Ecosophy: ένα πρότζεκτ ποιοτικού και υψηλής αισθητικής eco living

Μια ολοκληρωμένη πρόταση εναλλακτικής διαβίωσης που κάνει πράξη τα λόγια περί βιωσιμότητας

Ecosophy: Η Νίκη Καρρά και η Πόλυ Τογκαρίδου βρίσκουν για μας βιώσιμα προϊόντα καθημερινής χρήσης, που, παράλληλα, είναι ποιοτικά και υψηλής αισθητικής.

Το Ecosophy είναι εκ πρώτης ένα eshop με eco-friendly ποιοτικά προϊόντα καθημερινής χρήσης. Επί της ουσίας είναι ένα πρότζεκτ γυναικείας επιχειρηματικότητας που προωθεί το eco living. Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση εναλλακτικής, ουσιαστικής διαβίωσης που κάνει πράξη τα λόγια περί βιωσιμότητας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Στα «ράφια» του θα βρεις ό,τι πιο όμορφο, καλαίσθητο και οικολογικό έχει να δείξει το σύγχρονο design, αντικείμενα καθημερινής χρήσης που μας επιτρέπουν να κάνουμε μικρές αλλαγές στη ζωή μας και να δείχνουμε λίγη ευαισθησία για το περιβάλλον κάθε μέρα. Ό,τι διαλέξεις να αποκτήσεις ή να δωρίσεις θα είναι μια επιλογή που δεν θα σε προδώσει ποτέ. Τα υπόλοιπα για το Ecosophy ας αφήσουμε να μας τα πουν οι δημιουργοί του, η Νίκη Καρρά και η Πόλυ Τογκαρίδου. 

Ποιες είστε, κορίτσια; Συστηθείτε μας. 
Eίμαστε η Πόλυ και η Νίκη, φίλες που μαζί αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Ecosophy. Δουλεύαμε μαζί σε έναν πολύ διαφορετικό τομέα, αλλά ήμασταν πάντα παθιασμένες με το περιβάλλον και τι μπορούμε να κάνουμε ως άτομα για να το προστατεύσουμε. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Ecosophy. Το όραμά μας για το Ecosophy είναι να βρίσκουμε για εσάς βιώσιμα προϊόντα, που, παράλληλα, θα είστε ενθουσιασμένοι που θα χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση. Έτσι, ελπίζουμε ότι ο καθένας που μας επισκέπτεται θα βρίσκει μια αλλαγή που του ταιριάζει και θα είναι χαρούμενος να τη συνεχίσει.

Απορρυπαντικό Cleen με βάση το λάδι καρύδα, με συστατικά φιλικά προς το δέρμα, τα παιδιά και το περιβάλλον.

Απορρυπαντικό Cleen με βάση το λάδι καρύδας, με συστατικά φιλικά προς το δέρμα, τα παιδιά και το περιβάλλον. Το Cleen συνοδεύουν ένα μπολ καρύδας και ένα κουτάλι καρύδας της Green Elephant.gr.


Πότε ξεκινήσατε το Ecosophy; Και γιατί; 
Το Ecosophy ήταν μία ιδέα που μας ήρθε το Φεβρουάριο του 2021, εν μέσω καραντίνας σε μία συνάντησή μας με κωδικό 6. Η προστασία του περιβάλλοντος ήταν πάντα ένα θέμα που μας απασχολούσε και τις δύο και έτσι ξεκίνησε να σχηματίζεται η ιδέα του Εcosophy. Θέλαμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό και έξω από όσα γνωρίζαμε μέχρι τότε, ενώ παράλληλα αφορούσε έναν σκοπό που μας ενδιέφερε πραγματικά.

Μάσκα προσώπου baobab, πλούσια σε βιταμίνη C, έτοιμη να δώσει ομοιόμορφο τόνο και λάμψη στην επιδερμίδα. Apeiranthos Natural Skincare.

Μάσκα προσώπου baobab, πλούσια σε βιταμίνη C, έτοιμη να δώσει ομοιόμορφο τόνο και λάμψη στην επιδερμίδα. Από την Apeiranthos Natural Skincare. 


Πόσο καιρό σας πήρε να στήσετε το Ecosophy; Έχει πολλή γραφειοκρατία και πολύ ψάξιμο υποθέτω το να στήσεις ένα κατάστημα, έστω και διαδικτυακό.
Όπως είπαμε και πριν, η ιδέα μπήκε στο μυαλό μας στις αρχές του 2021 και μετά από μεγάλη προσπάθεια το Ecosophy βγήκε live τέλη Οκτωβρίου. Η αλήθεια είναι ότι πράγματα που περιμέναμε να μας δυσκολέψουν τα ξεπεράσαμε εύκολα, ενώ προέκυψαν άπειρες δουλειές τις οποίες δεν είχαμε ιδέα ότι θα έπρεπε να κάνουμε. Γενικά, το διαδικαστικό ήταν αρκετά εύκολο, απλά, για ανθρώπους χωρίς προηγούμενη εμπειρία, υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις.

Ecosophy: το λογότυπο του eshop

Γιατί Ecosophy; Τι σημαίνει το όνομά σας; Και τι δείχνει το λογότυπό σας; 
Το Ecosophy για εμάς είναι αυτές οι μικρές αλλαγές που μπορεί να κάνει ο καθένας στην καθημερινότητά του, προκειμένου να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Γνωρίζουμε ότι η ευθύνη και το βάρος για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης πέφτει στη στρατηγική και τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων. Από εκεί και πέρα, για εμάς ο καθένας οφείλει να σέβεται τη φύση και το περιβάλλον. Ακούγεται λίγο «δραματικό», αλλά είμαστε ο καθένας εδώ τώρα, αλλά η επιλογή μας να πετάξουμε ένα πλαστικό μπουκάλι στα σκουπίδια, είναι κάτι που «θα μείνει» για πολλά χρόνια, αφού εμείς φύγουμε. Αυτό είναι και το νόημα στο λογότυπό μας, θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα τώρα, που να έχουν επίδραση στο «άπειρο».

goodbag tσάντα Travel. Εξαιρετικά ανθεκτική, με κοντές και μακριές λαβές, με εσωτερική τσέπη για το τηλέφωνο, το πορτοφόλι, τα σνακ έκτακτης ανάγκης.

goodbag tσάντα Travel. Εξαιρετικά ανθεκτική, με κοντές και μακριές λαβές, με εσωτερική τσέπη για το τηλέφωνο, το πορτοφόλι, τα σνακ έκτακτης ανάγκης. Τι κάνει αυτή την τσάντα ξεχωριστή; Για κάθε τσάντα που πωλείται η goodbag φυτεύει ένα δέντρο.


Υπάρχετε σαν φυσικό κατάστημα;
Το Ecosophy λειτουργεί αποκλειστικά ως eshop, καθώς είναι κάτι που κάνουμε παράλληλα με τις 9 to 5 δουλειές μας. Είναι σημαντικό για εμάς να επιλέγουμε και να διαθέτουμε εκείνα τα προϊόντα που εκτός από eco-friendly, τα θεωρούμε ποιοτικά και εύχρηστα. Έχουμε προϊόντα τα οποία πιστεύουμε πως είναι εύκολες εναλλακτικές σε προϊόντα μιας χρήσης, όπως επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και ποτήρια, ή σε προϊόντα που παράγονται κυρίως από πλαστικό ή τα βρίσκεις σε πλαστικές συσκευασίες, όπως οδοντόβουρτσες από bamboo ή σαμπουάν σε μορφή μπάρας. Παράλληλα, έχουμε προϊόντα που παράγονται με πιο φυσικό τρόπο ή από τοπικούς παραγωγούς όπως σαπούνια και σφουγγάρια. Γενικά, αναπτύσσονται συνεχώς νέα προϊόντα με έμφαση στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, τα οποία έχουν εξαιρετικό design, είναι εύχρηστα και αποτελεσματικά και για αυτό ξεχωρίζουν για τους καταναλωτές. Το ότι είναι και «eco», είναι ένας επιπλέον λόγος να τα επιλέξει κανείς.

Σαμπουάν και μαλακτικό σε μορφή μπάρας σαπουνιού από τη Zero Waste Path.

Σαμπουάν και μαλακτικό σε μορφή μπάρας σαπουνιού από τη Zero Waste Path. Χειροποίητα, 100% βιοδιασπώμενα, vegan, zero waste, χωρίς φοινικέλαιο. Περιέχουν βιολογικά μη επεξεργασμένα έλαια και Πρωτεΐνη Κινόα, ένα συστατικό που διευκολύνει το χτένισμα, κάνει τα μαλλιά απαλά και βοηθά στη βελτίωση της διατήρησης του χρώματος.


Πώς διαλέγετε τα προϊόντα που υπάρχουν στο Ecosophy; Ποια είναι τα κριτήρια που θέτετε για να βάλετε ένα προϊόν στα «ράφια» σας;
Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να προτείνουμε στους καταναλωτές λύσεις χρηστικές και εύκολες, γιατί μόνο έτσι θα γίνει συνήθεια η χρήση των προϊόντων που διαθέτουμε. Υπάρχουν άπειρες επιλογές και θέλουμε να έχουμε ένα εύρος προϊόντων, έτσι ώστε ο καθένας να βρει κάτι που του ταιριάζει, ακόμα και αν δεν έχει σκεφτεί ότι παράλληλα διαλέγει ένα προϊόν που είναι φιλικότερο προς τον πλανήτη. Τα προϊόντα που πουλάμε πρέπει πρώτα από όλα να είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά με όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα πρέπει να είναι φυσικά και η συσκευασία τους (αν είναι απαραίτητο να υπάρχει) να είναι ανακυκλώσιμη/βιοδιασπώμενη και επίσης από eco-friendly υλικά. Όπου έχουμε την επιλογή, προτιμάμε Έλληνες παραγωγούς, και για να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία, και για να μειώσουμε την επίπτωση της μεταφοράς αγαθών. Τέλος, όλα μας τα προϊόντα είναι προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε και εμείς, είμαστε ευχαριστημένες από αυτά και ξέρουμε ότι θα ικανοποιήσουν όποιον τα επιλέξει.

100% φυσικές, αδιάβροχες χειροποίητες, επαναχρησιμοποιούμενες snack bags από την TheEcolab.

100% φυσικές, αδιάβροχες, χειροποίητες, επαναχρησιμοποιούμενες snack bags από την TheEcolab. Φτιαγμένες από κερoμάντηλο για να μεταφέρεις το σνακ της βόλτας, του σχολείου ή της δουλειάς. Πλένονται και μπαίνουν στο ψυγείο. Ένας τρόπος να απαλλαγείς από το πλαστικό. 


Έρχεστε σε επαφή εσείς με τους δημιουργούς; Έρχονται εκείνοι σε επαφή με σας; Είναι δημιουργοί μόνο από την Ελλάδα ή και από το εξωτερικό; Τι σας δίδαξε η επικοινωνία μαζί τους; Λογικά πρέπει να έχουν πολύ πάθος γι’ αυτό που κάνουν, γιατί κάνουν κάτι όχι mainstream, κάνουν κάτι «περιθωριακό» ας το πούμε, τουλάχιστον για την ώρα. Μπορείτε να με κράξετε ελεύθερα για το «περιθωριακό».
Πριν την έναρξη του site, επιλέξαμε τους παραγωγούς/συνεργάτες που θεωρούσαμε απαραίτητους για να χτίσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο πλήρες κωδικολόγιο, με βάση το budget μας και τη μηδενική γνώση που είχαμε επί του θέματος. Με αυτούς ήρθαμε εμείς σε επικοινωνία και ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας. Από τη στιγμή που το eshop βγήκε on air μας έχουν προσεγγίσει αρκετοί με πρόθεση συνεργασίας. Στο Ecosophy έχουμε και Έλληνες και ξένους παραγωγούς/συνεργάτες, καθώς κάποια από τα προϊόντα που πουλάμε δεν έχουν αυτή τη στιγμή παραγωγή στην Ελλάδα. Η επικοινωνία με όλους αυτούς τους ανθρώπους μας έδειξε ότι πολλοί έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εμάς, ότι αυτή η στροφή σε ένα πιο eco friendly lifestyle έχει όλο και περισσότερους ακόλουθους, και αυτό μας γεννά μεγάλη αισιοδοξία και χαρά.

Γιορτινά σαπούνια από το ΕΝΑ ΚΑRΟ.

Γιορτινά σαπούνια από το ΕΝΑ ΚΑRΟ. Holy Night: Λεβάντα, Βενζόη & Ενεργός Άνθρακας, O Elato: Πεύκο, Έλατο & Πιπέρια, 3 Magi: Λιβάνι, Μύρο & Χρυσός


Πόσα προϊόντα διαθέτετε πάνω κάτω;
Έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 200 κωδικούς. Στόχος είναι να ανοίξουμε κάποιες ακόμα κατηγορίες, οπότε υπολογίζουμε μέσα στο 2022 να διπλασιαστούν.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα των δικών σας προϊόντων έναντι αυτών που μπορεί να βρει ο καταναλωτής σε ένα οποιοδήποτε gift shop ή ένα σούπερ μάρκετ;
Δε θεωρούμε το Ecosophy αποκλειστικα gift shop, είναι ένα eshop που μπορεί ο καθένας να βρει προϊόντα για τον ίδιο ή για τους φίλους/οικογένειά του. Το βασικό σημείο που πιστεύουμε ότι μας διαφοροποιεί είναι η ποικιλία και η ποιότητα των προϊόντων. Όπως αναφέραμε, μπορεί κάποιος να μπει στο eshop και να βρει προϊόντα εύχρηστα και με φανταστικό design, χωρίς να έχει καν το «περιβαλλοντικό» κριτήριο. Επιπλέον, είναι σημαντικό για εμάς, επειδή λειτουργούμε μόνο ως eshop, η εμπειρία των πελατών μας από την περιήγηση στο site ως το πακέτο που θα παραλάβουν να είναι εξαιρετικά εύκολη και ευχάριστη και όσο γίνεται προσωπική.

Mπολ καρύδας της Green Elephant.

Mπολ καρύδας της Green Elephant. Είναι χειροποίητα και φτιάχνονται από πραγματικές καρύδες που απορρίπτονται ως «απόβλητα». 


Έχετε δοκιμάσει προσωπικά τα προϊόντα που εμπορεύεστε;
Πάντα δοκιμάζουμε τα προϊόντα πριν τα βάλουμε στο site. Από τον Φεβρουάριο που ξεκινήσαμε μέχρι και τώρα δοκιμάζουμε όλων των ειδών τα προϊόντα τόσο για να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν, αλλά και για να βεβαιωθούμε ότι είναι ποιοτικά και λειτουργικά. Υπάρχουν προϊόντα τα οποία είχαμε στον αρχικό σχεδιασμό αλλά, αφού τα δοκιμάσαμε, αποφασίσαμε τελικά να μη τα βάλουμε στο eshop γιατί δε μείναμε ευχαριστημένες. Προσπαθούμε μέσα από τις περιγραφές των προϊόντων μας στο eshop, αλλά και τα post μας στα social media, να δίνουμε πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον άλλον να ξέρει τι να περιμένει επιλέγοντας ένα από τα προϊόντα μας.

Φυσικά σφουγγάρια Καλύμνου για το πρόσωπο, το σώμα και την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού.

Φυσικά σφουγγάρια Καλύμνου για το πρόσωπο, το σώμα και την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού. Έχουν μεγάλη απορροφητικότητα, καθαρίζουν απαλά το δέρμα, είναι υποαλλεργικά, δεν ξεφτίζουν, δε λεκιάζουν, δε συγκρατούν οσμές.


Με δεδομένο ότι «το Ecosophy είναι ένας τρόπος ζωής», όπως γράφετε στο σάιτ σας, ποιες είναι οι δικές σας προσωπικές, καθημερινές οικολογικές ρουτίνες; Ανακυκλώνετε υποθέτω. Αλλά παίρνετε και τον καφέ σας σε επαναχρησιμοποιούμενη κούπα, ας πούμε; Ή τι άλλο κάνετε καθημερινά για να επιβαρύνετε όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον και να αφήσετε το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα; Θέλω να πάρω ιδέες και για τη δική μου καθημερινότητα.
Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος και πραγματικά πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο είναι να βρει αυτό που του ταιριάζει και να το ενσωματώσει στην καθημερινότητά του. Πρακτικά, κάθε μια μας κάνει ακριβώς αυτό, από τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και ποτήρια, και τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων, ως το να επιλέγουμε πράγματα για τα σπίτια μας με κριτήριο τον τρόπο παραγωγής τους και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Οι πιο εύκολες αλλαγές και το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε και εμείς ήταν οι οδοντόβουρτσες και οι μπατονέτες από bamboo, τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και μπουκάλια. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι όλοι μας στο να αγοράζουμε την πλαστική έκδοση αυτών από τα σούπερ μάρκετ, που δε σκεφτόμαστε πόσο αυτή η εύκολη αλλαγή θα βοηθήσει το περιβάλλον. Πέρα από τα προϊόντα που επιλέγει ο καθένας μας, όντως το Ecosophy για εμάς είναι μια ευρύτερη επαγρύπνηση για τα θέματα περιβάλλοντος. Σε ατομικό καθημερινό επίπεδο, προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε και να μοιραζόμαστε και με άλλους την ανησυχία μας για το μέλλον. Επιπλέον, η κάθε μια μας εφαρμόζει τις αρχές του «reduce - reuse and last recycle». Ειδικά στο κομμάτι του «reduce», της μείωσης δηλαδή από τα πράγματα που καταναλώνουμε μέχρι τα απορρίμματα που παράγουμε, μπορεί ο καθένας να κάνει μικρές αλλαγές, από την ποσότητα κρέατος που καταναλώνει, μέχρι το πόσο συχνά ανανεώνει την ντουλάπα του, και κάπως έτσι λειτουργούμε και εμείς. Ναι, ανακυκλώνουμε, αλλά δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο θέμα συζήτησης κατά πόσο η ανακύκλωση γίνεται σωστά στην Ελλάδα.

Οδοντόκρεμα με γεύση καρύδα από τη The Humble Co. Είναι εγκεκριμένες από οδοντιάτρους, vegan, cruelty free, sls free.

Οδοντόκρεμα με γεύση καρύδα από τη The Humble Co. Είναι εγκεκριμένες από οδοντιάτρους, vegan, cruelty free, sls free.


Πέρα από το οικολογικό, υπάρχει και το διασκεδαστικό κομμάτι των προϊόντων σας. Είναι όλα υψηλής ποιότητας και κυρίως κουκλίστικα - τα βλέπεις και θέλεις να τα αποκτήσεις όλα! Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό το κομμάτι της δουλειάς σας; Το λέω γιατί υπάρχει η προκατάληψη πως τα βιώσιμα προϊόντα είναι συνήθως «άγαρμπα».
Ισχύει ότι, όταν ακούμε οικολογικό, βιώσιμο και όλες τις σχετικές έννοιες, το μυαλό μας πάει σε αντικείμενα με λιγότερη επεξεργασία και συνεπώς πιο «άγρια» και όχι τόσο εκλεπτυσμένα. Η πραγματικότητα είναι πως κάτι τέτοιο είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Η βιωσιμότητα και ο eco-friendly χαρακτήρας ενός ποτηριού πολλαπλών χρήσεων, για παράδειγμα, ορίζεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιώντας το μειώνεις το πλαστικό στην καθημερινότητά σου και δεν έχει τίποτα να κάνει με την εμφάνισή του, η οποία μπορεί να είναι μοντέρνα και σύγχρονη.

Επίσης, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι οι τιμές σας. Είναι κάτι παραπάνω από προσιτές. Πώς το καταφέρνετε; Και πάλι μιλάω έχοντας στο μυαλό μου αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος: ότι τα οικολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα από τα υπόλοιπα.
Τα eco-friendly προϊόντα είναι στο ίδιο επίπεδο τιμών με τα υπόλοιπα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να φαίνεται κάτι ακριβότερο, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα σωστό. Για παράδειγμα, τα solid shampoo που έχουμε στο Ecosophy είναι ακριβότερα από το να αγοράσεις ένα μπουκάλι σαμπουάν από το σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, διαρκούν για παραπάνω από τα διπλάσια λουσίματα.

Μπουκάλια και ποτήρια από την 24 Bottles.

Μπουκάλια και ποτήρια από την 24 Bottles. Μειώνεις τη χρήση του πλαστικού και κρατάς το ρόφημά σου στην ιδανική θερμοκρασία για ώρες.


Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο στο σάιτ;
Δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε αγαπημένο, γιατί όλα τα προϊόντα που έχουμε τα συμπεριλάβαμε στο eshop επειδή μας άρεσαν :) Έχουμε ξεχωρίσει προϊόντα όπως το ECOEGG, το οποίο έχει αντικαταστήσει όλα τα απορρυπαντικά ρούχων στα σπίτια μας, τις υπέροχες tote bags της goodbag που χωράνε τα πάντα και τα τέλεια σαπούνια του ΕΝΑ ΚΑRΟ και του Απείρανθου, που κάθε φορά που έχουμε παραλαβή κάνουν όλο τα μαγαζί να μοσχοβολάει.

Πόσες ώρες τη μέρα δουλεύετε για τη λειτουργία του Ecosophy; 
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο και ειδικά αυτή την περίοδο, που έχουμε συνεχώς ιδέες να συζητήσουμε, η δουλειά για το Ecosophy είναι συνεχής! Μεσοσταθμικά θα λέγαμε ότι τις καθημερινές ασχολούμαστε 3-4 ώρες, ενώ τα Σάββατά μας είναι γεμάτα Εcosophy! Δεν αλλάζουμε με τίποτα όμως τη χαρά και την ευχαρίστηση που προκύπτει όταν δουλεύεις για κάτι δικό σου.

img_7164.jpg

ecosophy.gr
www.instagram.com/ecosophy.gr

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice