Τι είναι τα «κόκκινα σημαιάκια» στις σχέσεις
Τα σημάδια που δεν πρέπει να περνάς στο «ντούκου»
Red flags: Τα κόκκινα σημαιάκια στις σχέσεις που πρέπει να προσέχεις και να αποφεύγεις.
Ο κακοποιητικός άνθρωπος δεν έρχεται κρατώντας μια πινακίδα που λέει «θα σε σκίσω». Αλλά αν παίρνει το μάτι σου μικρά και φαινομενικά ασήμαντα σημάδια συμπεριφοράς που σε ανησυχούν, κράταγε μικρό, ή καθόλου καλάθι…
Άκουγα ένα αγόρι να «τη λέει» σε ένα κορίτσι μέσα στο λεωφορείο: δεν ήταν ακριβώς κακός μαζί της, ούτε είχε θυμωμένο ύφος. Αλλά η κάθε φράση που άρχιζε «ρε μωρό μου…» κατέληγε με σκληρή κριτική, από αυτές που μοιάζουν ότι είναι απλώς αλήθειες ενώ δεν είναι, ή κι αν είναι, δεν υπάρχει λόγος να λέγονται.
«Ρε μωρό μου αφού το ξέρεις, το μαγαζί είναι πέτσα, τι φαγώνεσαι να πάμε, κι ο Βαγγέλης είναι εντελώς για πέταμα, έτσι; Μη μου λες είναι φίλος σου, εγώ είμαι φίλος σου, ο… δε ξέρω, κάποιος άλλος μπορεί, μπορεί λέμε να είναι φίλος σου, αλλά όχι ο Βαγγέλης να πούμε που είναι το παιδί αούα, για ποιο λόγο κάνεις παρέα όλο με βλαμμένους δεν καταλαβαίνω…»
Με είχε πιάσει τρελό νεύρο. Ήθελα να αρπάξω τον νεαρό από το γιακά και να τον ταρακουνήσω, να τον κάνω να σταματήσει, κι έπειτα να κάνω το κορίτσι να ΔΕΙ, με τα ωραία ματάκια του, τις Κόκκινες Σημαίες στην συμπεριφορά, ίσως και στον (παλιο)χαρακτήρα του αγοριού. Οι Κόκκινες Σημαίες είναι τα σημάδια στα οποία όταν είμαστε καψούρες, δεν δίνουμε σημασία επειδή – καψούρα. Το σώμα ή το υποσυνείδητό μας πιάνει στον αέρα φράσεις, κινήσεις, εκφράσεις και συμπεριφορές που το μυαλό μας, παρέα με τη λίμπιντο, τις χαντακώνει με διάφορες δικαιολογίες. Και δεν πρέπει, γιατί το μυαλό μας πλέει σε πέλαγος καψουρόσκονης με αποτέλεσμα να περνάει στο ντούκου την πραγματικότητα: την απειλή του κακοποιητικού συντρόφου.
Οι Κόκκινες Σημαίες, σύμφωνα με οκτακόσια σάιτ ψυχολογίας που κάθομαι και μελετάω, και σύμφωνα με όσα μας έμαθε η ζωή, σε εμένα και τις φίλες μου, είναι:
- Η κριτική, ακόμα ή κυρίως όταν γίνεται «για το καλό σου». Αν έχεις γνωρίσει άτομο που σου κάνει κριτική με προθυμία με το «καλημέρα σας», πρόσεχε. Όχι, δεν το κάνει για το καλό σου παρά επειδή είναι κομπλεξικό, για να σε μειώσει, και να νοιώσει καλύτερα που είναι τόσο τζάμι σε σχέση με εσένα, το άτομο.
- Τα δήθεν κομπλιμέντα που στην πραγματικότητα είναι πλάγια κριτική («Είσαι τόσο έξυπνη κοπέλα, πως λες τέτοιες ανοησίες;», «Θα ήσουν τέλεια, αν έχανες πέντε κιλά» «Θα σου στεκόταν καλύτερα αν ήσουν πιο γυμνασμένη/αδύνατη/ψηλή» κλπ)
- Το θάψιμο των πρώην του. Αν όλες ήταν τρελές, φριχτές και απαίσιες, όσο και να τον αδίκησαν, κάτι δεν πάει καλά μαζί του.
- Το θάψιμο φίλων και συγγενών του: κακό σημάδι αν δεν μπορεί να πει καλή κουβέντα ούτε για τους δικούς του…
- Το θάψιμο δικών σου φίλων και συγγενών: η Κατακόκκινη Σημαία, αυτή που σου δείχνει ότι το άτομο ψάχνει ήδη για τρόπους (1) να σε μειώσει και (2) να σε ξεκόψει από όσους αγαπάς.
- Η μυστικοπάθεια: το άτομο δεν σου λέει με ποιόν τρόπο κερδίζει το ψωμάκι του, κρατάει μυστικά τα κομμάτια της ζωής του που έχουν σημασία για εσένα. Κρύβει επιμελώς κακές συνήθειες ή βίτσια για τα οποία δεν έχεις ιδέα….
- Οι ξαφνικές εκρήξεις: εκεί που συζητάτε για άσχετα θέματα, αρχίζει να τα παίρνει στο κρανίο, φωνάζει, χειρονομεί, χάνει την ψυχραιμία του και λέει φοβερά πράγματα που σε πληγώνουν. Αλλά κάνεις ότι δεν δίνεις σημασία (καψούρα, είπαμε…)
- Οι ξαφνικές συγκρούσεις με άλλους: αρπάζεται στα καλά καθούμενα με ανθρώπους, έχει το ζωνάρι του απλωμένο για καυγά – με άλλους, όχι με εσένα. Θα έρθει και η σειρά σου, απλώς δεν το ξέρεις ακόμα.
- Το απρόβλεπτο: δεν ξέρεις ποτέ τι ή ποιος θα τον κάνει να εκραγεί. Καμία παρέα και κανένα θέμα συζήτησης δεν είναι ασφαλές.
- Οι απειλές: σε απειλεί ότι αν δεν κάνεις αυτό που ζητάει με επιμονή, θα σου κόψει την καλημέρα, το ιντερνετ, τα λάικ, το οτιδήποτε. Επίσης, σε απειλεί ότι θα φύγει, ότι θα σε χωρίσει ή ότι θα πάει με άλλη, για να μάθεις.
- Οι τιμωρίες: σου κόβει πράγματι την καλημέρα αν κάνεις κάτι που δεν του αρέσει, σε τιμωρεί με την απουσία ή με την απειλή της απουσίας του («Πρόσεξε κακομοίρα μου γιατί έφυγα, στο τσακ είμαι!»). Η τιμωρία στη σχέση είναι η πιο Κόκκινη από τις Κόκκινες Σημαίες, αλλά δυστυχώς καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται πολύ αργά… ειδικά αν το άτομο έχει πείρα από τέτοια τερτίπια, και παρουσιάζει την τιμωρία σαν αποτέλεσμα δικής μας στραβοτιμονιάς.
- Η ζήλια, ο έλεγχος: αυτές οι Σημαίες κάνουν αργά την εμφάνισή τους. Κανένας κακοποιητής δεν δείχνει ζηλιάρης ή κοντρόλ φρικ φόρα-παρτίδα από την αρχή της σχέσης, φανερώνεται σιγά σιγά, κυρίως αν εσύ δεσμευτείς βαριά (πχ μείνεις έγκυος ή γεννήσεις… οπότε την έχεις βαμμένη, αν ο πατέρας του μωρού είναι ο κακοποιητής – από την ώρα που γεννάς, που είσαι δηλαδή με δεμένα χέρια, και μετά, δεν έχει λόγους να κρύβεται, βγάζει όλες τις Κόκκινες Σημαίες στη φόρα και τις κάνει παρέλαση).
Γενικά…. Πρόσεχε τις Κόκκινες Σημαίες - τι λέει και τι κάνει ένα άτομο το οποίο μπαίνει στη ζωή σου σαν Ιππότης με άσπρο άλογο, και φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό: κατά πάσα πιθανότητα, είναι κακοποιητικό άτομο, το άτιμο, άμα κουνάει έστω και μία Κόκκινη Σημαία. Σόρι που το λέω έτσι χοντρά, μακάρι να πέφτω έξω, αλλά τουλάχιστον δώσε χρόνο στον εαυτό σου πριν προχωρήσεις βαθιά στη σχέση, δηλαδή τόσο βαθιά, που θα χρειαστείς πολλή δύναμη για να καταφέρεις να βγεις ξανά στο φως…