Θέλω μπουφάν, ένα puffer jacket
Το καινούργιο πουπουλένιο μπουφάν δεν μοιάζει με πάπλωμα για δύο άτομα, είναι σικάτο, ζεστό, ελαφρύ και σινιέ
Puffer jacket: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το φετινό trend με τα πουπουλένια μπουφάν.
Τίποτε δεν είναι πιο σίγουρο στη ζωή από τον θάνατο και τους φόρους. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί μια άλλη βεβαιότητα, έστω ελαφριά και καθόλου μακάβρια, ένα ρούχο το οποίο βρισκόταν μια φορά και έναν καιρό εκτός μόδας, η μόδα θα βρει τρόπους να το ανακαλύψει ξανά και να το κάνει σικ. Πoιο είναι αυτό το σιγουράκι; Το puffer coat ή puffer jacket ή αλλιώς το πουπουλένιο μπουφάν. Εμείς εδώ το λέμε μπουφάν, πιθανόν από τη γαλλική λέξη bouffant, που σημαίνει φουσκωτό, ενώ bouffant ονομαζόταν και το χτένισμα της Μαρίας Αντουανέτας, εξαιρετικά δημοφιλές από τα μέσα έως το τέλος του 18ου αιώνα. Συνεχίζεται βέβαια η μόδα.
Εκτός από το χτένισμα πολύ σημαντικό είναι το πανωφόρι, διότι το παρατηρείς αμέσως, το πρώτο πράγμα που βλέπεις. Είναι γνωστό ότι όσον αφορά την κομψότητα του πανωφοριού, νικητής είναι το παλτό. Είναι πιο φινετσάτο. Με ή χωρίς ζώνη, μαλακό ή πιο στητό, καμηλό, σε έντονο χρώμα, μαύρο, μπλε, καρό. Τεράστια η παλέτα και στα φουσκωτά μπουφάν, με ή χωρίς αληθινό πούπουλο χήνας. Το συνθετικό είναι εξαιρετική λύση και μια μάρκα μπουφάν έχει τυπωμένο στην επένδυση το πόσες πάπιες σώζεις με αυτή την οικολογική σου επιλογή.
Βέβαια με το φουσκωτό μπουφάν υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να θυμίζουμε το ανθρωπάκι των ελαστικών Michelin. Δεν γίνεται να κάνεις μια βόλτα στην πόλη και να δείχνεις έτοιμη για το Έβερεστ. Όμως το παλτό δεν είναι κατάλληλο για το πολύ κρύο, είναι λιγότερο πρακτικό, με την έννοια ότι δεν διπλώνει και συνήθως είναι πιο βαρύ. Το ίδιο ισχύει και για τα δερμάτινα μπουφάν, στην φο εκδοχή τους και επενδυμένα με συνθετική γούνα προβάτου, για να έχετε τη συνείδησή σας ήσυχη.
Παθαίνεις bouffant. Ταράζεσαι όταν βλέπεις τη φουσκωμένη σιλουέτα σου στις βιτρίνες που προσπερνάς. Οι ταραχές περιττεύουν. Ο φουσκωτός, καθησυχαστικός σύμμαχος ζεσταίνει καλύτερα από το παλτό όταν κάνει τσουχτερό κρύο. Με τους μεγάλους οίκους να εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο την αληθινή γούνα, με πιο πρόσφατους τους Dolce & Gabbana, είναι μια καλή εναλλακτική για το κρύο, που γίνεται όλο και πιο ελκυστική.
Τα πουπουλένια μπουφάν έχουν αλλάξει, ζυγίζουν όσο ένα πούπουλο και κερδίζουν συνεχώς έδαφος διότι είναι πρακτικά και ζεστά και πλέον καλοραμμένα. Γίνονται σέξι. Δεν υπάρχει σχεδιαστής που να μην έχει στραφεί στην τάση. Πρόσφατα ο οίκος Balenciaga επένδυσε στο τρεντ παρουσιάζοντας συλλογή διά χειρός Demna. Πάνω-κάτω όλοι οι οίκοι μόδας έχουν λανσάρει τα μπουφάν τους, ενώ η εμβληματική φίρμα Moncler δεν έπαψε ποτέ να προωθεί την πλέον λουσάτη και αρκετά τσουχτερή εκδοχή του πουπουλένιου μπουφάν ταυτίζοντας το με την πολυτέλεια και τις glam πίστες χιονιού. Για να επαναπροσδιορίσει το σήμα κατατεθέν της και να δημιουργήσει ευφάνταστα σχέδια η εταιρία απευθύνθηκε σε μια σειρά νωστών και προχώ σχεδιαστών.
Πατέρας του πουπουλένιου μπουφάν θεωρείται ο Έντι Μπάουερ, ο οποίος εφηύρε το 1936 ένα πανωφόρι, ουσιαστικά ένα υλικό με πούπουλα, αδιάβροχο και με μόνωση, μετά από μια εκδρομή για ψάρεμα που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. Αργότερα το υλικό ονομάστηκε «sky liner» με τη σφραγίδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Μόλις έναν χρόνο μετά, το 1937, ο σπουδαίος μόδιστρος Τσαρλς Τζέιμς (1906-1978) δημιούργησε το «pneumatic jacket» ένα πανωφόρι σατέν, καπιτονέ και φουσκωτό που προφανώς ήταν το πρώτο puffer υψηλής ραπτικής. Ενώ το παλτό υπνόσακος της Νόρμα Καμάλι, ένα από τα καθοριστικά κομμάτια της μόδας του 1973, παραμένει έως και σήμερα fashion statement.
Μπορεί να φλεβίσει ο Φλεβάρης οπότε ρίξτε μια ματιά, στο κάτω κάτω κάντε μια επένδυση για του χρόνου. Θα βρείτε puffer jackets σε πάρα πολλά σχέδια, χρώματα, μήκη και τιμές, με τις λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά. Όσο για το αναπόφευκτο του θανάτου και των φόρων, αυτό το είπε ο Αμερικανός πολιτικός, λαμπρός συγγραφέας και εφευρέτης Μπέντζαμιν Φράνκλιν, ο οποίος απαθανατίστηκε σε περίφημο πίνακα με κόκκινο παλτό και γούνινο γιακά.