Σχεσεις

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να έχετε καλές σχέσεις με όλους

Η ποιότητα των σχέσεών μας έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής μας

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η ποιότητα των σχέσεών μας έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής μας. Αυτό είναι ένα σοφό ρητό που έχει πει ο μεγάλος δάσκαλος της εποχής μας, ο Antony Robbins, και είναι μια μεγάλη αλήθεια. Όλοι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους, μπορούμε όμως να το πετύχουμε αυτό; Θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες προτάσεις που εύχομαι να σας βοηθήσουν να δημιουργείτε και να καλλιεργείτε καλές σχέσεις. 

  1. Καθορίζουμε τα διαφορετικά είδη των σχέσεων, και σε είδος και σε έκταση: Ξεκινάμε από τις σχέσεις μας με την άμεση οικογένεια, και πάμε στους συγγενείς, τους φίλους, τους κοινωνικά γνωστούς και τους συναδέλφους. Μέσα στην κάθε υποομάδα, θα υπάρχουν εκείνοι με τους οποίους ταιριάζουμε και έχουμε πιο κοντινή σχέση και εκείνοι που για οποιονδήποτε λόγο ή εντελώς κατά τύχη, δεν έχουμε τόσο στενή σχέση, γιατί πολύ απλά, δεν ταιριάζουμε με όλους: ούτε εμάς μας αρέσουν όλοι, ούτε εμείς αρέσουμε σε όλους! 
  2. Συνειδητοποιούμε ότι κάθε σχέση είναι από μόνη της μια οντότητα: Σε κάθε σχέση υπάρχουν τρία μέρη: εμείς, ο άλλος και η σχέση. Η σχέση είναι σαν ένα λουλούδι που σπέρνουμε και οι δύο, φροντίζουμε και οι δύο, ποτίζουμε και οι δύο, ξεχορταριάζουμε και οι δύο, ραντίζουμε και οι δύο. Μια ισότιμη και ισορροπημένη σχέση καλλιεργείται με 50% και από τις δύο πλευρές, και εμείς χρειάζεται να προσφέρουμε το δικό μας 50%.
  3. Φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς σε ότι αναλάβουμε ή υποσχεθούμε : Για να καλλιεργηθεί και να ενδυναμωθεί μια σχέση χρειάζεται να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι σαν «κόλλα» που θεμελιώνει τις δυνατές σχέσεις και τους δίνει διαχρονικότητα. Και εμείς μπορούμε να προσφέρουμε εμπιστοσύνη μέσα από την αξιοπιστία μας και την συνέπεια σε ότι υποσχεθούμε. 
  4. Επικοινωνούμε αποτελεσματικά, ακούγοντας τον άλλον: Όταν είμαστε καλοί ακροατές και δίνουμε προσοχή στον άλλον, μπορούμε να έρθουμε στη θέση του και να επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Η επικοινωνία είναι ουσιαστικό συστατικό της καλής σχέσης και δεν φτάνει μόνο να μιλάμε εμείς και να εκφράζουμε τα θέλω, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις απόψεις μας. Έχει ουσιαστική σημασία να είμαστε καλοί ακροατές, να αναπτύσσουμε ενσυναίσθηση, ώστε να λειτουργούμε πολύ πιο ανθρώπινα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά.
  5. Αποφεύγουμε την επίκριση και το κουτσομπολιό: Σε οποιοδήποτε περιβάλλον κι αν βρεθούμε, φιλικό, οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό, μια καλή επιλογή είναι να μένουμε έξω από κουτσομπολιά και επικρίσεις. Αν έχουμε κάτι να πούμε μπορούμε να το λέμε ανοικτά και με ευγένεια κατ’ ευθείαν στον άνθρωπο με τον οποίο σχετιζόμαστε και ποτέ σε τρίτους, και όταν ακούμε άλλους να κουτσομπολεύουν ανθρώπους που δεν είναι μπροστά, καλό είναι να φεύγουμε.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ