5 λόγοι που οι άνθρωποι χωρίζουν μετά τα Χριστούγεννα
© Unsplash+ In collaboration with Getty Images
Σχεσεις

5 λόγοι που οι άνθρωποι χωρίζουν μετά τα Χριστούγεννα

Γιατί αυξάνονται οι χωρισμοί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων 

5 λόγοι για τους οποίους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων παρατηρείται αύξηση χωρισμών και αιτήσεων διαζυγίου, σύμφωνα με μελέτες.

Λέγεται ότι είναι πολλές οι σχέσεις που τελειώνουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μάλιστα η πρώτη Δευτέρα μετά το εορταστικό καθισιό ονομάζεται στην Αμερική «Ημέρα Διαζυγίου» για ευνόητους λόγους. Γενικώς ο Ιανουάριος είναι μήνας μανίκι όχι μόνο για τα οικονομικά αλλά και για τα γκομενικά μας. Μέσα στο πρόγραμμα είναι τα αναμενόμενα blues και η θλίψη του χειμώνα, ωστόσο οι λόγοι χωρισμού ποικίλουν από ζευγάρι σε ζευγάρι. Γιατί τα διαζύγια αυξάνονται μετά από τις διακοπές; Ας δούμε τους 5 επικρατέστερους λόγους.

5 λόγοι που οι άνθρωποι χωρίζουν μετά τα Χριστούγεννα
© Transly Translation Agency / Unsplash

01. Το πράγμα έχει χαλάσει-τελειώσει πολύ πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, αλλά οι σκορδόπιστοι (ή έστω ο ένας) δίνουν μια μικρή πίστωση χρόνου στη σχέση τους, ώστε να είναι μαζί για μια τελευταία φορά. Η απόφαση να χωρίσεις δεν είναι εύκολη, πόσο μάλλον η απόφαση να χωρίσεις πριν τα Χριστούγεννα, όταν έχεις κάνει και κάποια σχέδια (τραπέζια, ταξιδάκια, δώρα κλπ). Κάνεις επομένως την καρδιά σου πέτρα, κάνεις μια παύση εχθροπραξιών και αφήνεις τα δυσάρεστα για μετά τις 7 Ιανουαρίου. 

02. Όπως και να το κάνουμε, ο χωρισμός πριν τα Χριστούγεννα είναι τρομερά κακό timing, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά. Τα Χριστούγεννα γεννούν μια συγκεκριμένη συναισθηματική στάση: μακριά από τα δύσκολα και τα αρνητικά, ναι στις χαρές. Άρα αντί να αντιμετωπίσεις τη σκληρή πραγματικότητα, μπαίνεις σε εορταστικό κλίμα, προσποιείσαι ότι όλα είναι ΟΚ και, όταν τελειώσουν τα κάλαντα, τα φαγητά, τα πάρτι, το σκας το παραμύθι για να μη σκάσεις εσύ (απόψε κάνεις μπαμ). 

5 λόγοι που οι άνθρωποι χωρίζουν μετά τα Χριστούγεννα
© freestocks / Unsplash

03. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, η οικογένεια με την ευρύτερή της έννοια (συμπεθέρια, αδέλφια, ξαδέλφια και λοιπά) έρχεται σε στενότερη επαφή ασκώντας πιέσεις στα μέλη της. Όλο και κάποιος θα αφήσει μια σπόντα, θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για κάτι, θα θέσει ερωτήματα σχεσιακά που είναι δύσκολο να απαντηθούν, θα προκαλέσει άγχος και ανησυχία, θα γίνει θρυαλλίδα εξελίξεων. 

04. Όλοι θέλουμε ένα «βελούδινο» διαζύγιο, και για κάποιον μυστήριο λόγο πιστεύουμε πως μετά τα Χριστούγεννα ο χωρισμός θα είναι «καλύτερος» από ό,τι αν γινόταν πριν. Η αναβολή δεν πρόκειται να χρυσώσει κανένα χάπι. Κάθε σχέση τελειώνει άσχημα, αλλιώς δεν θα τελείωνε. 

05. Είναι από τα new year’s resolutions ένας χωρισμός; Μπορεί και να είναι. Η αρχή ενός νέου χρόνου είναι μια καλή εποχή για να σκεφτεί κανείς τι να κάνει με τη ζωή του. Αν η σχέση του είναι ένα από τα θέματα που δεν τραβάει και δεν τον ικανοποιεί, αποφασίζει να προχωρήσει στη διάλυσή της.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice