Μια ντουλάπα.
© Pexels
Shopping

5 tips για να γίνει η ντουλάπα σας πιο sustainable

Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις να ακολουθήσεις ένα πιο βιώσιμο lifestyle

Βιώσιμη Μόδα: Πέντε συμβουλές για να κάνετε την ντουλάπα σας eco-friendly

1. Θα το φορέσω τουλάχιστον 30 φορές; 

Ή αλλιώς, σκέψου περισσότερο πριν αγοράσεις κάτι. Το τεστ του ερωτήματος πόσες φορές θα φορέσω το κάθε ρούχο που είδα στην βιτρίνα και λάτρεψα, αλλά και κατά πόσο θα ταιριάζει με το στυλ και την ντουλάπα μου, θα σε εκπλήξει. Και σίγουρα θα μειώσει τις αλόγιστες αγορές ρούχων που φοράς μία ή δύο φορές και μετά μένουν ξεχασμένα και αραχνιασμένα στην ντουλάπα σου. Επένδυσε σε κομμάτια που μπορούν να συνδυαστούν και να φορεθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να σταματήσεις να αγοράζεις ρούχα που μπορεί να χρειαστείς για special occasions.

Μια γυναίκα διαλέγει ένα μπουφάν.
© Pexels

2. Φύλαγε τα ρούχα σου…

Όχι για να έχεις τα μισά, αλλά για να κρατήσουν περισσότερο. Μπορεί να θεωρείς δεδομένο το να προσέχεις τα ρούχα σου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να το υπενθυμίζεις στον εαυτό σου. Φυσικά, αν αγοράζεις υψηλής ποιότητας ρούχα, το πιο πιθανό είναι διαρκέσουν περισσότερο (και εσύ θα τους συμπεριφέρεσαι πιο προσεκτικά, γιατί ήταν πιο ακριβά), αλλά η συμβουλή αφορά κάθε ρούχο που βρίσκεται στις κρεμάστρες σου. Αν φροντίζεις σωστά τα ρούχα σου, δεν θα χρειάζεται να αντικαθιστάς κομμάτια από την ντουλάπα σου τόσο συχνά. Τη διαφορά μπορεί να την κάνουν απλά πράγματα, όπως από το πως προσέχεις το πουλόβερ σου από κασμίρ μέχρι και το πλύσιμο του τζιν παντελονιού από μέσα προς τα έξω. Extra tip: Εφοδιάσου με ένα steamer ρούχων. Μια εναλλακτική λύση στο σίδερο, που δίνει περισσότερη διάρκεια ζωής για τα ρούχα σου. 

3. Εξερεύνησε τα local καταστήματα

Υπάρχουν πολλά μικρά brands και σχεδιαστές, που προσφέρουν ρούχα υψηλής ποιότητας, 100% βιώσιμα, που παράγονται σε δίκαιες συνθήκες εργασίας. Μη διστάσεις να εξερευνήσεις τα local καταστήματα που υπάρχουν στους δρόμους της περιοχής σου ή ακόμα και στο διαδίκτυο. Συνήθως αυτά τα καταστήματα προωθούν την πράσινη μετάβαση στη βιομηχανία της μόδας, ενώ παράλληλα στηρίζουν τοπικούς επιχειρηματίες. 

Μια γυναίκα ψάχνει ρούχα.
© Unsplash

4. Second-hand και vintage

Σε thrift shop θα βρεις κομμάτια για την ντουλάπα σου που δεν έχεις καν φανταστεί! Άσε που τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα και μοναδικά, σε σχέση με τα τυποποιημένα κομμάτια που βρίσκεις στις fast-fashion αλυσίδες μόδας. Βγαίνοντας για ένα ποτό στο in στέκι της γειτονιάς σου, σίγουρα θα αποφύγεις να φοράς το ίδιο φόρεμα με άλλες πέντε γυναίκες. Επίσης, δώσε μια δεύτερη ζωή στα ρούχα που κάποτε αγαπούσες και δεν φοράς πια, είτε πουλώντας τα είτε χαρίζοντας τα σε άτομα που τα χρειάζονται. Μη διστάσεις να δοκιμάσεις να ανταλλάξεις κομμάτια που δεν φοράς, με τις φίλες σου.

5. Ποιότητα αντί για ποσότητα

Σίγουρα το να αγοράζεις ρούχα καλύτερης ποιότητας, τα οποία είναι φτιαγμένα από πιο βιώσιμα υλικά, κοστίζει περισσότερο. Μην σε αγχώνει όμως αυτό. Όλα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού. Ναι, μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, όμως αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα κομμάτια θα έχουν καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κάτι που θα προσφέρει περισσότερα οφέλη στην καθημερινότητά σου και αλλά στον πλανήτη. Το να αγοράζεις λίγα και καλά κομμάτια υψηλής ποιότητας, αντί για πολλά φθηνά και λιγότερο eco-friendly, θα μειώσει δραστικά το δικό σου αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον. 

Ρούχα σε κρεμάστρες.
© Unsplash

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice