Γιατί οι γυναίκες ζητούν συχνότερα διαζύγιο από τους άνδρες

Πέντε λόγοι που φωτίζουν τις κοινωνικές αιτίες των διαζυγίων

Τάνια Δελή |

Πώς οι διαφορές στη συναισθηματική εξέλιξη οδηγούν σε διαζύγιο - Γιατί οι γυναίκες άνω των 40 εγκαταλείπουν τους συζύγους τους

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Divorce.com, το 69% των αιτήσεων διαζυγίου στις ΗΠΑ υποβάλλονται από γυναίκες. Επιπλέον, για κάθε 1.000 άτομα που παντρεύονται στα 40 τους, 24 χωρίζουν· από όσα παντρεύονται στα 50, χωρίζουν 12 στα 1.000, ενώ οι εξηντάρηδες νεόνυμφοι είναι λίγο σταθερότεροι: χωρίζει ένα στα 100 ζευγάρια. Για τα ζευγάρια άνω των 50 ετών το ποσοστό διαζυγίων έχει διπλασιαστεί από το 1990 και γενικά είναι οι γυναίκες που παίρνουν την πρωτοβουλία. Η κύρια αιτία είναι ότι οι άνδρες και οι γυναίκες εξελίσσονται από συναισθηματική άποψη με τόσο διαφορετικούς τρόπους ώστε τελικά γίνονται ασυμβίβαστοι. Όπως γράφει η Ronnie Ann Ryan στο «ΥοuTango», οι άνδρες διαφέρουν από τις γυναίκες στον τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που σπάνε το καλούπι: όμως, οι γενικεύσεις είναι χρήσιμες όταν μιλάμε για δύσκολα κοινωνικά και σχεσιακά ζητήματα - ιδιαίτερα αν αναγνωρίζουμε ότι οι παρατηρήσεις μας δεν είναι κανόνας που ισχύει για όλα τα άτομα.

Γενικά, οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο συναισθηματικά διαδραστικές από νεαρή ηλικία από τους άνδρες. Ένα άρθρο από το Conversation.com αναφέρει τα εξής: «Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι διαφορές δεν είναι μόνο κοινωνικές αλλά και οφείλονται στον ίδιο τον εγκέφαλο. Σε πολυάριθμες μελέτες, οι γυναίκες βαθμολογούνται υψηλότερα από τους άνδρες στα τεστ αναγνώρισης συναισθημάτων, κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης. Από μελέτες νευροαπεικόνισης που διερευνήθηκαν βγήκε το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, όταν επεξεργάζονται συναισθήματα, χρησιμοποιούν περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου που περιέχουν νευρώνες «καθρέφτη» από ό,τι οι άνδρες. Οι νευρώνες-καθρέφτες μάς επιτρέπουν να βιώσουμε τον κόσμο από την οπτική γωνία των άλλων ανθρώπων και να κατανοήσουμε τις πράξεις και τις προθέσεις τους». Οι γυναίκες θέτουν σε λειτουργία εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου τους που τις καθιστούν πιο ικανές να επεξεργάζονται τα συναισθήματα: τα δικά τους και των άλλων. Αντίθετα, οι άντρες δεν χρησιμοποιούν τόσο έντονα αυτό το μέρος του εγκεφάλου τους και, ως εκ τούτου, η ικανότητά τους να επεξεργάζονται τα συναισθήματα μειώνεται με πολλούς τρόπους.

Καθώς τα χρόνια περνούν, αυτές οι διαφορές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά κάθε σχέση. Οι γυναίκες εξελίσσονται προς μια κατεύθυνση και οι άνδρες προς μια άλλη. Πώς λοιπόν αυτή η διαφορά στη συναισθηματική εξέλιξη οδηγεί σε διαζύγιο; Υπάρχουν μερικοί λόγοι. Εδώ είναι πέντε από αυτούς που εξηγούν γιατί οι γυναίκες άνω των 40 εγκαταλείπουν τους συζύγους τους.

  1. Αποσύνδεση

Άνδρες και γυναίκες επεξεργάζονται διαφορετικά τα συναισθήματά τους, οδηγώντας το ζευγάρι σε αποσύνδεση. Για τις γυναίκες, η επεξεργασία των συναισθημάτων είναι πολύ σημαντική, αλλά οι άνδρες δεν είναι τόσο καλοί σε αυτόν τον τομέα: συχνά αποφεύγουν τη συναισθηματική επεξεργασία, αφήνοντας τις γυναίκες τους να νιώθουν παραμελημένες. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες συχνά απομακρύνονται από τους συζύγους τους και αναζητούν τη φιλία άλλων γυναικών για να επεξεργαστούν όσα συμβαίνουν στη ζωή τους. Οι γυναίκες μαθαίνουν από άλλες γυναίκες και οι φίλες τους έχουν καλύτερο ένστικτο από εκείνο που έχουν οι φίλοι των ανδρών. Εξάλλου, στους άνδρες δεν αρέσουν οι συζητήσεις και οι αναλύσεις σχετικά με το τι συμβαίνει σε ένα γάμο. Αυτή η απροθυμία τους είναι συχνά το φιλί του θανάτου για τη σχέση.

  1. Κατάρρευση της επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται ένας γάμος. Οι γυναίκες είναι συνήθως πιο επικοινωνιακές. Τους αρέσει να μιλούν για τις ελπίδες και τα όνειρά τους, τις ζωντανές εκδηλώσεις, τα παιδιά, τα πράγματα που βλέπουν και νιώθουν και ό,τι άλλο νιώσουν ή σκεφτούν. Οι άνδρες, ως επί το πλείστον, δυσκολεύονται στην επικοινωνία. Ενώ έχουν ελπίδες και όνειρα, δεν τα εκφράζουν τόσο συχνά, δεν μοιράζονται το πώς νιώθουν. Μερικές φορές φαίνεται ότι άνδρες και γυναίκες μιλούν διαφορετικές γλώσσες.

  1. Φόβος της αλλαγής

Αν οι άνδρες και οι γυναίκες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια συναισθηματικής ανάπτυξης, τα ενδιαφέροντά τους αποκλίνουν. Οι γυναίκες άνω των 40 είναι πολύ περίεργες για τον κόσμο και τείνουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα: γράφονται σε μαθήματα ή βάφουν τα μαλλιά τους κόκκινα. Κάνουν νέους φίλους, ίσως αλλάζουν καριέρα, θέλοντας να ταρακουνήσουν τα πράγματα. Αντιθέτως, πολλοί άντρες άνω των 40 ετών δυσκολεύονται να κάνουν το πέρασμα στο δεύτερο μισό της ζωής τους:  νιώθουν τρόμο μπροστά στη μέση ηλικία και την προοπτική του γήρατος. Αυτή η άποψη ίσως δεν ταιριάζει με τη φιλολογία περί εμμηνόπαυσης, αλλά, σήμερα όλο και περισσότεροι επιστήμονες κάνουν λόγο για κρίση της μέσης ηλικίας των ανδρών η οποία αποδίδεται στη βιολογία. Όταν ο ένας σύντροφος είναι κολλημένος και φοβάται την αλλαγή και ο άλλος αγκαλιάζει την αλλαγή και θέλει να πετάξει, μια σχέση μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη και ένας γάμος μπορεί να τελειώσει.

  1. Δυσφορία με την αναζήτηση βοήθειας

Επειδή οι άνδρες αισθάνονται άβολα με την αλλαγή, συχνά νιώθουν άβολα να ζητήσουν βοήθεια. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες ζητούν ευκολότερα βοήθεια για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται ψυχολόγους ενώ οι άνδρες βασανίζονται μόνοι. Αυτή η αμέλεια στην αναζήτηση βοήθειας για την αλλαγή και την αντιμετώπιση προβλημάτων μπορεί να είναι ο θάνατος οποιουδήποτε γάμου.

  1. Διάσταση ενδιαφερόντων

Λόγω του γεγονότος ότι οι άνδρες και οι γυναίκες εξελίσσονται συναισθηματικά καθώς γερνούν, πολλά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι τα πράγματα που είχαν κοινά όταν ήταν νέοι δεν είναι απαραίτητα αυτά που μοιράζονται μετά τα 40. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι τα ταξίδια. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών θέλουν να ταξιδέψουν· είναι απίστευτο το πόσο λίγοι άντρες έχουν αυτή την επιθυμία. Οι άντρες αποζητούν το σπίτι. Μερικοί σέρνονται σε ταξίδια για να κάνουν το χατίρι των συζύγων τους —και τους το βγάζουν ξινό.

  1. Απιστία

Οι άνδρες άνω των 40 έχουν διπλές πιθανότητες από τις γυναίκες να υποκύψουν στον πειρασμό. Η απιστία γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτή από τις γυναίκες, ιδιαίτερα όταν είναι οικονομικά ανεξάρτητες. Μια έρευνα του 2023 δείχνει ότι οι άνδρες μεταξύ 40 και 55 έχουν περισσότερες πιθανότητες να απατήσουν τη σύζυγό τους: το 31% το ομολογεί. Το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών δεν ξεπερνά το 13%. Μια τελευταία λεπτομέρεια είναι ότι οι γυναίκες αφήνουν τους άνδρες επειδή ερωτεύτηκαν κάποιον άλλον, κάτι που συμβαίνει σπανιότερα με τους άνδρες. Οι άνδρες δυσκολεύονται να ζητήσουν διαζύγιο και να ξαναπαντρευτούν.