Πόσα πρέπει να μοιράζεσαι στον χώρο εργασίας;
Ο καθορισμός επαγγελματικών ορίων είναι σημαντικός για τη διατήρηση ενός παραγωγικού και αρμονικού περιβάλλοντος
Οι αρνητικές επιπτώσεις του «οversharing» στον χώρο εργασίας και ποια είναι τα πραγματικά όρια.
Στα οικογενειακά τραπέζια πρέπει να απαγορεύονται οι συζητήσεις για το ποδόσφαιρο και την πολιτική. Στο γραφείο όμως ποιος ορίζει τι μπορούμε να συζητάμε; Μήπως οι παραπάνω θεματικές θα πρέπει να αποφεύγονται εξίσου; Και ποιος ορίζει αν τα ερωτικά είναι τελικά όλο το ενδιαφέρον του γραφείου ή απλώς μια τροφή για κουτσομπολιό και αχρείαστα σχόλια;
Ο ορισμός και οι αρνητικές επιπτώσεις του oversharing στον χώρο εργασίας
Το oversharing στο γραφείο αναφέρεται στην αποκάλυψη προσωπικών ή ευαίσθητων πληροφοριών που ξεπερνούν το πλαίσιο της επαγγελματικής επικοινωνίας. Περιλαμβάνει την αποκάλυψη προσωπικών λεπτομερειών για την προσωπική ζωή κάποιου, όπως θέματα υγείας, προβλήματα σχέσεων, οικονομικές δυσκολίες ή ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες απόψεις. Ενώ κάποιο επίπεδο προσωπικής αλληλεπίδρασης είναι φυσικό και μπορεί να δημιουργήσει καλές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, η υπερβολική «κοινοποίηση» συμβαίνει όταν ένα άτομο αποκαλύπτει συστηματικά υπερβολικές ή ακατάλληλες προσωπικές πληροφορίες στον χώρο εργασίας.
Το να μοιράζεστε πολλές προσωπικές πληροφορίες μπορεί να βλάψει την επαγγελματική σας φήμη, καθώς θολώνει τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Όταν τα προσωπικά θέματα κυριαρχούν στις συζητήσεις στο χώρο εργασίας, οι συνάδελφοι μπορεί να θεωρήσουν τη συμπεριφορά σας ως αντιεπαγγελματική ή χωρίς διακριτικότητα. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία προς το πρόσωπό σας και ενδεχομένως να περιορίσει τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.
Το συχνό oversharing μπορεί να διαταράξει επίσης τη ροή εργασίας και να μειώσει την παραγωγικότητα. Ο χρόνος που δαπανάται για τη συζήτηση προσωπικών θεμάτων μπορεί να συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα να χάνονται προθεσμίες, να μην ολοκληρώνονται έργα και να μειώνεται η συνολική αποδοτικότητα.
Αντίστοιχα, ευαίσθητες πληροφορίες που μοιράζονται εμπιστευτικά μπορεί να φτάσουν στα αυτιά ατόμων που δεν πρέπει επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ συναδέλφων. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι η αιτία να δημιουργηθεί ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι γίνονται επιφυλακτικοί και διστάζουν να μοιραστούν απαραίτητες πληροφορίες.
Η κοινοποίηση υπερβολικών προσωπικών πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει συναδέλφους και προϊσταμένους να αμφισβητήσουν τον επαγγελματισμό και την ικανότητά σας να διατηρείτε τα κατάλληλα όρια. Βέβαια και η μυστικοπάθεια μπορεί εξίσου να δημιουργήσει ερωτηματικά και αμφισβήτηση. Ίσως τελικά δεν υπάρχει απόλυτα σωστή απάντηση στο τι θα έπρεπε να επιτρέπεται να συζητάτε στο γραφείο, αλλά σίγουρα πληροφορίες που δεν αφορούν τους συναδέλφους σας ή που δεν θα ενδιέφερε ούτε εσάς να ακούσετε είναι μια καλή αρχή.