Η νέα συλλογή Palaiologue είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ενδυμασία της Σκοπέλου

Η σχεδιάστρια Βίκυ Χιουρέα αναδεικνύει την ομορφιά της Σκοπέλου

Palaiologue: Η σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια του brand, Βίκυ Χιουρέα, εμπνέεται από τη Σκόπελο για τις νέες δημιουργίες της.

Ημοναδικότητα και η ανανοηματοδότηση του ενδύματος είναι βασικό στοιχείο της σχεδιαστικής της φιλοσοφίας του Palaiologue. Επιδιώκεται ένας «εκσυγχρονισμός των τοπικών ενδυματολογικών παραδόσεων» και των αισθήσεων, που θα καταστήσει το σύγχρονο ελληνικό ένδυμα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο και ελκυστικό για ευρύτερα ακροατήρια. Η Βίκυ Χιουρέα, σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια του brand, μετά την περσινή της περιδιάβαση στην Κρήτη, φέτος μας ταξιδεύει σε ένα άλλο ελληνικό νησί.

Μοντέλο με ρούχα Palaiologue

Η φετινή συλλογή είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ενδυμασία της Σκοπέλου που ονομάζεται «μόρκο». Η κα. Χιουρέα ταξίδεψε το 2021 στη Σκόπελο όπου συνάντησε και συζήτησε με τους τοπικούς ερευνητές, Σπυριδούλα Μπετσάνη και Ηλία Παχή, οι οποίοι την μύησαν στα μυστικά της τοπικής γυναικείας ενδυμασίας και της έδειξαν και αυθεντικά ενδύματα από μετάξι.

Μοντέλο με ρούχα Palaiologue

Το χαρακτηριστικό ύφασμα μόρκο το έφερναν από την Ιταλία οι ναύτες του νησιού και το έδιναν στις κόρες ή αδελφές τους για να φτιάξουν τα νυφικά τους ενδύματα. Το ύφασμα αυτό ήταν ένδειξη πλούτου και υψηλού κοινωνικού status. Η κα.Χιουρέα φωτογράφησε το αυθεντικό ύφασμα και τύπωσε ένα πανομοιότυπο από ανακυκλωμένο συνθετικό μετάξι, «εκσυγχρονίζοντας» έτσι το σχέδιο και αλλάζοντας το νόημα του. Κάτι που οι γυναίκες της Σκοπέλου το φορούσαν κυρίως στο γάμο τους, η Palaiologue το ανανοηματοδοτεί και το μετατρέπει σε ένα άνετο, καθημερινό, casual ένδυμα που απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες και για διαφορετικές περιστάσεις.

Μοντέλο με ρούχα Palaiologue

Η κα.Χιουρέα για την νέα της κολεξιόν συνεργάστηκε με τον γνωστό φωτογράφο Michael Pappas οι φωτογραφίες του οποίου εκφράζουν και την φιλοσοφία της Palaiologue. Να βγουν από τα ντουλάπια και την «μοναξιά» οι παλιές ενδυμασίες και να ξαναγίνουν κομμάτι της σύγχρονης καθημερινότητας των ανθρώπων. Παράλληλα πρόκειται και για μια πρόσκληση σε αναστοχασμό της ενδυματολογικής ιστορίας και εξέλιξης της σύγχρονης Ελλάδας.

Μοντέλο με ρούχα Palaiologue

Η Palaiologue χρησιμοποιεί την σύγχρονη τεχνολογία για την παραγωγή και εκτύπωση υφασμάτων, δημιουργώντας μια οικολογική φιλοσοφία για το σύγχρονο ρούχο. Στόχος είναι η εκ νέου επινόηση και επανασχεδιασμός του υφάσματος και του ενδύματος μέσα από μια φρέσκια ματιά που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνικής ζωής.

Μοντέλο με ρούχα Palaiologue

palaiologue.com, IG: palaiologue

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice