πρόοδο, θα σας επηρεάζει ώστε να μαθαίνετε και εσείς καινούργια πράγματα και να διευρύνετε τις γνώσεις και τους ορίζοντές σας.
  7. Διαλέξτε ανθρώπους που χαίρονται με τις επιτυχίες και τις χαρές σας. Ένα σοφό ρητό λέει πως τους πραγματικούς φίλους σου τους ξεχωρίζεις από το πόσο αληθινά και αυθεντικά χαίρονται όταν πετυχαίνεις, όταν προχωράς, όταν προοδεύεις.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ