kiss&tell της Τζίνας Κωνσταντοπούλου #6

Vintage σκέψεις μπροστά από μια συλλογή από τσάντες-χρονομηχανές

Mία βιτρίνα με τσάντες να κάνουν παρέα η μία στην άλλη μπορεί να σταματήσει αποφασιστικά τα βήματά σου μπροστά της. Ειδικά όταν αυτές δεν είναι νέας κοπής αλλά vintage. 35 περίπου γυναικείες τσάντες πίσω από ένα τζάμι.

n

Όλες τους διαφορετικές. Με ημερομηνία γέννησης καθεμιά τους μεταξύ 1910 -1980. Σκέφτομαι ότι η μεγαλύτερη σε ηλικία τσάντα που υπάρχει εδώ είδε το φως την ίδια εποχή που διοργανώθηκε το παρθενικό fashion show στην ιστορία της μόδας – το είχε υπογράψει η πρώτη γυναίκα couturier ονόματι Jeanne Paquin. Ήταν τότε που οι φούστες των γυναικών έπαψαν να αγγίζουν το πάτωμα κι έφταναν, τολμηρά κι αποφασιστικά για τα δεδομένα της εποχής, μέχρι το γόνατο. Τότε που τα μαλλιά ήταν της μοδός να είναι κοντά ενώ τα καπέλα μεγάλα και στολισμένα με φτερά. Τι έβαζες τότε μέσα στο τσαντάκι σου, αλήθεια;

Είναι αργά το βράδυ. Κι είμαστε τέσσερις γυναίκες που έχουμε ακινητοποιηθεί μπροστά από τη συγκεκριμένη βιτρίνα. Μόλις πριν είχαμε δει τον Γκάτσμπι κι ας πούμε ότι είναι κάπως λογικό να μας κολλάνε τέτοια ώρα τέτοια ερωτήματα.

n

Η Μαργαρίτα - βλέπε wearthistoday.com - που τα ’χει σπουδάσει αυτά τα θέματα κι ιντριγκάρεται με την αναδρομική διάθεση της σκέψης, ακούγεται να λέει με φωνή που χαμογελάει, «βασικά δεν ξέρω κατά πόσο κρατούσαν τσάντες στην εργατική, πρωτοεμφανιζόμενη για τα δεδομένα, τάξη. Στην αστική τάξη ίσως. Στην upper class, είμαι σχεδόν σίγουρη πως όχι». «Κρατούσαν, όμως. Τι μπορεί να έπαιρναν μαζί τους, μαντήλια, πούδρες, τι;», επιμένω.

Η Μαργαρίτα με το βλέμμα μια σε μένα, μια στη τσάντα μπροστά μας: «Δεν νομίζω ακόμα η πούδρα να ήταν handy για να την παίρνεις μαζί σου. Σίγουρα μαντήλι, ναι. Λεφτά. Τα χαρτιά τους. Τα πρώτα περιοδικά/ αναγνώσματα. Ίσως κουτάκι για φάρμακο ή παστίλιες. Καθρεφτάκι». Σα να λέμε τα ίδια πάνω κάτω με σήμερα. Μόνο που αντί για περιοδικό έχεις μαζί σου το tablet κι οπωσδήποτε το κινητό.

n

Μένω να κοιτάζω την τσάντα-εκπρόσωπο της εποχής. Την λένε Downton Abbey κι ακολουθεί την τάση "edwardian". Το ύφασμά της είναι μεταξωτό και ο μεταλλικός σκελετός διακοσμημένος με σμάλτο, γυαλί και μαρκασίτες. Με floral prints. Κοίτα να δεις, λοιπόν, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Τα κορίτσια στο πέρασμα του χρόνου αγαπούν το ίδιο τα λουλούδια και λατρεύουν να το καθιστούν σαφές είτε όταν έχουν γεννηθεί στα τέλη του 1800 είτε στα 80ς. Αργότερα θα μάθω από τον συλλέκτη τους, Κυριάκο Αναστασιάδη, ότι ήταν για δεκαετίες προσεκτικά αποθηκευμένη και μέσα της βρέθηκαν γαρύφαλλα (cloves) που λειτουργούν σαν αντισκωρικά!

n

H Downton Abbey, πάντως, επιφυλάσσει ακόμα μια έκπληξη: είναι από εκείνες τις τσάντες που πάνε ασορτί με το καθρεφτάκι τους. Ντυμένο με την ίδια μεταξωτή φόδρα και δαντελένιο ρέλι.

n

Δεν ξέρω αν είναι το κάρμα της βραδιάς αλλά εδώ έχει βρει καταφύγιο κι ένα χρυσοποίκιλτο τσαντάκι με το όνομα «The Great Gatsby». Ενώ πιο δίπλα, τραβάει την προσοχή σαν μαγνήτης μια λευκή καλλονή από αυτές που θα μπορούσε να κράταγε η μαμά σου.

n

Mία τσάντα σουβενίρ της δεκαετίας του ’60 σαν αυτές που επανέφερε στο προσκήνιο το δίδυμο των Betty Draper και Joan Harris, με άλλοθι τη background ατμόσφαιρα του Mad Men. Η συγκεκριμένη ακούει στο όνομα Kelly bag.

n

Στα μάτια μου μοιάζουν με γυναίκες. Με διαφορετική προσωπικότητα, στυλ, ιστορία. Ηλικία. Μυστικά. Κάποιες είναι σοβαρές και κλασσικές στο ύφος τους. Άλλες εκφράζουν τη χαρά της ζωής με τα color block χρώματά τους. Υπάρχουν πολυτελείας αλλά κι άλλες τόσο προσιτές που σου θυμίζουν τσάντες που θα έφτιαχνες και σήμερα μόνη σου, με ξύλινες χάντρες βαμμένες σε διάφορα χρώματα. Όπως αυτή που στέκεται απέναντί μου με γενέθλια μεταξύ 30ς-40ς.

n

Είναι ξεκάθαρο πως αν θες να γίνεις η επόμενη κυρία της θα πρέπει να βάλεις προτεραιότητες. Γιατί είναι μικρή και χαριτωμένη και προκειμένου να την κρατάς εκεί έξω και να ζήσεις μαζί της τις νέες στιγμές σου, θα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο κραγιόν και το κινητό. Ή τα κλειδιά και τα τσιγάρα. Αλλά μόνο έτσι δεν είναι που καταλαβαίνεις τι σου χρειάζεται πραγματικά;

n

Έκθεση Sacs & Bijoux 2, οι vintage, συλλεκτικές τσάντες του Κυριάκου Αναστασιάδη φλερτάρουν με τα precious chic κοσμήματα των Μαριαλένα και Ειρήνη Λεονταράκη στο κατάστημα Α. Λεονταράκης, έως τέλος Μαΐου (Σκούφου 6, Σύνταγμα)

n