Vintage Darling: H Πάτια Ιορδανίδου διαλέγει ρούχα άλλης εποχής

Η δημοσιογράφος Πάτια Ιορδανίδου μας εξηγεί γιατί αγαπά το vintage τόσο ώστε να ανακαλύπτει pre owned αντικείμενα, να δημιουργήσει μια online μπουτίκ και να δίνει tips για στυλ του παλιού καιρού που είναι πάντα επίκαιρα.

H Πάτια Ιορδανίδου μιλάει στο LOOKmag για την αγάπη της για το vintage και το project Vintage Darling.

Η Πάτια Ιορδανίδου είναι δημοσιογράφος και ως beauty editor γνωρίζει καλά τα μυστικά της ομορφιάς και της ευεξίας. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το project Vintage Darling, «ένα γοητευτικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού που δεν τελειώνει ποτέ», όπως μου λέει και η ίδια. «Πώς ξεκίνησε;» τη ρωτάω. «Με κυρίευε αυθόρμητα μια διάθεση πειραματισμού με τη μόδα παλιών δεκαετιών, που προέκυπτε και από την ανάγκη προσωπικής έκφρασης μέσα από κανάλια της μόδας που δεν είναι μαζικά». Ξεκινώντας από μια προσωπική συλλογή vintage ρούχων και αξεσουάρ, η virtual μπουτίκ Vintage Darling προέκυψε, με τον πιο φυσικό και αβίαστο τρόπο, από την επιθυμία της να συνδεθεί και να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους που έχουν την ίδια φιλοσοφία με εκείνη.

«Η συλλογή αποτελείται από vintage, second hand και pre owned επώνυμα κομμάτια, τα οποία συλλέγω ένα προς ένα από όλα τα μέρη του κόσμου, από υπαίθριες αγορές και μαγαζιά που δεν τα πιάνει το μάτι σου - όλα αυτά, βέβαια, τότε που ταξιδεύαμε ελεύθερα και ανέμελα». Η αναζήτησή της δεν σταματά: «Υπέροχα κομμάτια βρίσκω όταν γυναίκες μεγάλης ηλικίας μού ανοίγουν τις ντουλάπες τους και ψαχουλεύουμε μαζί τα σκονισμένα και ξεχασμένα ρούχα τους, στα οποία ανυπομονώ να δώσω νέα και φρέσκια πνοή». Κάθε κομμάτι έχει τη δική του συγκινητική προσωπική ιστορία και στον λογαριασμό @_vintage_darling θα τις ανακαλύψετε.

Τα αγαπημένα μου vintage ρούχα: Ένα ολόμαλλο μπεζ παλτό-κειμήλιο από τη γιαγιά μου, η οποία το φύλαγε σαν κόρη οφθαλμού και το φορούσε μόνο σε γιορτινές εκδηλώσεις. Ένα ζευγάρι μοβ μυτερά mules της Prada από τη δεκαετία του ’90, δώρο από ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, που δεν τα φοράω πια αλλά τα χρησιμοποιώ ως διακοσμητικό αντικείμενο πάνω στον παλιό δανέζικο μπουφέ στο σαλόνι. Κι ένα twin set της Givenchy από 100% βαμβάκι, στην απόχρωση της μέντας, που αποτελείται από ένα τζάκετ με βάτες και χρυσά κουμπιά και ένα ψηλόμεσο παντελόνι - το συνδυάζω με ψηλοτάκουνα αλλά και με sneakers. Ξεχωρίζω τις δερμάτινες τσάντες και τα κοσμήματα της μαμάς μου, που στολίζουν τα καθημερινά μου outfits.

H Πάτια Ιορδανίδου και το project Vintage Darling

Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο vintage design. Ένα μπορντό λαμπατέρ από καλή πορσελάνη που είχα βρει σε ένα flea market, το φουτουριστικό φωτιστικό του ’60 που αγόρασα στο Ρέτο, και τα κεντημένα σεμεδάκια της άλλης μου γιαγιάς, που ήταν χρυσοχέρα, έχουν βρει τη θέση τους ανάμεσα σε σύγχρονα έπιπλα και άλλα διακοσμητικά στο σπίτι μου.

Θα ήθελα να τρυπώσω για ατελείωτες ώρες στις ντουλάπες της Kate Moss και της Diane Keaton. Είναι και οι δύο αυθεντικές λάτρεις και συλλέκτριες από νεαρή ηλικία και έχουν απογειώσει με το στιλ τους την vintage αισθητική. Φυσικά θα ήθελα να χωθώ στην γκαρνταρόμπα της Carrie Bradshaw, πίνοντας σαμπάνια παρέα με τις κολλητές της Samantha, Miranda και Charlotte, ακούγοντας Aerosmith και παίζοντας το παιχνίδι «toss or take» όπως σε ένα από τα επεισόδια του παλιού, καλού Sex & the City (όχι του φετινού sequel).

Αγαπώ τη δεκαετία του 1920. Για τη στιλιστική και κοινωνική τους επανάσταση, λατρεύω τα flapper girls της δεκαετίας του 1920 με τα κοντά μαλλιά «α λα γκαρσόν», τα μακρόταλα φορέματα χωρίς ραφές και τον απελευθερωμένο τρόπο ζωής τους.

H Πάτια Ιορδανίδου και το project Vintage Darling

Η δεκαετία του 1970 μπόλιασε τη θηλυκότητα με χαλαρή, μποέμικη διάθεση: από το je ne sais quoi στιλ της Jane Birkin με την ανεπιτήδευτη φινέτσα μέχρι την Diane Keaton, το απόλυτο σύμβολο του ανδρόγυνου look που έδωσε στην ανδρική γκαρνταρόμπα γυναικείο φινίρισμα, καθώς και τις λαμπερές τουαλέτες της Diana Ross στην πρώιμη disco-funk εποχή που προϋπάντησε τα αυθάδικα 80s. 

Ξεχωρίζω και τη δεκαετία του 1980 για την pop κουλτούρα και τον μαξιμαλισμό της, που αποθεώθηκε από σαπουνόπερες όπως η «Δυναστεία» και το «Ντάλας». Αγαπημένα μου σημεία αναφοράς από τη συγκεκριμένη δεκαετία είναι η καθιέρωση της ντίσκο, οι queer εμφανίσεις του Boy George στα video clip των Culture Club, το σκανδαλιάρικο στιλ της Madonna. Οι extravagant δημιουργίες του Claude Montana και του Thierry Mugler. Η τετράγωνη βάτα που εγκαταστάθηκε στους ώμους μας και σε εκείνους της Melanie Griffith για να υποδηλώσουν πυγμή και δυναμισμό στο ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον στην ταινία «Εργαζόμενο Κορίτσι». Οι μπουτίκ της Αθήνας που ήταν γεμάτες με επιλογές από τις εγχώριες βιοτεχνίες ρούχων και οι γυναίκες που ράβονταν στις δικές τους μοδίστρες. Το ασημένιο και χρυσό γκλίτερ και τα φλούο χρώματα στο μακιγιάζ.

Θα ήθελα να γιορτάσω την Πρωτοχρονιά με τον κομψότατο γόη Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να βολτάρουμε στη Ρώμη πάνω σε μια βέσπα και να κάνουμε φελινική Dolce Vita μέχρι τα ξημερώματα.

H Πάτια Ιορδανίδου και το project Vintage Darling

Διαχρονικό πρότυπο είναι για μένα η Chanel. Άλλαξε για πάντα την ιστορία της μόδας και εξακολουθεί να παραμένει επιδραστική έπειτα από εκατό χρόνια ιστορίας.

Ιδιαίτερη αδυναμία έχω στον πρωτοπόρο και ανατρεπτικό Yves Saint Laurent με τα τολμηρά σχεδιαστικά αντανακλαστικά, που έδωσε δυναμική ώθηση στη μόδα και πρόσβαση στις γυναίκες σε έναν κόσμο ελευθερίας.

Εκτίμησα ακόμα περισσότερο το σύμπαν του εκκεντρικού και πρόωρα χαμένου Alexander McQueen μετά την εκπληκτική ρετροσπεκτίβα «Savage Beauty» που είχα απολαύσει πριν από μερικά χρόνια στο Victoria & Albert.

Τα τελευταία χρόνια με γοητεύει η cool ματιά της Isabel Marant, που έχει δώσει έναν πιο φρέσκο, bohemian και street style αέρα στη γαλλική φινέτσα.

5 απαραίτητα items σε κάθε ντουλάπα: Το LBD. To δερμάτινο μαύρο τζάκετ. Τα ψηλόμεσα blue jeans. Τα μεταξωτά πουκάμισα. Τα κοσμήματα της μαμάς.

H Πάτια Ιορδανίδου και το project Vintage Darling

Οι Vintage Darling προτάσεις για τις γιορτές

Φόρεσε ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά, από ένα χειροποίητο, χρυσοποίκιλτο μάξι φόρεμα της δεκαετίας του 1970 μέχρι ένα εκκεντρικό twin set της δεκαετίας του 1980 ή του 1990, και τις vintage αλυσίδες της μαμάς σου. Ρίξε πάνω σου από μια (οικολογική) γούνα μέχρι μποά και γκλίτερ. Μην περιορίζεις την ανάγκη σου για προσωπική αυτοέκφραση. Αν πάλι κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον μαγικό κόσμο του vintage, ξεκίνησε προσθέτοντας μικρές πινελιές, με αξεσουάρ, όπως μια τσάντα ή ένα κόσμημα, σε σύγχρονα κομμάτια. Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και να διαμορφώνεις το δικό σου στιλ μέσα από κομμάτια που κουβαλάνε κάτι από την ιστορία της μόδας, αλλά και την ιστορία των ανθρώπων που τα έχουν φορέσει - για να μην ξανοιχτώ σε θέματα καταναλωτισμού και περιβάλλοντος.

Instagram: @_vintage_darling
Facebook Vintage Darling

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice