Φτιάχνονται στο εργαστήριο, είναι ολόιδια με τα φυσικά και κοστίζουν πολύ λιγότερο
Η Μαρία Χριστίνα Σπόζιτου και το μονόπετρο που λέει όχι!
Μπορεί ένα μονόπετρο να λέει όχι; Με το I said no η Μαρία Χριστίνα Σπόζιτου (mcsjewellery) ρίχνει άκυρο στην απογοήτευση και τις αρνητικές σκέψεις!
I said no: Η Μαρία Χριστίνα Σπόζιτου (mcsjewellery) μιλά για το πιο… κόντρα μονόπετρο
Αποδόμησε το μονόπετρο για να φοράμε και τα όχι που θέλουμε να θυμόμαστε, μια δήλωση απέναντι στις αρνητικές σκέψεις, στην απογοήτευση, εν τέλει στη μιζέρια.
Και κάπως έτσι έφτιαξε ένα προσιτό δαχτυλιδάκι που το κάνεις δώρο στον εαυτό σου και στις φίλες σου, σαν υπόσχεση ανθεκτικότητας, ακόμα και σαν γούρι για τη νέα χρονιά που μόλις μπήκε.
Όσοι είχατε χαζέψει την έκθεση A jewel made in Greece το περασμένο καλοκαίρι στο αεροδρόμιο της Αθήνας, μπορεί να θυμάστε τη φίρμα mcsjewellery και τη «Μανσέτα του Θησέα», το βραχιόλι που είχε παρουσιάσει στο πλαίσιο της θεματικής «Ένας αέναος μίτος της Αριάδνης».
«Παίζοντας» με τις φόρμες ερασιτεχνικά από το 2010 και με την φόρα του επαγγελματία τα τελευταία τρία χρόνια, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Μαρία Χριστίνα Σπόζιτου έχει ξεδιπλώσει στη μέχρι τώρα πορεία της την έμπνευσή της στον ορείχαλκο και το ασήμι. Στις δημιουργίες της διακρίνεις την αγάπη της για τα μοτίβα από το φυτικό και το ζωικό βασίλειο, καθώς την ιντριγκάρει η απόδοση των περίτεχνων λεπτομερειών τους, αλλά και για τα παραδοσιακά κεντήματα που «υφαίνει» σταυροβελονιά με κλωστές στο μέταλλο.
Με το I said no δείχνει να ανοίγει μια νέα παράγραφο στη δουλειά της, σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως για την ίδια φέρνει νέα ξεκινήματα: από τη μικρή μπουτίκ-εκθετήριο που ετοιμάζει στο κέντρο της Αθήνας έως τους πειραματισμούς της με ένα νέο για την ίδια υλικό, τον χρυσό.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το μονόπετρο I said no;, τη ρωτώ.
Ήθελα να σχεδιάσω ένα μονόπετρο λίγο διαφορετικό. Ενώ συνήθως «πειράζω» τη γραμμή ενός κοσμήματος, αυτήν τη φορά ένιωσα ότι έπρεπε το «πείραγμα» να είναι ουσιαστικότερο γιατί και το μονόπετρο ως δαχτυλίδι έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Τήρησα λοιπόν τη βασική αρχή να είναι ένα δαχτυλίδι-δέσμευση αλλά αυτήν τη φορά προς τον εαυτό μας. Μια υπόσχεση να μην αφηνόμαστε.
Σε τι ήθελες να πεις όχι μέσα από αυτή τη δημιουργία;
Όχι στην απογοήτευση, όχι στην αρνητική οπτική των πραγμάτων. Σε μια εποχή που εύκολα μας αποσυντονίζει, ας θυμηθούμε ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι θέμα επιλογών (και άρα αναστρέψιμα).
Πώς βρέθηκες στον χώρο του κοσμήματος, τι σου προσφέρει έμπνευση και τι χαρακτηρίζει τη δουλειά σου;
Βρέθηκα στο χώρο ως θαυμάστρια του χειροποίητου κοσμήματος και με την έντονη επιθυμία να φτιάξω μόνη μου κάτι που θα φοράω. Η συνέχεια ήρθε μόνη της, παρακολούθησα μαθήματα για αρκετά χρόνια, πειραματίστηκα με διάφορα υλικά, συμμετείχα σε εκθέσεις και διαγωνισμούς και κάπως έτσι χαράχτηκε ένας νέος δρόμος που έγινε και επαγγελματικός πλέον. Επιλέγω σταθερά να υλοποιώ τα σχέδια που δεν μου φεύγουν από το μυαλό. Όταν μια ιδέα επιμένει, θεωρώ ότι πρέπει και να την κάνω κόσμημα. Η έμπνευση έρχεται συνήθως από τυχαία πράγματα ή μορφές που μπορεί να δω και να τα φανταστώ «φορεμένα». Αν κάτι χαρακτηρίζει τη δουλειά μου, είναι ότι σχεδιάζω κοσμήματα που μπορούν να επιλέξουν εξίσου γυναίκες διαφορετικού ύφους, ηλικίας, στυλ.
Ποια τα αγαπημένα σου υλικά;
Ο ταπεινός ορείχαλκος που μου δίνει την ευχέρεια του πειραματισμού όταν σχεδιάζω ένα κόσμημα και ο χρυσός που δουλεύω τώρα και με έχει κερδίσει με την πολύτιμη θαμπή λάμψη του.
Πού βρίσκει κάποιος τις δημιουργίες σου;
Προς το παρόν στο site www.mcsjewellery.com και σύντομα και σε ένα μικρό εκθετήριο που ετοιμάζω στο κέντρο της Αθήνας.
*Το μονόπετρο I said no είναι διαθέσιμο σε ορείχαλκο (€28) και ασήμι 925 (€38) και σε τρία χρώματα: ασημί, χρυσό και γκρι. Το ζιργκόν είναι λευκό, κόκκινο, πράσινο ή μωβ.