Starter girlfriend: Μήπως είσαι «κορίτσι μιας χρήσης»;
© Unsplash+ In collaboration with Getty Images
Σχεσεις

Starter girlfriend: Μήπως είσαι «κορίτσι μιας χρήσης»;

Η ανησυχητική «συμβουλή» που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και αφήνει στο διάβα της πληγωμένες καρδιές

Starter girlfriend: Τι σημαίνει ο όρος που περιγράφει μια μορφή dating στον καιρό των εικονικών σχέσεων.

Στο διαδίκτυο, εκεί που ανθίζουν όλες οι μεγαλοφυΐες, κυκλοφορεί μια «σοφή» συμβουλή αποκλειστικά για έφηβα αγόρια. Τι τους λέει; Κατεβάστε τον πήχη, διαλέξτε το πρώτο κορίτσι που θα βρεθεί στο διάβα σας και ξεκινήστε μαζί του την ερωτική σας ζωή. Δεν θα πρόκειται για κάτι σοβαρό, αλλά για μια μορφή προπόνησης για το μέλλον. 

Starter girlfriend είναι ακριβώς αυτή η σύγχρονη Ιφιγένεια, το ανυποψίαστο κορίτσι που θα θυσιαστεί ώστε το αγόρι να γίνει άνδρας, που θα φάει όλο το παραμύθι και ξαφνικά θα βρεθεί με ένα ghosting στην πλάτη. 

Σύμφωνα με το Urban Dictionary, starter girlfriend είναι η πρώτη ή η δεύτερη σχέση που έχει ένα αγόρι στη ζωή του. Εκείνη «δεν είναι η πιο εμφανίσιμη ούτε η καλύτερη στο σεξ, κι έχει μια τάση να είναι αυταρχική και κτητική». Είναι όμως το μέσον, το «εργαλείο», ώστε ο έφηβος να μη λογίζεται για μπακούρι, αλλά να περνιέται για γόης (αρέσω, παιδί μου, αρέσω). Η σχέση είναι προορισμένη να αποτύχει, αλλά έχει σχεδιαστεί με επιμέλεια ώστε να ανοίξουν οι πύλες του ανεξήγητου (λέγε με σεξ) για το αγόρι. Και το starter girlfriend θα είναι το σουβενίρ της πρώτης φοράς. Η ταπείνωσή του θα είναι μια παράπλευρη απώλεια, ένα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Οι σοφοί συμβουλάτορες ισχυρίζονται πως όλα γίνονται για το καλό των γυναικών (αλίμονο!). Πως με τον τρόπο αυτό οι άνδρες θα αποκτήσουν εμπειρίες και θα είναι έτοιμοι και εκπαιδευμένοι στις επόμενες συναισθηματικές σχέσεις τους. Πως θα την πληρώσουν πέντε έξι, αλλά οι υπόλοιπες θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Για να είμαστε ειλικρινείς, η απροκάλυπτη λογική της ανθρώπινης αναλωσιμότητας που χαρακτηρίζει τη συμβουλή θα ήταν ένα τσικ λιγότερο τραγική αν μαζί με το starter girlfriend φιγουράριζε και ένα αντίστοιχο starter boyfriend. Ισότητα φύλων, ρε φίλε. Όμως δυστυχώς δεν φιγουράρει. Το προνόμιο της «προπόνησης» και του «παθός - μαθός» αφορά μόνο τα αρσενικά. Τι περίεργο και πρωτότυπο; Anyway…

Οι σχέσεις των πρωτάρηδων, το άστατον του χαρακτήρα τους και τα παρελκόμενά τους δεν είναι μια καινούργια ιστορία. Απλώς δεν είχαν όνομα και δεν ήταν τόσο εγωκεντρικές και σχεδιασμένες με τόσο κυνισμό όσο σήμερα. Το 1994 είχε εμφανιστεί ο όρος «starter marriage», ο οποίος περιέγραφε τον πρώτο «δοκιμαστικό» γάμο πολλών ανθρώπων, γάμο που δεν διαρκούσε πάνω από πέντε χρόνια και δεν είχαν προκύψει παιδιά. Και οι δύο σύντροφοι έβγαιναν σοφότεροι από την εμπειρία και στις επόμενες σχέσεις/γάμους τους, θεωρητικά, θα ήταν προετοιμασμένοι για το έργο. Η ιδιοποιός διαφορά του starter marriage με το starter girlfriend είναι ότι ο γάμος ήταν ένα «λάθος» που αποδεικνυόταν εκ των υστέρων, ενώ το girlfriend είναι μια επί τούτου επιλογή. 

Στα χρόνια των 20s όλα μοιάζουν αναλώσιμα: τα ρούχα, οι υπολογιστές, τα κινητά, ακόμα και οι άνθρωποι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το «κορίτσι ορεκτικό» θα εξυπηρετήσει τον σκοπό του και θα πεταχτεί στον κάδο ανακύκλωσης, ώστε να ακολουθήσει το κυρίως γεύμα. Όμως, τι πάθαμε ξαφνικά και αναζητούμε «συντρόφους μιας χρήσης», οι οποίοι μάλιστα δεν είναι καν του γούστου μας; Οι μελετητές αποδίδουν το φαινόμενο στην πανδημία και στον εικονικό κόσμο του dating. Μετά τον εγκλεισμό των δύο χρόνων οι νέοι νιώθουν την ανάγκη να αναπληρώσουν το χαμένο συναισθηματικό έδαφος. Επιπλέον, αν οι millennials έζησαν σε μια μεταιχμιακή εποχή και είδαν τη γλύκα των γνωριμιών από κοντά και των γνωριμιών μέσω εφαρμογών, η Gen Z παίζει σχεδόν αποκλειστικά με τα διαδικτυακά ραντεβού. Εφαρμογές σαν το Tinder έχουν οδηγήσει στην πεποίθηση πως οι επιλογές είναι ατελείωτες. Στη λογική του fast food ή του fast fashion, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάζουν συντρόφους fast, σαν τα πουκάμισα. Και στη λογική της αποϋλοποίησης των πάντων -από τη μουσική, που δεν ακούγεται από cd αλλά από mp3, μέχρι τα βιβλία που καταναλώνονται ως pdf- αποϋλοποιούνται οι σχέσεις και, ακόμα χειρότερα, οι άνθρωποι. Ο άλλος δεν είναι σώμα, συναισθήματα, ψυχή, αλλά ένα ψηφιακό προφίλ, ένα αδειανό άβαταρ. Εμ, δεν είναι έτσι!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice