Σόλο ραντεβού
George Milton on Pexels
Σχεσεις

Solo dates: Πώς να εκτιμήσεις τον προσωπικό χρόνο και να αγκαλιάσεις τη μοναξιά σου

Είτε είσαι μόνη σου, είτε σε σχέση!

Τα οφέλη των “solo dates" και πως να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Αρχικά ποιός είπε ότι τα ραντεβού είναι μόνο για ζευγάρια; Και δύο πολύ καλές φίλες μπορούν να περάσουν το ίδιο δημιουργικά χρόνο μαζί, μια μαμά με τα παιδιά της αλλά και εσείς με τον εαυτό σας. Μια πολύ καλή μου φίλη πάντα απορεί όταν της λέω πως πήγα να δειπνήσω μόνη μου σε ένα εστιατόριο, θεωρεί ότι θα έκανε κάτι αντίστοιχο με πολύ μεγάλη δυσκολία και πως οι γύρω της θα την κοιτούν σαν τρελή, στην καλύτερη. Άλλοι φίλοι μου το βρίσκουν απόλυτα βαρετό, εγώ όμως οριακά αναγκαίο!

Είναι απόλυτα αντιληπτή η ανάγκη των ανθρώπων να περιτριγυρίζονται από άλλους, ειδικά στην εποχή των social media, που κυριαρχεί η ψευδαίσθηση ότι έχουμε άπειρους φίλους ενώ στ αλήθεια μας προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση μοναξιάς και θλίψης, συγκρίνοντας μόνιμα τις ζωές μας με των άλλων. Ο προσωπικός χρόνος όμως δεν θα έπρεπε να είναι ένα ταμπού αλλά αντιθέτως να τον διεκδικούμε, καθώς το να αγαπήσετε την μοναξιά σας και τον εαυτό σας είναι το πρώτο βήμα για υγιείς σχέσεις, ερωτικές αλλά και γενικότερα. Επίσης εκτός από βήμα προς την αυτοεκτίμηση, μαθαίνετε να εκτιμάτε τις μικρές απλές καθημερινές στιγμές όλο και περισσότερο.

Στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο βέβαια που οι υποχρεώσεις τρέχουν και ο ελεύθερος χρόνος είναι είδος προς εξαφάνιση, ωστόσο όταν το βρίσκετε είναι άκρως σημαντικό για την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία. Ένας τρόπος λοιπόν για να βεβαιωθείτε ότι έχετε λίγο ποιοτικό χρόνο μόνοι σας είναι να καθιερώσετε μια ρουτίνα για «solo dates». Εκτός των άλλων βοηθάει να επαναφορτιστείτε και να αποφορτιστείτε. Μπορείτε να επανακαθορίσετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους στόχους σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί στην εργασία και την προσωπική σας ζωή αν διαθέσετε χρόνο σε κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό. Παρακάτω διαβάστε αναλυτικά τα βήματα για ενσωματώσετε αποτελεσματικά τα «solo dates» στην καθημερινότητα σας.

Επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει
Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για τα ραντεβού με τον εαυτό σας είναι να επιλέξετε μια δραστηριότητα που σας αρέσει. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το να πάτε μια βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να παρακολουθήσετε μια ταινία ή να βγείτε έξω για φαγητό (και ναι θα κάτσετε μόνοι σας στο τραπέζι). Το κλειδί είναι να επιλέξετε κάτι που σας κάνει χαρούμενους και χαλαρούς, αλλά και να δοκιμάσετε πράγματα που σας βγάζουν από το comfort zone σας.

Αφήστε χρόνο στην άκρη
Το επόμενο βήμα είναι να ορίσετε χρόνο για το «solo date» σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα εβδομαδιαίο ή μηνιαίο τελετουργικό ανάλογα με το πρόγραμμά σας. Κλείστε το χρόνο στο ημερολόγιό σας και κάντε το προτεραιότητα, για να μην το αποφεύγετε και βρίσκετε άλλες δουλειές ως δικαιολογία.

Προγραμματίστε εκ των προτέρων
Αφού επιλέξετε τη δραστηριότητά σας σχεδιάστε εκ των προτέρων το σόλο ραντεβού σας. Αν πρόκειται να βγείτε έξω για φαγητό ή δραστηριότητα, κάντε κράτηση ή αγοράστε εισιτήρια εκ των προτέρων. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν άγχος ή απογοήτευση της τελευταίας στιγμής.

Αποσυνδεθείτε από τους περισπασμούς
Κατά τη διάρκεια του σόλο ραντεβού σας, φροντίστε να αποσυνδεθείτε από κάθε περισπασμό, όπως τα μηνύματα ή τα email σας, γιατί αν μιλάτε στο τηλέφωνο για παράδειγμα καθόλη τη διάρκεια πρακτικά δεν είστε μόνοι σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να βυθιστείτε πλήρως στη δραστηριότητα και να κάνετε ένα διάλειμμα από τον έξω κόσμο.

Απολαύστε τη στιγμή
Τέλος, να θυμάστε να απολαμβάνετε τον προσωπικό σας χρόνο γιατί είναι μια διαδικασία που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να βελτιώσετε την ψυχική και συναισθηματική σας ευημερία. Οπότε, εκμεταλλευτείτε το στο έπακρο, γιατί η ζωή περνάει όσο περιμένετε τους κατάλληλους ανθρώπους να τη γεμίσουν!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice