Aiki Diounot: Οι νέοι έλληνες σχεδιαστές μόδας δεν αστειεύονται

Η δημιουργός Χρυσάνθη Γκούρου δίνει την ευκαιρία σε νέους σχεδιαστές να δείξουν το ταλέντο τους

Έλληνες σχεδιαστές μόδας: Η Χρυσάνθη Γκούρου, δημιουργός του Aiki Diounot, μιλάει στο LOOKmag για το νέο της brand και τη φιλοσοφία να προωθεί νέους σχεδιαστές.

Πριν λίγους μήνες, σε μια δύσκολη για τον κόσμο της μόδας περίοδο, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το Aiki Diounot. Με παιχνιδιάρικο όνομα και σοβαρό σκοπό, η Χρυσάνθη Γκούρου δημιούργησε ένα brand που αναδεικνύει και προωθεί νέους έλληνες σχεδιαστές μέσα από limited edition συλλογές αποδεικνύοντας ότι η ελληνική μόδα «δεν αστειεύεται».

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς… 
Είμαι η Χρυσάνθη και δεν αστειεύομαι! (γέλια) Αστειεύομαι φυσικά, και πολύ συχνά μάλιστα, απλά τελευταία αυτό είναι το μότο που θέλω να κάνω γνωστό στον κόσμο γιατί αποτελεί και την αφετηρία του Aiki Diounot. Το ότι οι νέοι Έλληνες σχεδιαστές δεν αστειεύονται #notkidding. Είμαι χρόνια στον χώρο της μόδας και έχω εργαστεί σε fast fashion εταιρίες αλλά και luxury brands. Το Aiki Diounot είναι η πρώτη μου επιχειρηματική απόπειρα και ελπίζω να ελπίζω να μη χρειαστεί δεύτερη!

Ποια είναι η φιλοσοφία του Aiki Diounot; 
«New fashion designers are not kidding». Το Aiki Diounot έρχεται να υποστηρίξει τα νέα ταλέντα στην ελληνική μόδα και να δώσει την ευκαιρία σε πρωτοεμφανιζόμενους σχεδιαστές να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό μέσω της πρώτης τους συλλογής, που θα κυκλοφορεί με το όνομα τους x Aiki Diounot. Θέλει να βοηθήσει τους δημιουργούς που δεν έχουν την εμπειρία, τις γνωριμίες ή την δυνατότητα να υλοποιήσουν την έμπνευσή τους και να τους «αποζημιώσει» για το ταλέντο τους, βάζοντας τους στην αγορά και μιλώντας γι’ αυτούς και την ιστορία πίσω από τις συλλογές τους. 

Aiki Diounot

Aiki Diounot

Τι σας οδήγησε στην απόφαση για τη δημιουργία ενός τέτοιου brand; 
Η πραγματικότητα είναι πως το brand αυτό ήρθε να καλύψει πρωτίστως μια δική μου ανάγκη. Να περνάω καλά στην δουλειά μου συναναστρεφόμενη με νέους και δημιουργικούς ανθρώπους, αλλά και να νιώθω ότι προσφέρω σε κοινωνικό επίπεδο μέσω της μόδας, που από πολλούς αντιμετωπίζεται ως κάτι επιπόλαιο κι επιφανειακό. Στο τέλος της ημέρας, αυτό με κάνει να κοιμάμαι με ένα χαμόγελο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν επιζητώ την επιτυχία και τα κέρδη, αλλά για μένα είναι εξίσου σημαντικός ο κοινωνικός αντίκτυπος.

«Aiki Diounot», παιχνιδιάρικο όνομα και με νόημα. Πώς προέκυψε;
Έχω την τύχη να γνωρίζω τον άνθρωπο με το μεγαλύτερο ταλέντο, φαντασία και αποτελεσματικότητα στο branding, advertising και naming, τον Γιώργο Γαρεφαλάκη. Μιλώντας του για την ιδέα μου, για το πώς θέλω να αντιμετωπίσω τους νέους σχεδιαστές, για την φιλοσοφία που θέλω να μεταδώσω μέσω ενός elegant αλλά και cool brand name, εκείνος μπήκε για τα καλά στο μυαλό μου και έβαλε σε δυο λέξεις ολόκληρο το όραμα μου. Το Aiki Diounot μοιάζει με όνομα Ασιάτη-Γάλλου couturier ενώ στην πραγματικότητα είναι μια άλλη γραφή της φράσης «I kid you not»! How cool is that? (γέλια)

Aiki Diounot

Aiki Diounot

Πώς επιλέγεται κάθε σχεδιαστής για συνεργασία; 
Προσπαθώ να διαβάσω την προσωπικότητα του σχεδιαστή μέσα από τη συλλογή του. Αυτό είναι που μ’ ενδιαφέρει περισσότερο. Να προτείνουμε στον κόσμο την φρέσκια έμπνευση και δημιουργικότητα των Ελλήνων σχεδιαστών. Δεν θέλω να μείνουμε στα trends της σεζόν και σε νοοτροπίες fast fashion. Άλλωστε ο κόσμος απομακρύνεται από αυτό το σκεπτικό και ψωνίζει πια και με γνώμονα τη διάρκεια. Θέλω, λοιπόν, τα ρούχα που βρίσκουμε στο aikidiounot.com να έχουν προσωπικότητα και διάρκεια. 

Η ιδέα σας πήρε μορφή σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον κόσμο και τη μόδα λόγω της πανδημίας. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε; 
Είναι αλήθεια ότι η προηγούμενη περίοδος ήταν αρκετά περίεργη. Είχε αρκετές δυσκολίες ως προς τους χρόνους και την δια ζώσης επικοινωνία. Η κύρια δυσκολία όμως που συνεχίζει να υπάρχει είναι το να καταφέρεις να επικοινωνήσεις την ιστορία του brand στον κόσμο. Νομίζω ότι είναι τέτοια η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον, που ο κόσμος πια έχει να διαχειριστεί πολλά περισσότερα ζητήματα απ’ ό,τι παλαιότερα. Μέσα σε όλη αυτή την αγωνία, ερχόμαστε κι εμείς για να πούμε πως οι νέοι Έλληνες σχεδιαστές έχουν ταλέντο και πρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά γιατί δεν αστειεύονται. 

Aiki Diounot

Aiki Diounot

Πού γίνεται η παραγωγή των ρούχων; 
Η παραγωγή γίνεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με ελληνικές εταιρείες για όλες μας τις πρώτες ύλες και με μικρά τοπικά συνεργεία για την ραφή των συλλογών μας. 

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια μεγάλη στροφή προς την «αργή μόδα» και τη βιωσιμότητα. Είναι κάτι που επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί το Aiki Diounot; 
Το Aiki Diounot υποστηρίζει αυτό ακριβώς: Βιώσιμη μόδα με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Το Aiki Diounot θέλει να αποτελέσει έναν κρίκο στην αλυσίδα της αλλαγής της συμπεριφοράς μας, στηρίζοντας τους νέους επαγγελματίες αλλά και το περιβάλλον. Στόχος λοιπόν είναι να στηρίξει την ελληνική δημιουργικότητα, να δώσει ευκαιρίες και να αναδείξει τις δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών, με σωστές πρώτες ύλες και ηθικό τρόπο παραγωγής.

Τι είναι αυτό που κάνει τις «x Aiki Diounot» συλλογές ξεχωριστές; 
Η μοναδικότητα και ο limited edition χαρακτήρας τους. Αυτό βρίσκεται άλλωστε στο DNA του brand. Όπως κάθε σχεδιαστής είναι μοναδικός, έτσι και ο κάθε αγοραστής θα ξεχωρίζει φορώντας τις exclusive και limited edition δημιουργίες του. 

Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται οι δημιουργίες σας; 
Απευθυνόμαστε σε κάθε γυναίκα που την ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από το ρούχο, που θέλει να ξέρει ποιος έφτιαξε αυτό που φοράει και θέλει να ξεχωρίζει λέγοντας κι εκείνη μια ιστορία με κάθε της εμφάνιση. 

Aiki Diounot

Aiki Diounot

Με ποιους σχεδιαστές συνεργάζεστε για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021; 
Αυτή τη σεζόν συνεχίζουμε την συνεργασία μας με δύο πολύ ταλαντούχες σχεδιάστριες που γνωρίσαμε την προηγούμενη σεζόν στο Aiki Diounot, την Έλενα Χρήστου και την Μαρία Φέστα. Γνωρίζουμε όμως και δυο νέες δημιουργούς. Την Αγγελίνα Δικεφάλου, η οποία, αν και είναι στον χώρο της μόδας χρόνια κάνοντας κεντήματα για πολλούς διάσημους σχεδιαστές, αποφάσισε φέτος να μας δείξει το σχεδιαστικό της ταλέντο, το οποίο είχε αφήσει για λίγο στην άκρη αλλά ποτέ δεν το παράτησε. Τέλος έχουμε την Κατερίνα Ρήγα που ήδη στα 19 της χρόνια έχει καταφέρει να μας εντυπωσιάσει με την έμπνευσή της και το τόσο δυνατό της print. 

Μελλοντικά σχέδια; 
Θέλουμε πολύ σύντομα να έχουμε και σχεδιαστές ανδρικής μόδας στην ομάδα μας. 

Aiki Diounot

Aiki Diounot, Πρατίνου 53, Αθήνα, 2117253717, akidiounot.gr

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice