Πόσο δυνατή είναι η ανδρική φιλία;

Οι άνδρες έχουν μια βαθιά λαχτάρα για οικειότητα με τους φίλους τους, όμως το να φτάσεις εκεί μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο

Αντρικές φιλίες: Γιατί διαφέρουν από τις γυναικείες φιλίες, τι δείχνουν οι έρευνες

Πάντα ζήλευα τις αντρικές φιλίες. Γνωρίζω αρκετούς άνδρες που ακόμα και στα 40 τους έχουν ακόμα παιδικούς φίλους, με τους οποίους γνωρίστηκαν στο γυμνάσιο, ή ακόμα και στο δημοτικό, και με τους οποίους δεν σταμάτησαν ποτέ να κάνουν παρέα. Μπορεί η ζωή και οι διάφορες συνθήκες της να τους έστρεψαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά παρ' όλα αυτά δεν σταμάτησαν ποτέ να επικοινωνούν και να βρίσκονται με την πρώτη ευκαιρία.

Πάντα ζήλευα τις αντρικές φιλίες γιατί στα μάτια μου φαίνονται πιο ειλικρινείς, πιο ξεκάθαρες, και το πιο σημαντικό απ' όλα… χωρίς δράματα ή παρεξηγήσεις. Γιατί ενώ μπορεί να αποκαλύπτουν μεταξύ τους λιγότερα πράγματα ή λεπτομέρειες απ' ό,τι οι γυναίκες, εν τέλει φαίνεται να επικοινωνούν καλύτερα. Φιλίες 30 ετών μεταξύ γυναικών δεν έχω συναντήσει ποτέ, αν και εύχομαι κάπου να υπάρχουν. Τη φράση «παιδικός φίλος» την έχω ακούσει στη ζωή μου ως τώρα μόνο από άντρες, και όχι από μικρό αριθμό ανδρών, και ίσχυε στην πραγματικότητα, δεν ήταν τρόπος τ21 0ου λέγειν.

Για αυτό τον λόγο εξεπλάγην όταν διάβασα πρόσφατα ότι σε μια έρευνα του 2021 όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, λιγότεροι από τους μισούς άνδρες δήλωσαν ότι ήταν πραγματικά ικανοποιημένοι με τον αριθμό των φίλων που είχαν, ενώ το 15% είπε ότι δεν είχαν καθόλου στενούς φίλους — αριθμός πενταπλάσιος από το 1990.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες ήταν λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να βασίζονται στους φίλους τους για συναισθηματική υποστήριξη ή να μοιραστούν τα συναισθήματά τους μαζί τους (αυτό, ας πούμε, ναι, μπορώ να το πιστέψω).

«Νομίζω ότι οι άνδρες έχουν μια βαθιά λαχτάρα για οικειότητα με τους φίλους τους», λέει ο Nick Fager, σύμβουλος ψυχικής υγείας και συνιδρυτής της Expansive Therapy, μιας ομάδας ψυχοθεραπείας που εστιάζει στην LGBTQ κοινότητα. «Και όμως, το να φτάσεις εκεί μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο».

Την Τρίτη πριν από κάθε Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Aaron Karo και ο Matt Ritter, και οι δύο 43 ετών, βγαίνουν για δείπνο με επτά άντρες με τους οποίους έγιναν φίλοι στη Β’ Δημοτικού στο Plainview της Νέας Υόρκης. Στο δείπνο, ένας από τους φίλους κερδίζει το βραβείο «Άνδρας της Χρονιάς» - μια ανόητη διάκριση που η ομάδα επινόησε ως δικαιολογία για επανασύνδεση. Τρώνε και γελάνε, και ο νικητής φεύγει με το όνομά του χαραγμένο σε ένα ασημένιο κύπελλο που είναι γελοία μεγάλο. «Δεν έχει να κάνει με το τρόπαιο», είπε ο Karo, ο οποίος συνδιοργανώνει ένα podcast με τον Ritter με τίτλο «Man of the Year», το οποίο εξερευνά τη φιλία ενηλίκων. «Πρόκειται για τις παραδόσεις που μας κρατούν ενωμένους».

Οι φίλοι «ανταγωνίζονται» για το βραβείο σε ένα τρέχον group chat, όπου μοιράζονται memes, κουτσομπολεύουν, αλλά και επικοινωνούν ο ένας με τον άλλον.

«Νομίζω ότι οι άντρες έχουν πειστεί ότι η επιτυχία στη ζωή δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τη φιλία, ότι αν είναι επιτυχημένοι στη δουλειά ή έχουν δημιουργήσει οικογένεια, έχουν κερδίσει», είπε ο Ritter. «Ο ορισμός μας περιελάμβανε πάντα αυτές τις ακμάζουσες φιλίες».

Σε αντίθεση με την παρέα όμως του Ritter, οι Αμερικανοί άνδρες φαίνεται να έχουν μπει σε μια «ύφεση φιλίας» - μια τάση που προϋπήρχε της πανδημίας αλλά που φαίνεται να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς τα επίπεδα μοναξιάς έχουν ανέβει παγκοσμίως.

Οι τέσσερις παρακάτω στρατηγικές που η Catherine Pearson συστήνει δεν θα εξαλείψουν όλα αυτά που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη βαθιά ανδρική φιλία, αλλά είναι μια αρχή.

1. Εξασκήστε την ευαλωτότητα

Αν και ο Fager είναι προσεκτικός όταν γενικολογεί, είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένοι άντρες στην ανάπτυξη ουσιαστικών, πλατωνικών δεσμών έχουν να κάνουν με το πώς έχουν κοινωνικοποιηθεί για να εξισώνουν την αρρενωπότητα με τη δύναμη, την ανταγωνιστικότητα και τη στωικότητα, ακόμη και όταν οι παραδοσιακοί κανόνες φύλου έχουν αλλάξει. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν να κάνουν τη στενή φιλία δύσκολη.

«Αν κοιτάξετε μικρά αγόρια, είναι αρκετά ανοιχτά και στοργικά το ένα με το άλλο, και μετά κάτι συμβαίνει», είπε ο Fred Rabinowitz, πρόεδρος του τμήματος ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Redlands και συγγραφέας του βιβλίου «Deepening Group Psychotherapy With Men: Stories and Insights for the Journey.» «Τα κοινωνικά μηνύματα τούς διδάσκουν ότι το να ανοίγονται και να είναι συναισθηματικά ευάλωτοι είναι "ταμπού"», είπε.

Ένας απλός τρόπος για να εξασκηθείτε στο να είστε συναισθηματικά ευάλωτοι είναι να «πείτε στους φίλους σας πώς νιώθετε για αυτούς», είπε ο Fager. «Είναι πολύ σημαντικό για τους φίλους σας να γνωρίζουν ότι εκτιμάτε τη σχέση αυτή – ότι τους θαυμάζετε, τους σέβεστε ή ότι τους αγαπάτε».

Μια άλλη στρατηγική είναι να συμμετάσχετε σε μια δομημένη ομάδα υποστήριξης από συνομήλικους ή να συμμετάσχετε σε ομαδική θεραπεία, είπε ο Rabinowitz. Από το 1986, διευθύνει μια εβδομαδιαία ομάδα ανδρών στο Ρέντλαντς της Καλιφόρνια, η οποία παρέχει έναν καθορισμένο χρόνο στους άντρες να «πάρουν το ρίσκο και να πουν, «Συμβαίνουν πολλά πράγματα αυτή την περίοδο και δεν έχω κανέναν με τον οποίον να μπορώ να τα επεξεργαστώ.»

Ένα πλεονέκτημα της συμμετοχής σε μια ομάδα υποστήριξης είναι ότι είναι πιθανό να συναντήσετε άντρες που αναζητούν την πρόκληση να δημιουργήσουν συναισθηματική σύνδεση με άλλους άνδρες. Μπορείτε να το κάνετε πολύ απλά, είπε η Marisa Franco, μια ψυχολόγος που μελετά τη φιλία και έγραψε το βιβλίο «Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Make — and Keep — Friends». «Την επόμενη φορά που θα συναντηθείτε με έναν φίλο, πείτε του κάτι με το οποίο δυσκολεύεστε αυτή την περίοδο», είπε, «Είναι τόσο απλό».

2. Πάρτε πρωτοβουλία

Από τότε που μετεγκαταστάθηκε στο Phoenix το 2015, ο Quincy Winston, 37 ετών, επιζητούσε περισσότερους φίλους. Έτσι, τον περασμένο Μάρτιο, μετά από παρότρυνση της κοπέλας του, εξέπληξε τον εαυτό του ξεκινώντας μια ομάδα για ντόπιους, επαγγελματίες αφροαμερικανούς άνδρες χρησιμοποιώντας το Meetup, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Winston θα ήταν ευτυχής εάν έκανε τρεις ή τέσσερις νέους φίλους, είπε. Στην πραγματικότητα, η ομάδα του έχει πλέον 80 μέλη. Συναντιούνται περίπου μία φορά το μήνα για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, να κάνουν κοινωφελή εργασία ή απλώς να μιλήσουν.

«Το να κάνεις φίλους ως ενήλικας απαιτεί πρωτοβουλία», είπε. H Franco συμβουλεύει τους ανθρώπους να βάζουν τον εαυτό τους σε επαναλαμβανόμενες κοινωνικές καταστάσεις, για παράδειγμα, με το να γίνουν μέλη ενός club ή μπαίνοντας σε μία τάξη, ώστε να υπάρχει η ευκαιρία να γνωρίσουν νέους φίλους με την πάροδο του χρόνου. Και πιστεύει ακράδαντα ότι θα πρέπει να μπαίνετε σε αυτές τις κοινωνικές καταστάσεις με τη νοοτροπία ότι αυτοί που θα συναντήσετε θα απολαύσουν τη συντροφιά σας, σημειώνοντας ότι η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι μάς συμπαθούν περισσότερο από ό,τι υποθέτουμε.

3. Χρησιμοποιήστε δραστηριότητες προς όφελός σας

Τα αγόρια και οι άνδρες τείνουν να κοινωνικοποιούνται για να κάνουν ομαδικές δραστηριότητες κάπως δίπλα-δίπλα», είπε ο Rabinowitz. Όσοι θέλουν να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο ή να μετατρέψουν έναν γνωστό τους σε στενότερο φίλο, μπορούν να τείνουν προς αυτό. «Το να λένε «Πάμε μαζί στον αγώνα» ή «Ας παίξουμε πόκερ» – αυτό μπορεί να τους επιτρέψει να έχουν επαφή με άλλους και να παίξουν μαζί τους, κάτι που μπορεί να διευκολύνει τη συζήτηση», είπε.

Ο Φράνκο συνιστά να βρεθούν τρόποι για να μετατρέψετε τις καθημερινές δραστηριότητες σε ευκαιρίες σύνδεσης. Εάν κάνετε jogging, προσκαλέστε έναν φίλο να έρθει για τρέξιμο μαζί σας. Εάν εργάζεστε από το σπίτι, είπε, ζητήστε από έναν συνάδελφο να έρθει και να δουλέψετε μαζί στον ίδιο χώρο.

4. Κάντε ένα «check in» μια στο τόσο

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2022, η περιστασιακή επικοινωνία με φίλους και γνωστούς —μέσω, για παράδειγμα, ενός γρήγορου μηνύματος ή email— σημαίνει για αυτούς περισσότερα από ό,τι τείνουμε να συνειδητοποιούμε και είναι ιδιαίτερα ισχυρή όταν η επαφή είναι απροσδόκητη.

Ο Karo και ο Ritter λένε ότι τα τακτικά check-in ήταν απαραίτητα για να διατηρήσουν ζωντανή την ομαδική τους φιλία, ίσως περισσότερο από την ετήσια συνάντησή τους. Το group chat τους επιτρέπει να διατηρήσουν ένα ορισμένο επίπεδο εγγύτητας με την πάροδο του χρόνου και της απόστασης, και είναι μια αντανάκλαση του πόσο σημαντική είναι η φιλία για όλους. «Είμαι ο μόνος άγαμος και ο μόνος χωρίς παιδιά στην παρέα», είπε ο Κάρο, «αυτοί οι τύποι είναι η οικογένειά μου».

Με στοιχεία από Chicago Tribune

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice