Σχεσεις

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να μείνετε ερωτευμένοι για πάντα

Μικρές συμβουλές για να παραμείνει ο έρωτας του πρώτου καιρού και να ενδυναμώνεται διαχρονικά η αγάπη στη σχέση

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις ατομικές μου συνεδρίες βλέπω συχνά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσωπική τους σχέση, που σκέφτονται να χωρίσουν, ή έχουν πρόσφατα χωρίσει. Κι όταν αναφέρονται στον σύντροφό τους περιγράφουν πάντα πόσο ερωτευμένοι ήταν στην αρχή και πίστευαν ότι θα είναι ευτυχισμένοι μαζί για πάντα. Τι συμβαίνει στην πορεία και πολλά ζευγάρια χωρίζουν, αλλά και από εκείνους που παραμένουν μαζί, οι περισσότεροι είναι δυστυχισμένοι; Πώς μπορεί να παραμείνει ο έρωτας του πρώτου καιρού και να ενδυναμώνεται διαχρονικά η αγάπη στη σχέση; Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

  • Φροντίστε να διατηρήσετε τον μεταξύ σας σεβασμό. Ο σεβασμός είναι κάτι που εμπνέετε, γι’ αυτό προσέξτε και εσείς να σέβεστε τον άνθρωπό σας, ώστε να σας σέβεται και εκείνος. Ό,τι κι αν συμβεί, κρατήστε ανοικτή, ειλικρινή και άμεση επικοινωνία και μην αφήνετε να συσσωρεύονται παράπονα και παρεξηγήσεις. Ό,τι έχετε, κουβεντιάστε το μαζί του, και σε κάθε διάλογο, υιοθετήστε ενεργητική ακρόαση, ώστε να έχετε αμοιβαία κατανόηση και να λύνετε τις όποιες διαφορές σας ήρεμα και αγαπημένα.
  • Φροντίστε να διατηρήσετε τον μεταξύ σας θαυμασμό. Όταν ερωτευτήκατε το ταίρι σας, σίγουρα υπήρχαν πράγματα που θαυμάζατε σ’ εκείνο. Προχωρώντας στη σχέση συνεχίσετε να θαυμάζετε τον άνθρωπό σας για τις καλές του πλευρές και παράλληλα, εμπνεύστε τον δικό του θαυμασμό. Όπως τον πρώτο καιρό, κάντε το καλύτερό σας, συνεχίστε να περιποιείστε τον εαυτό σας για να του αρέσετε, και θυμηθείτε πως κανένας δεν είναι δεδομένος, και σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει δεδομένος.
  • Διατηρήστε κοινές δραστηριότητες. Σ’ ένα ζευγάρι, ο καθένας έχει την επαγγελματική του απασχόληση, τις υποχρεώσεις και τις δουλειές που χρειάζεται να γίνουν για το σπίτι και την οικογένεια. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να έχετε και κοινές δράσεις, δραστηριότητες και πράγματα που θα κάνετε μαζί, όπως εκδρομές, ταξίδια ή κάποιο χόμπι, που σας δίνουν την δυνατότητα για κοινές όμορφες εμπειρίες. Ακόμα κι αν έχετε παιδιά, φροντίστε να περνάτε οπωσδήποτε και κάποιο κοινό χρόνο μόνοι σας, σαν ζευγάρι.
  • Δώστε χώρο και αποδεχτείτε την διαφορετικότητα του άλλου. Ενώ οι κοινές δραστηριότητες δένουν το ζευγάρι, σίγουρα, και ο άντρας και η γυναίκα έχουν και τις δικές τους ασχολίες, φιλίες και χόμπι που δεν περιλαμβάνουν το ταίρι τους. Είναι πολύ σημαντικό και τροφοδοτικό να αφήνετε χώρο στον σύντροφό σας για τα δικά του ενδιαφέροντα, και παράλληλα να έχετε και εσείς τα δικά σας. 
  • Κάντε συνεχείς μικρές εκπλήξεις και κινήσεις φροντίδας. Δείξτε την αγάπη σας με μικρές καθημερινές χαρές και πράγματα που ο σύντροφός σας δεν περιμένει, αλλά ξέρετε ότι θα τον ενθουσιάσουν, και θα του θυμίσουν ότι τον σκέφτεστε και τον αγαπάτε. Ένα μικρό μήνυμα, ένα τρυφερό χάδι, ένα δωράκι - αυτά τα μικρά πράγματα συμβάλλουν στη διατήρηση της ροής αγάπης και έρωτα στη σχέση. Και μην ξεχνάτε ποτέ να του λέτε πως τον αγαπάτε, πώς τον θαυμάζετε και πως νιώθετε τυχεροί που είναι στην ζωή σας. 

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ