Τι αλλάζει στο dating το 2024
© Mindy Sabiston / Unsplash
Σχεσεις

Τι αλλάζει στο dating το 2024

Οι singles αναζητούν (επιτέλους) τον ρομαντισμό μακριά από το τηλέφωνό τους

Dating 2024: Οι άνθρωποι δηλώνουν απογοητευμένοι από τον ψηφιακό ρομαντισμό και στρέφονται στις ενώπιον ενωπίω σχέσεις.

Κι ενώ μια ολόκληρη γενιά έκανε ερωτικό παιχνίδι σχεδόν κατά αποκλειστικότητα μέσα από τις εφαρμογές γνωριμιών, όλα δείχνουν πως το 2024, δέκα χρόνια μετά από την έκρηξη των ψηφιακών ερώτων, σημειώνεται μια σημαντική αλλαγή. Όλο και περισσότεροι νέοι διαγράφουν από τα κινητά τους τα ανάλογα apps και βγαίνουν στην πραγματική ζωή για να βρουν σύντροφο.

Οι γνωριμίες είναι ρηχές, οι συζητήσεις χαζές και τα άτομα ψεύτες, είναι μερικές από τις κατηγορίες που εξαπολύονται από τους χρήστες. Οι νέοι νιώθουν απογοητευμένοι από τις εφαρμογές, γυρνούν την πλάτη στον ψηφιακό ρομαντισμό, στρέφονται στις διαπροσωπικές επαφές και την κοινωνική ζωή, και αυτός είναι ένας καλός λόγος να πανηγυρίσουμε. 

Τα digital πιτσουνάκια άργησαν μία δεκαετία για να δουν την παγίδα. Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα apps γνωριμιών, οι άνθρωποι πίστεψαν πως θα προκύψει μια νέα σεξουαλική απελευθέρωση. Τελικά προέκυψε η κουλτούρα των ασταθών σχέσεων. Σε γενικές γραμμές οι εφαρμογές έχουν καταργήσει τη δέσμευση. Παρουσιάζουν απεριόριστες επιλογές στους ανθρώπους, και όταν έχουμε επιλογές δυσκολευόμαστε να δεσμευτούμε. Η αλλαγή των συντρόφων σαν τα πουκάμισα αρχικά φάνταζε συναρπαστική εμπειρία. Όμως μέσα στη δεκαετία όλοι κατάλαβαν πως δεν θα ήταν μόνο «θύτες» αλλά και «θύματα», πουκάμισο και προϊόν των λίγων ημερών. Και αυτό είναι κουραστικό και ψυχοφθόρο.  

Κάτι θολοκουλτουριάρηδες δαιμονοποιούν τις εφαρμογές συνδεόντάς τες με τον καπιταλισμό και την υπερπροσφορά «αγαθών», που οδηγούν σε επιφανειακότητα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η κουλτούρα της μη δέσμευσης και τα διάφορα situationships οφείλονται στις «καπιταλιστικές» εφαρμογές ή στις γενικότερες και νομοτελειακές κοινωνικές αλλαγές. Το μόνο σίγουρα καπιταλιστικό που συμβαίνει είναι το εξής: Η επιστροφή στην «πραγματική σύνδεση» και την απομάκρυνση των ανθρώπων από την κουλτούρα των περιστασιακών σχέσεων των apps έχει ρίξει την τιμή των μετοχών τους. Είναι ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης, ανόητε!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice