Postfolk: Κρεμάτε τα prints της Μαρίας-Όλγας Βλάχου στο σπίτι σας
Tα prints της Μαρίας-Όλγας Βλάχου
Shopping

Postfolk: Κρεμάστε τα prints της Μαρίας-Όλγας Βλάχου στο σπίτι

Με έμπνευση από την ελληνική παράδοση, τα prints της Μαρίας Όλγας Βλάχου σε ρούχα, αντικείμενα και έργα τέχνης για το σπίτι

Στο χρωματιστό και εστέτ περιβάλλον Postfolk της Μαρίας Όλγας Βλάχου, η παράδοση γίνεται έναυσμα για αστείρευτη δημιουργικότητα και υπέροχα prints.

Είναι στο DNA των δημιουργικών ανθρώπων γραμμένο να αναζητούν έμπνευση στο παρελθόν: είτε ως έμπνευση, είτε ως παράδειγμα προς αποφυγή. Η Μαρία Όλγα Βλάχου δημιούργησε το Postfolk και μετέφρασε τα υφαντά, τα κεντητά και τα πλεκτά που χάθηκαν ή κρύβονταν σε σεντούκια σε ψηφιακές απεικονίσεις «κεντημένες» στο χέρι: κάθε της έργο δημιουργείται από βούλες που αποκωδικοποιούν τους συμβολισμούς των χειροποίητων έργων τέχνης της ελληνικής λαογραφίας. Αναζητώντας, μελετώντας και αφουγκραζόμενη τις ανάσες των γυναικών που σε χρόνους πρότερους και σε συνθήκες αλλοτινές, έκαναν το βίωμα τους τέχνη. Μετατρέποντας κάθε βελονιά σε pixel, φέρνει το σημαντικό χθες στο ελπιδοφόρο αύριο. 

Στους καμβάδες της Μαρίας Όλγας Βλάχου φλούο χρώματα και βούλες καταγράφουν την ιστορία της χώρας με τρόπο τόσο μοντέρνο, τόσο meta, που τα έργα της μπορούν να γίνουν από ψηφιακές εκτυπώσεις και να πωλούνται μέσω του Printsin, σειρά για το σπίτι με μπουρνούζια, πετσέτες, yoga mats, μαντήλια εμπνευσμένα από τα γλυπτά της πολύτιμης Μαίρης Παπακωνσταντίνου αλλά και τη νέα σειρά προϊόντων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που σύντομα θα βρίσκει κάποιος στο πωλητήριο του ΚΠΙΣΝ αλλά και ηλεκτρονικά, καθώς συμμετείχε στην ομάδα της οπτικής επικοινωνίας για τις σεζόν 2019-2021.

Η αφορμή για να βρεθούμε είναι η συνεργασία με τη νεοσύστατη online γκαλερί PrintSin της Εύας Θεοφανίδη, για την οποία δημιούργησε μια σειρά εμπνευσμένη από την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Το όνομά της «Ultrasounds». «Ξεκινήσαμε να μιλάμε στην αρχή του καλοκαιριού και ενθουσιάστηκα με την πρόταση. Άρχισα να δουλεύω με ιδέες που γεννήθηκαν τον τελευταίο χρόνο αλλά αναφέρονται και στο μέλλον που προσμένουμε: μια σπουδή στις σχέσεις και τους κύκλους που ανοίγουμε και κλείνουμε στη ζωή. Επικαλέστηκα τη δύναμη των χρωμάτων και των συμβόλων και ειδικά του κύκλου, ο οποίος αποτελεί ιερό αρχαίο σύμβολο προστασίας με την ευχή να βρούμε το φως σε κάθε κύκλο ζωής μας». Η Συλλογή περιλαμβάνει 18 έργα, χωρισμένα σε 3 κατηγορίες: me, you, we. 

Ανάμεσά τους και το «Love will never tear us apart». «Περάσαμε μια χρονιά θλιβερή ως άτομα και ως κοινωνία. Σκεφτείτε πόσο κοντά ήρθαμε αυτήν την περίοδο αν και τόσο μακριά. Γίναμε global μέσα στα σπίτια μας, μιλούσαμε σε διαφορετικές ώρες με φίλους σε όλον τον κόσμο. Κάπως έτσι προέκυψε και το συγκεκριμένο έργο, με διάθεση αλχημιστή. Σε δυο κύκλους χώρεσε λαϊκά σύμβολα, τα οποία δημιουργούνταν πάντα από τις γυναίκες για να εξορκίσουν το κακό. «Ήθελα να τα βάλω όλα μαζί, να κάνω το 2020 μια ευτυχισμένη ιστορία. Ήταν μια θεραπευτική διαδικασία. Η αγάπη θα μας κρατήσει, οι άνθρωποι που μας στήριξαν, η λίστα των 5 του καθενός. Το growing together type of love είναι το είδος της αγάπης που δεν θα μας διαλύσει. Αυτό είναι το μάθημά που πήρα τη χρονιά που πέρασε». 

Με σπουδές στη γραφιστική, εμπειρία στη διαφήμιση και έμφυτη καλαισθησία, η Μαρία Όλγα σχεδιάζει νέα σύμπαντα μέσα από τις εταιρικές ταυτότητες που κατά καιρούς αναλαμβάνει ή τις ξεχωριστές συνεργασίες της, όπως με το brand Theanna. «Η ιδιοκτήτρια του brand Αnat Shrtark, Γαλλίδα- εβραϊκής καταγωγής και η συνεργάτης της Ιφιγένεια Κατσαρίδου, ελληνικής καταγωγής, με προσκάλεσαν να δημιουργήσουμε το brand Theanna από την αρχή. Ένα πολύ ιδιαίτερο concept που εξυμνεί την ελληνική δημιουργικότητα και χειροτεχνία. Ως artistic director, εμπνεύστηκα την πρώτη Συλλογή από τα γλυπτά της Μαίρης Παπακωνσταντίνου, την οποία μάλιστα και γνώρισa λίγο πριν η μεγάλη γλύπτρια φύγει από τη ζωή». Φορέματα, μαντήλια, κιμονό αλλά και σουπλά, μαξιλάρια και τραπεζομάντηλα αποκτούν ζωή χάρη στα τόσο ιδιαίτερα prints. Στο μυαλό της Μαρίας Όλγας Βλάχου, όλα είναι χρώμα. 

Στο μυαλό της Μαρίας Όλγας Βλάχου
Στο μυαλό της Μαρίας Όλγας Βλάχου
Στο μυαλό της Μαρίας Όλγας Βλάχου
Στο μυαλό της Μαρίας Όλγας Βλάχου
Στο μυαλό της Μαρίας Όλγας Βλάχου
Στο μυαλό της Μαρίας Όλγας Βλάχου
Στο μυαλό της Μαρίας Όλγας Βλάχου

Δείτε περισσότερα εδώ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice