Window shopping #4

Άνοιξη μπήκε και κουρδίζω τον κόσμο μου

Βραχιόλι Swarovski

«Στους δύσκολους καιρούς η μόδα είναι πάντα σκανδαλώδης» έλεγε η Elsa Schiaparelli.

Βραχιόλι από μαύρο PVD ύφασμα και κρύσταλλα σε γεωμετρικά σχήματα εμπνευσμένα από την art deco τέχνη των Ίνκας και Αζτέκων. Σχέδιο από τη σειρά Thyra, Swarovski


Φόρεμα Andy Warhol

Το σκυλάκι του Andy Warhol ήταν ένας μεγάλος δανέζικος που το έλεγαν Σεσίλ. Βρίσκεται βαλσαμωμένο στο Μουσείο του Andy Warhol (άχρηστη πληροφορία).

n

Φόρεμα Andy Warhol, με τυπωμένες αγελαδίτσες και τρουκς €140, Shop& Trade


Σαγιονάρες Accessorize

«Στο δρόμο, όπως πουλούν σύκα και σταφύλια, πουλούν και γρύλους ή τριζόνια, όπως τους λέμε κει. Πουλούν ακόμη και κλουβάκια με τριζόνια» (Γρηγόρης Ξενόπουλος, Αναγνωστικό Ε΄ Δημοτικού, 1933).

n

Flip flop birdie, €8,90 Accessorize


Ρολόγια Swatch

«Έτσι με το τζιν ήρθες στα βαφτίσια της μπέμπας μας; Τι θα πει ο κόσμος; Καλά εμένα δε με σκέφτεσαι;» (έξω από τον Άγιο Διονύσιο στη Σκουφά, Κυριακή μεσημέρι, μαμά σε απόγνωση).

n

Ρολόϊ «Denim Girl» μοντέλο «Irony Lady Lady» με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι και λουράκι μπλε ντένιμ που γυρνάει δύο φορές στον καρπό €70, Swatch

Ρολόϊ «Jean΄s Me» μοντέλο «Irony big» με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι και λουράκι ντένιμ με λευκή ραφή, €80, Swatch


Τσάντα Zara

Τα άσπρο-μαύρο είναι το νέο μαύρο.

Άχρηστη πληροφορία: Τα panda έχουν αυτό το ασπρόμαυρο χρώμα γιατί:

α) κάνει καλό καμουφλάζ

β) κρατάει μακριά τα άλλα εχθρικά ζώα

n

Δερμάτινη ασπρόμαυρη τσάντα, €69,90 Zara


Φούστα Μοnsoon

Στην αρχή το μπατίκ γινόταν σε βαμβακερά υφάσματα που ύφαιναν οι υπηρέτριες των πλουσίων και ευγενών οικογενειών, οι δε κυρίες αναλάμβαναν τη διακόσμησή τους. Εθεωρείτο δηλαδή απασχόληση υψηλού επιπέδου και η κάθε οικογένεια καθιέρωνε δικά της μοτίβα τα οποία ήσαν αντίστοιχα με το οικόσημο δυτικού τύπου. Σιγά-σιγά ξεπέρασε το στάδιο της οικοτεχνίας και έγινε σύμβολο κοινωνικής τάξης.

Μετά τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο έγιναν γνωστές οι λεπτές μουσελίνες οι οποίες ταιριάζουν στην καλλιγραφία του μπατίκ και γενικότερα στο κλίμα της Ανατολής, έδωσαν δε, θαυμάσια αποτελέσματα. Οι Ευρωπαίοι χρησιμοποίησαν τις ανιλίνες για τα μπατίκ τους εν αντιθέσει με τους Γιαβανέζους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν φυτικά χρώματα τα οποία κατασκεύαζαν με περίπλοκες μεθόδους. Τα χρώματα αυτά ήταν αρκετά στερεά αλλά η παρασκευή τους τόσο δύσκολη που δεν χρειάσθηκε κόπος να πεισθούν οι ιθαγενείς της Ιάβας να χρησιμοποιούν και αυτοί τις ανιλίνες οι οποίες τελικά εκτόπισαν τις φυτικές βαφές.

Με την αυξανόμενη ζήτηση των ζωγραφισμένων υφασμάτων δημιουργήθηκαν ολόκληρα εργαστήρια που απασχολούσαν τους κατοίκους ολόκληρων χωριών της Ινδονησίας. Οι άνδρες επιμελούνταν τις βαφές και οι γυναίκες δούλευαν τα σχέδια με πινέλα και το παραδοσιακό «τζιάντιγκ» τοποθετώντας το κερί πάνω στο ύφασμα. Συνήθως δε προτιμούσαν να εργάζονται πάνω σε λεπτή βαμβακερή μουσελίνα γιατί ήταν αφ΄ ενός μεν εύκολη στην επεξεργασία της και αφ΄ ετέρου πολύ ευχάριστη στην αφή. Η δημιουργία ενός καλού κομματιού μπατίκ απαιτούσε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων ή έξι μηνών. -Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας

n

Mάξι μπατίκ φούστα από τη σειρά «Heritage» (ναι, ναι, όντως είναι αυτή που φοράει η Jasmin Le Bon στη διαφήμιση), €85 Monsoon


Μπλούζα Η&Μ

«Τα φορέματα από διαφανή υφάσματα είναι απρεπή» -Πάπας Πίος ΧΙ, 1939

n

Διαφανής λευκή μπλούζα, €39,95 Η&Μ


Μπουφάν Adidas by Stella McCartney

H γνωστή (και τόσο προσφιλής στις μέρες μας) φράση «μας πήρε και μας σήκωσε» αντιμετωπίζεται μόνο με αντιανεμικό μπουφανάκι.

n

Αντιανεμικό μπουφάν running, Adidas by Stella McCartney €329,95


Koλιέ Oxette

«Προσπαθώ να μη ξοδεύω πολλά. Στο σουπερμάρκετ ψωνίζω με εκπτωτικά κουπόνια. Αγοράζω 10 χρυσές αλυσίδες αντί για 20. Τέσσερις βίλες αντί για οκτώ» -L.L. Cool J.

n

Ασήμι επιχρυσωμένο και κρύσταλλα, €150 Oxette


Εσώρουχα Intimissimi

ΚΑΤΙ ΕΛΑΦΡΥ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Τελευταία τα πάντα στη ζωή μας, μοιάζουν ελαφρά σαν πούπουλο. Από το πορτοφόλι μας και τη διατροφή μας, μέχρι τα υφάσματα και το ποδήλατό μας. Ελπίζουμε να ελαφρύνει και η διάθεσή μας.

(*) 0,56γρ. είναι ο μέσος όρος βάρους ενός φτερού

(*) 10γρ/τ.μ. ζύγιζε η πλεκτή φούστα με το πολυεστερικό τούλι της Jil Sander

(*) 43γρ. είναι το πιο ελαφρύ κινητό της Modu

(*) 50γρ./τ.μ. ζυγίζει τo βαμβάκι “Madras” του οίκου Hermes

(*) 164γρ. είναι τα πιο ελαφριά ποδοσφαιρικά παπούτσια, τα F50 της Adidas

(*) 1,451γρ. ζυγίζει το laptop της Toshiba (13.3 ίντσες οθόνη)

(*) 5,170γρ. είναι το ελαφρύτερο ποδήλατο “Eagle” της Everti

(*) 71γρ./τ.μ. ζυγίζουν τα νάιλον τζάκετ της Louis Vuitton

(*) 32γρ είναι το βάρος ενός σουτιέν της Intimissimi

n

Εσώρουχο από ύφασμα, σουτιέν 25,90 σλιπ 12,90 Intimissimi

συνεχίζεται….

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice