Dating στον καιρό της Gen Z
© Magnet.me / Unsplash
Σχεσεις

Dating στον καιρό της Gen Z

Ξέρεις τι σημαίνει cyber flashing, roaching ή love bombing;

Gen Z dating: 15 λέξεις που περιγράφουν τις συναισθηματικές σχέσεις του σήμερα. 

Το online dating έχει αλλάξει τόσο τις ανθρώπινες σχέσεις όσο και τη γλώσσα. Κάθε τόσο ένα αγγλικό απαρέμφατο (οι λέξεις με το -ing στην κατάληξη) καταφθάνει για να περιγράψει μια νέα συμπεριφορά που αναφέρεται στα φλερτ, στους έρωτες, στις χυλόπιτες του κυβερνοχώρου. Με τις επιλογές συντρόφων να μοιάζουν ατελείωτες (όλο το ίντερνετ ένα μεγάλο κρεβάτι) και με την πολυτέλεια της ανωνυμίας, οι άνθρωποι γίνονται πιο τολμηροί, περιπετειώδεις και παιχνιδιάρηδες. Για τη Γενιά Z, η συναισθηματική επιφάνεια είναι το ζητούμενο, οι μη δεσμευτικές και σύντομες σχέσεις τείνουν να γίνουν ο κανόνας και η μονογαμία άγνωστη λέξη. Ακολουθούν 15 κορυφαία λήμματα του λεξικού του διαδικτυακού νταλαβεριού. 

Cyber flashing
Κάποτε άνοιγαν τις καμπαρντίνες και έδειχναν τα «προικιά» τους σε ανυποψίαστες περαστικές, σήμερα κάνουν cyber flashing. Οι σύγχρονοι επιδειξιομανείς στέλνουν μέσω ψηφιακών μέσων σεξουαλικές εικόνες σε άτομα που δεν τις ζήτησαν ποτέ. Οι ψυχολόγοι θεωρούν πως η επιδειξιομανία, είτε του ψηφιακού είτε του κανονικού κόσμου, υποκρύπτει δυσφορία φύλου.

Rizz
Ο όρος επινοήθηκε από τον influencer Kai Cenat και σύντομα κατέκτησε το TikTok. Είναι μια παραφθορά της ελληνικής λέξης «χάρισμα» (charisma) και αναφέρεται στην ικανότητα κάποιας ψυχής να είναι ακαταμάχητη, να τραβάει το συναισθηματικό ενδιαφέρον των άλλων με την ελκυστική της προσωπικότητα, τη γοητεία, το ζενεσεπακουά της. Rizz είναι «αυτό το κάτι που θέλω» της Καιτούλας.

Bread crumbing
Αν είσαι τύπος του «λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω», με έμφαση στο «λίγα», θα πέσεις θύμα. Ο θύτης θα σου πει ότι του αρέσεις, αλλά όχι αρκετά για να κάνει σχέση μαζί σου. Άμα ψιλοαποτραβηχτείς, δεν θα σε ξεκόψει. Δολίως φερόμενος, θα αυξήσει φαινομενικά το ενδιαφέρον του αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα για κάτι σοβαρό είναι ανοιχτά. Θα σε τσιρτσιρίζει δημιουργώντας περιορισμένων οριζόντων ρομαντικό κλίμα ανάμεσά σας για καιρό, μπορεί και μήνες. Δεν θα τον συναντήσεις ποτέ.

Dry dating
Πριν από μερικά χρόνια, ένα τυπικό ραντεβού ήταν έξοδος για ποτάκι. Ένα ουισκάκι ή λίγο κρασάκι συνοδεία αγγουροκάροτου έδιωχναν το άγχος. Ωστόσο, πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν τις non alcohol συναντήσεις. Σαν να λέμε, τσάι και συμπάθεια. Το BBC φιλοξένησε έρευνα για τα «στεγνά ραντεβού», που το 34% των ερωτηθέντων φάνηκε να τα προτιμά, ενώ το 62% ισχυρίστηκε ότι ένα νηφάλιο date θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια πιο γνήσια σχέση».

Roaching
Κλασική περίπτωση «βλάβης», το κίβδηλο πρόσωπο των ψηφιακών ερώτων. Το roaching αναφέρεται στην τακτική κάποιων «πονηρών», που, ενώ έχουν πολλές παράλληλες σχέσεις, το παίζουν μονογαμικοί. Η ανειλικρίνεια και τα πολλά ταμπλό είναι μια από τις μόνιμες αγωνίες και γκρίνιες όσων κάνουν χρήση των εφαρμογών ψάχνοντας για κάτι σοβαρό. 

Love Bombing
Ο βομβαρδισμός αγάπης δεν είναι τόσο καλός όσο ακούγεται, είναι μια κραυγαλέα υπερβολή. Ένας ολοκαίνουργιος σύντροφος θα σε γεμίσει δώρα, θα κάνει μεγάλες χειρονομίες, θα σου πει μάνι μάνι το «σ’ αγαπώ». Ενδεχομένως να μην έχει δαγκώσει τη λαμαρίνα, αλλά να έχει κρυφούς στόχους – για παράδειγμα, να σε χειραγωγήσει συναισθηματικά ώστε να δεσμευτείς πριν διερευνήσεις τις προοπτικές της σχέσης και το ποιόν του.

Soft-Launching
Είναι αυτό που μοιράζεσαι με τους ακόλουθούς σου στα social media το ξεκίνημα μιας νέας σχέσης, αλλά κρύβεις με μαστοριά τη φάτσα τ@ συντρόφου σου. Δείχνεις κάνα χεράκι, κάνα μπουτάκι, άντε καμιά πλάτη. Γιατί τόση δημιουργική ασάφεια; Γιατί κρατάς πισινή, μήπως τελικά δεν είναι έρωτας η φάση αλλά μια εφήμερη περιπέτεια.

Cookie-jarring
Παμπάλαια τακτική στην οποία οφείλονται άπειρα κοινωνικο-οικογενειακά δράματα. Θέλεις κάποιον αλλά αυτός δεν σε θέλει ή δεν είναι διαθέσιμος. Για να αποφύγεις τη μαρτυρική μοναξιά του βίου, την πέφτεις στο πρώτο εφεδρικό άτομο που σου έρχεται στο μυαλό. Ο όρος δημιουργήθηκε κατά αναλογία με τα μπισκοτάκια που τσακίζουμε όταν πεινάμε αλλά δεν υπάρχει φαγητό στο σπίτι. 

Situationship
Η πιο «καραμέλα» λέξη των Gen Zers. Δύσκολο να περιγραφεί επακριβώς με όρους του παλιού κόσμου, δύσκολο να αποδοθεί ακόμα και περιφραστικά. Το situationship είναι κάτι περισσότερο από περιστασιακό σεξ και κάτι λιγότερο από σχέση. Είναι το «τι ήμουνα για σένανε, τι ήσουνα για μένανε, καιρός λοιπόν για να λογαριαστούμε» που τραγουδούσε ο Αντώνης Ρέμος το προϊστορικό 1996, αλλά από την ανάποδη. Για όσους γεννήθηκαν από το 2000 και μετά, τα πράγματα στις σχέσεις είναι ελεύθερα και φασματικά. Είναι σίγουρα μη δεσμευτικά, κι αυτό είναι δέσμευση. Οι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα να λογαριαστούν με κανέναν (γιατί τότε έχουμε love bombing), δεν πρέπει να έχουν προβληματισμούς τύπου «Αγαπημένο μου ημερολόγιο, τώρα εμείς τα έχουμε;». Το situationship είναι ένα ατύπως συμφωνημένο φλου.

Cushioning
Cushion κανονικά σημαίνει «μαξιλάρι» και cushioning «απορρόφηση κραδασμών». Σε επίπεδο dating, είναι ένα plan B, ένα βαρουφάκειο σχέδιο Δήμητρα, ένα «των φρονίμων τα παιδιά πριν χωρίσουν “μαγειρεύουν”». Το βλέπεις πεντακάθαρα: η σχέση στην οποία βρίσκεσαι δεν τραβάει και θα τινάξει τα πέταλα από ώρα σε ώρα. Για να αποφύγεις έναν έξτρα επώδυνο χωρισμό, θα πρέπει να οργανωθείς, να αμυνθείς, να καβατζωθείς. Μπαίνεις επομένως στα dating apps ή στα social media και φλερτάρεις δεξιά και αριστερά προετοιμάζοντας το έδαφος για να πέσεις στα μαλακά, σε έναν άνθρωπο-μαξιλαράκι. Το cushioning δεν είναι πανουργία, είναι αυτοάμυνα. Δεν περιλαμβάνει κέρατο, μένει στα αθώα digital χαριεντίσματα.

Orbiting
Τα είπατε, τα συμφωνήσατε, δεν τραβάει άλλο, τέλος, διακοπή διπλωματικών σχέσεων. Και ξαφνικά ο ένας από τους δύο αρχίζει τα like. Όχι γιατί απαραιτήτως ξαναφούντωσε το ενδιαφέρον του, αλλά γιατί ενδεχομένως είναι ανώτερος, πολιτισμένος άνθρωπος ή απλά βαριέται. Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται orbiting και δεν είναι αθώα: Δεν ξέρεις ένα like πώς διυλίζεται μέσα από τις προσωπικές ανασφάλειες του καθενός. 

Ghosting
Ghosting: μια «αστεία» λεξούλα που εξωραΐζει τον κωλοπαιδισμό. Το «φάντασμα», εκεί που περνάτε ωραία, βγαίνετε, σεξουαλίζεστε, ξαφνικά και στα καλά του καθουμένου εξαφανίζεται, γίνεται μπουχός, μην τον είδατε τον Παναγή. Ούτε ένα «άντε γεια» δεν λέει! Και σε μπλοκάρει από όλα τα social. Ασυγχώρητα πράματα. Στα θετικά: Μετά το πρώτο ghosting (πονάει πάντα η πρώτη φορά), γίνεσαι κατά τι πιο υποψιασμένος και σοφότερος πάνω στα ψηφιακά μπερδεγουέι.

Zombieng
Ένα ζόμπι εξελίσσει τη φάση ghosting κατά μία πίστα. Δηλαδή, αρχικά εξαφανίζεται και μετά από κάποιο διάστημα επιστρέφει σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Είναι δηλαδή σαν τα ζόμπι του κινηματογράφου, που νομίζεις πως «σκοτώθηκαν» όμως αυτά επιστρέφουν ξανά για να σου πιουν το αίμα. Πολύ κακογραμμένο σενάριο!

Haunting
Φάση θρίλερ. Είναι σαν το stalking, δηλαδή το ανελέητο, νοσηρό, ατέρμονο κυνηγητό τ@ πρώην στο ίντερνετ. Haunting είναι η εμμονική παρακολούθηση των λογαριασμών τ@ στα social media, ο συνεχής έλεγχος των stories, των likes, των αναρτήσεων, των σχολίων, της ζωής μετά…

Cob webbing
Σύμφωνα με το Urban Dictionary, cob webbing είναι το σεξουαλικό «αράχνιασμα». Σε εποχές πολιτικής ορθότητας, ωστόσο, έχει λάβει νέο νόημα, είναι μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου. Cob webbing κάνεις μετά από έναν χωρισμό, όταν φροντίζεις να απαλλαγείς από ό,τι σου θυμίζει τ@ πρώην. Πετάς μπλουζάκια, εξαφανίζεις φωτογραφίες από το κινητό και από τα social, σβήνεις τηλέφωνα και κάθε ίχνος παρουσίας τ@. Και μετά... βάφεις τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice