Μerry Fabrica: Τα φετινά δώρα της Benetton είναι φανταστικά
Μerry Fabrica: Τα φετινά δώρα της Benetton.
Shopping

Μerry Fabrica: Τα φετινά δώρα της Benetton είναι φανταστικά

60 επιλεγμένοι τεχνίτες, σχεδιαστές και καλλιτέχνες δημιουργούν προϊόντα όλα χειροποίητα με ένα ιδιαίτερα αριστοτεχνικό στυλ

Η Fabrica, το ερευνητικό κέντρο της Benetton που στηρίζει τους νέους καλλιτέχνες, μεταφέρεται διαδικτυακά και μπορείτε να αγοράσετε φανταστικά δώρα.

Έχοντας μεγαλώσει στην Πάτρα, το Benetton της δεκαετίας του 90 ήταν για εμένα κάτι σαν τον Gucci σήμερα: όμορφα ρούχα, μάλλον απλησίαστα για τα δικά μας οικονομικά, με καμπάνιες που όχι απλώς έκλειναν το μάτι στο inclusivity αλλά δήλωναν όσο πιο εμφατικά γινόταν την ισότητα, την ελευθερία, τη δύναμη της αυτοέκφρασης, την απελευθέρωση, την κατάργηση των στερεοτύπων, την οικολογία που τότε φάνταζε κάτι τρομερά εξωτικό, όπως το να σώσουμε τις φρεγάτες της Νήσου των Χριστουγέννων. Η φίλη μου Μαρία ήταν ζωντανό μοντέλο, έβλεπες την καθημερινότητά μας στο Πρότυπο Γυμνάσιο Πατρών να περνά μέσα από τις μαρινιέρες και τα πουλόβερ Benetton που φορούσε, γιατί τότε φορούσαμε πουλόβερ σ’ αυτήν τη χώρα που έχει πάντα ήλιο και κρύο δεν έκανε ποτέ.

Οliviero Toscani σημαίνει Benetton

Με τον αλχημιστή Oliviero Toscani στο τιμόνι της οπτικής επικοινωνίας του ιταλικού brand αλλά και ως οδοστρωτήρας του μάρκετινγκ και της πραγματικής ζωής του τότε, τα Benetton δεν ήταν απλώς ρούχα αλλά στάση ζωής. Με την πάροδο των χρόνων, στο νου μου το brand ξέφτισε, ταξιδέψαμε κι εμείς και γνωρίσαμε άλλους τόπους, ταξίδεψαν και τα καταστήματα fast fashion στην Ελλάδα και έχασε τον προσανατολισμό του. Ο Toscani έμεινε στη Benetton μέχρι το 2000. «Έχετε υπολογιστή;», τον ρωτά στα τέλη της δεκαετίας του 90 η Μία Κόλλια σε μια αποκλειστική συνέντευξη. «Δεν ξέρω ούτε πως ανοίγει. Πάντως δε ζούμε πια στην εποχή της λογοτεχνίας και των λέξεων. Οι λέξεις δεν επαρκούν για να εκφράσουν τη σημερινή εποχή. Ζούμε στην εποχή της εικόνας. Και δεν πρόκειται για αληθινές ή ψεύτικες εικόνες. Όλες οι εικόνες είναι αληθινές. Η αλήθεια είναι η εικόνα», θα απαντήσει.

alex beltramini benetton
Alex Beltramini

Η Fabrica της τέχνης

Λίγα χρόνια πριν, το 1996, ο Toscani με τον Luciano Benetton δημιούργησαν στο Τρεβίζο τη Fabrica, ένα πρωτοποριακό κέντρο έρευνας και επικοινωνίας. Πρόκειται για έναν μοναδικό πολιτιστικό φορέα, ο οποίος στεγάζεται ακόμη σ’ ένα απίθανο κτήριο του Tadao Ando. Η Fabrica καλεί νέους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο να εξερευνήσουν τους διαύλους επικοινωνίας με τον κόσμο μέσα από τις τέχνες, τη φωτογραφία, το βίντεο, τη γραφιστική, τη μουσική. Πραγματοποιούνται εργαστήρια, διαλέξεις, εκπαιδεύσεις προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες να ανθίσει η τέχνη: η Marina Abramovic, ο συγγραφέας Roberto Saviano, η designer κι αρχιτέκτονας Patricia Uruiola, ο μουσικός Michael Nyman και πολλοί ακόμη γνωστοί καλλιτέχνες βρέθηκαν εκεί για να δώσουν τα φώτα τους στη νέα γενιά. Πριν λίγες ημέρες, ο  σχεδιαστής της Benetton, Jean-Charles de Castelbajac, μιλούσε στο κοινό της Fabrica μέσω Zoom για το χρώμα: από τη φυσική, στην τέχνη, στο επιδραστικό περιοδικό Colors, στην αρχιτεκτονική, στη φιλοσοφία.

Fabrica, Benetton
Piccolo Seeds, Fabrica, Benetton.

Το πολύχρωμο σύμπαν του Jean Charles de Castelbajac

Ας μιλήσουμε για τον JC de Castelbajac. To φωτεινό αυτό πνεύμα έπιασε το νήμα της Benetton της πρώτης νιότης μου και το έφερε στο μέλλον: ρούχα με προσωπικότητα, χαρακτήρα, ιστορία, θάρρος. Δεν έμαθα για αυτή τη συνεργασία παρά μόνο όταν η Μία άρχισε να μου δείχνει ρούχα του, παιχνιδιάρικα και με άποψη, κάτι που κανένας 30 under 30 δεν μπορεί να κάνει, κακά τα ψέματα. Αποδεικνύοντας στην πράξη το inclusive φιλοσοφία της η Benetton, τον προσλαμβάνει στα 60κάτι του και εκείνος διοργανώνει το πρώτο σόου που έκανε ποτέ το brand, που αλλού, στο Μιλάνο. «Ήταν λίγο κοιμισμένη τα τελευταία δέκα χρόνια, διότι άρχισε να ανταγωνίζεται τις μεγάλες αλυσίδες ρούχων και έχασε το DNA της», αναφέρει μετά το τέλος του σόου. Μια κοινωνία γεμάτη λαμπερά χρώματα, για μια νέα γενιά που δεν έχει τους φόβους της δικής μας γενιάς.

Fabrica, Benetton
Marica Zottino, Fabrica, Benetton

Χριστούγεννα στο Τρεβίζο

Φέτος τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά: μοναχικά, με λιγότερους πόρους και ακόμη λιγότερη ελπίδα. Όμως η Fabrica δημιούργησε το Merry Fabrica. Επιλεγμένοι τεχνίτες, σχεδιαστές και καλλιτέχνες δημιουργούν ένα ευρύ φάσμα από δώρα: από ρούχα και κοσμήματα, μέχρι και  σπόρους και τη δυνατότητα να υιοθετήσεις ένα ζώο ή ένα δέντρο. Παράλληλα, ο λογαριασμός της Fabrica στο Instagram θα φιλοξενήσει τα Merry Fabrica Stories, μια σειρά live  με σεμινάρια, όπως πώς να φτιάξουμε ένα πορτοφόλι από παλιό ναυτικό καμβά ή πώς να καλλιεργήσουμε έναν αστικό κήπο στη βεράντα μας αλλά και συνεντεύξεις με τους κατασκευαστές. Οι Ιταλοί που αγαπούν τη δημιουργία, τη χώρα τους, τα χέρια τους. Και εμείς το ίδιο.

Pavan Wood

Μάθετε περισσότερα εδώinstagram

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice