Τι θα ταιριάξουμε με τη μάσκα μας;
Thrift Shopping και τα 5 καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας
Μία αισθητική αλλά και πολιτική επιλογή
Τα πλεονεκτήματα του Thrift Shopping και τα 5 καλύτερα μαγαζιά στην Αθήνα.
Θέλεις να πας βόλτα στα μαγαζιά αλλά στεναχωριέσαι που το μόνο που μπορείς να κάνεις με το μισθό σου είναι window shopping; Έχεις βαρεθεί να αγοράζεις απλά, φθηνά t-shirt κακής ποιότητας, που φοράς μόνο για μία σεζόν και την επόμενη είναι “ξεπερασμένα”, ή ακόμα χειρότερα, τρύπια; Θέλεις και εσύ όλα τα καλούδια που έκρυβε στο walking closet της η Carrie Bradshaw; Ε λοιπόν, θα σου πω το μυστικό, που δεν είναι και τόσο κρυφό αλλά χρονολογείται πάρα πολύ πίσω. Οι αγοραπωλησίες είναι ένα φαινόμενο αρχαίο, γιατί αν έχεις ένα αντικείμενο, και όχι μόνο, χρησιμοποιημένο ή μη, μπορείς να το ανταλλάξεις ή να το πουλήσεις σε μία πιο οικονομική τιμή, ή μετά από χρόνια σε τριπλή αξία. Και θα μου πείτε τώρα, που είναι το συνταρακτικό σε όλο αυτό; Δεν είναι κάτι νέο, αλλά τελευταία είναι μια τάση όλο και πιο ανερχόμενη.
Πέρυσι το Νοέμβρη έμενα στη φίλη μου τη Lauren στο Σικάγο, και την ημέρα του Thanksgiving φορούσε ένα υπέροχο κασκόλ Burberry, ξέρετε αυτό το κλασσικό με το British check, και όταν τη ρώτησα όλο έκπληξη πού το βρήκε, μου είπε πως το αγόρασε για 2 δολάρια σε ένα τοπικό Thrift shop! Όπως καταλαβαίνετε την επόμενη μέρα πήρα σβάρνα όλα τα Thrift shop της γειτονιάς και βρήκα... διαμάντια! Γενικότερα στην Αμερική η έννοια του Thrifting, καθώς και τα consignment stores, είναι πάρα πολύ δημοφιλής και ξεκίνησε από πλούσιες οικογένειες που χάριζαν τα μεταχειρισμένα και παλιά ρούχα τους, καθώς και έπιπλα, στην εκκλησία, και αυτά μοιράζονταν δωρεάν, ή σε συμβολικές τιμές. Το thrift shopping, ή thrifting λοιπόν, είναι η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων και αξεσουάρ, πολύ καλά συντηρημένων, σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αρχική τους. Η διαφορά τους με τα consignment stores όμως, είναι ότι τα δεύτερα δεν έχουν χρησιμοποιημένα ρούχα, αλλά περασμένες κολεξιόν από γνωστούς οίκους μόδας και αλυσίδες, που έχουν βρεθεί σε αποθήκες ή σε παζάρια. Όπως η μόδα επιστρέφει και τάσεις άλλων δεκαετιών επανέρχονται στο προσκήνιο, έτσι η ανάγκη σύνδεσης με το παρελθόν και η άνοδος της έννοιας “vintage”, μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο τοπικό Thrift shop. Στην Ελλάδα η συνήθεια αυτή δεν είναι τόσο διαδεδομένη, αλλά μέρα με τη μέρα κερδίζει χώρο στην καρδιά των καταναλωτών. Παρόλο που οι περισσότερες από τις παραπάνω πληροφορίες μπορεί να σου είναι γνωστές, σίγουρα δεν μπορείς να φανταστείς πόσα μαγαζιά τέτοιου είδους έχουν ανοίξει στην Αθήνα και πόσο θα ενθουσιαστείς με αυτό το “κυνήγι του χαμένου θησαυρού”.
Ας ξεκινήσουμε με το πόσο κερδοφόρα είναι αυτή η διαδικασία. Εκτός από τις οικονομικές τιμές σε γνωστά, ακόμη και luxury brands, που θα σε βγάλουν από περιττά έξοδα, θα δημιουργήσεις ένα μοναδικό στυλ εμπνευσμένο από το παρελθόν. Ρούχα πραγματικά ένα προς ένα, γιατί πολύ σπάνια μπορείς να βρεις δύο ίδια κομμάτια, καθώς και ρούχα πολύ καλής ποιότητας, όχι συνθετικά και πλαστικά, που έχουν αντέξει στο χρόνο και στη χρήση, καλοσυντηρημένα, που δεν θα χρειάζεται να ανανεώσεις την επόμενη σεζόν, διαχρονικά και εκεντρικά, σε βάζουν στην τιμητική θέση να μην ακολουθείς τη μόδα, αλλά να την δημιουργείς. Με αυτό τον τρόπο τίποτα δεν χάνεται στο χρόνο και στο χώρο, και τα ρούχα ή τα αξεσουάρ γίνονται μέσα σύνδεσης δεκαετιών και διάδοσης ιστοριών και συναισθημάτων από γενιά σε γενιά. Όταν πηγαίνεις λοιπόν για thrift shopping, είναι σαν να ψάχνεις στην ντουλάπα της γιαγιάς σου, κάθε ρούχο έχει μια ιστορία, μια αισθητική, ένα ρομαντισμό, είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν. Το πιο σημαντικό από όλα τα οφέλη όμως είναι ότι όταν “ασπάζεσαι” το thrifting, δείχνεις έμπρακτα την περιβαλλοντική σου συνείδηση, γιατί αυτό δεν είναι μόνο shopping, αλλά αγγίζει σοβαρά θέματα ηθικής. Αγοράζοντας ένα χρησιμοποιημένο πουκάμισο ή κάποια παλιά συλλογή που θα πήγαινε αναπόφευκτα στα σκουπίδια, ενισχύεις την ανακύκλωση του υλικού και την έννοια της βιωσιμότητας, καθώς σαμποτάρεις την βιομηχανία του Fast Fashion, δηλαδή την γρήγορη και φτηνή παραγωγή ρούχων χαμηλής ποιότητας. Έτσι το thrift shopping δεν είναι μόνο μια αισθητική επιλογή, αλλά και μία πολιτική, και η όλο και αυξανόμενη στροφή του κόσμου προς αυτό, δείχνει μια δυσαρέσκεια για την ποιότητα των στυλ των ρούχων που παράγονται από τις μεγάλες βιομηχανίες, για τις συνθήκες εργασίας σε αυτές και για τις συνέπειες της υπερπαραγωγής στις πρώτες ύλες και στο περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να ενδιαφέρει τον καθένα πως μεταφράζονται οι επιλογές του στον πλανήτη και τι αντίκτυπο έχουν, καθώς το να αγοράζεις ένα πολύ φτηνό jean, δεν είναι μια και τόσο αθώα πράξη, η οποία σίγουρα δεν επηρεάζει το πορτοφόλι σου αλλά μήπως θα έπρεπε να επηρεάζει την συνείδησή σου;
Το μόνο αρνητικό σε αυτό τον τρόπο αγορών είναι πως μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρονοβόρος, γιατί αν σκεφτείς ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός τεμαχίων σε κάθε μαγαζάκι ή μπουτίκ, η διαδικασία του να βρεις το τέλειο πουκάμισο και να σου εφαρμόζει σωστά, θέλει λίγο ψάξιμο… Γι’αυτό όμως, και για τους online shopaholics της παρέας, υπάρχουν εφαρμογές αλλά και Instagram accounts, που έχουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο, με πρώτο και καλύτερο το Depop! Το Depop είναι μια εφαρμογή στην οποία μπορείς να πουλήσεις και ν’ αγοράσεις μεταχειρισμένα ρούχα, όπου ο κάθε ιδιώτης έχει τη δική του σελίδα και μπορείς να ψωνίσεις απλώς σκρολάροντας στον καναπέ σου, χωρίς την ύπαρξη φυσικού μαγαζιού. Ιδρύθηκε το 2011, και καθώς αντιμετώπισε άξιους ανταγωνιστές όπως το Poshmark και το Vinted, έχει ως αποτέλεσμα πλέον πάνω από 11 εκατομμύρια χρήστες και έχει δημιουργήσει την δικιά του αισθητική που ακολουθούν πολλοί fashion lovers παγκοσμίως. Σε αντίθεση με το Depop, οι δημιουργοί των τοπικών Thrift και consignment stores, δεν διαλέγουν απλώς ότι δεν τους αρέσει ή δεν τους κάνει από τη ντουλάπα τους, αλλά δαπανούν ώρες ψαξίματος σε αποθήκες, πλυσίματος, απολυμάνσεων, επιδιορθώσεων και συντηρήσεων στα τόσο προσεγμένα και ευλαβικά επιλεγμένα κομμάτια που έχουν στα καταστήματά τους. Εκτός όμως από την ικανοποίηση των πελατών τους, έχουν ως κέρδος την την ικανοποίηση που παίρνουν οι ίδιοι από την προσφορά τους στο περιβάλλον και στην δημιουργία ενός μοναδικού και εξεζητημένου στυλ για τον καθένα, πατώντας πόδι στην τυποποιημένη μόδα και εικόνα.
Σε μια περίοδο που το eco-friendly είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, για όσους έχουν βαρεθεί την ομοιομορφία, ή ακόμα και γι αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο, που θέλουν να ταξιδέψουν στην χρονοκάψουλα και ντυθούν σαν τους αγαπημένους τους ήρωες από ταινίες ή γι αυτούς που είναι 70s ψυχεδελικές ψυχές ή και 80s παρδαλοί, ή για αυτούς που η μόδα είναι ένα ατελείωτο λαογραφικό ταξίδι, το Thrifting είναι η λύση!
Δείτε μία λίστα 5 αγαπημένων Thrift Shop και Consignment store στην Αθήνα:
1. New Skin Vintage Clothing
Παλλάδος 24-26, Αθήνα (698 468 0567)
2. L'ON Space
Πραξιτέλους 33, Αθήνα (Για το online store πατήστε εδώ)
3. Kilo Shop Greece
Ερμού 120, Αθήνα (21 0323 7203)
4. Concept Store Athens
Ερμού 116, Αθήνα (2103210677)
5. Vintage Darling
Instagram Account (6944225635)