Γιατί όλοι οι celebrities φορούν ρούχα Pangaia;

Μια sustainable και fashionable πρόταση ρούχων

Pangaia (pan=παν, όλο και gaia=γαία, γη): Τα sustainable ρούχα που αγαπούν οι celebrities του εξωτερικού και της Ελλάδας.

Γνωρίζες ότι χρειάζονται περίπου 3.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα βαμβακερό t-shirt; Η κατασκευή ρούχων, από την καλλιέργεια του βαμβακιού μέχρι την επεξεργασία των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, απαιτεί την σπατάλη πολλών και πολύτιμων πόρων, όπως νερό και ενέργεια. Περίπου το ένα τέταρτο των χημικών ουσιών που παράγονται στον κόσμο χρησιμοποιείται για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Ίχνη αυτών των χημικών ουσιών μπορεί να καταλήξουν στις υδάτινες οδούς μας, από λίμνες και ωκεανούς μέχρι το νερό που βγαίνει από τις βρύσες μας. Ακόμη, αμέτρητα ρούχα από μη ανακυκλώσιμο πλαστικό καταλήγουν στις χωματερές και η καύση τους διοχετεύει τεράστια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τον πλανήτη.

Μία πολύ διαφορετική προσέγγιση στην κατασκευή των ρούχων, με αγάπη για το περιβάλλον, δίνει το sustainable-athleisure brand, Pangaia. Hoodies, φόρμες, ζακέτες, T-shirt, shorts, jean jackets, αλλά και αξεσουάρ, όπως παπούτσια, καπέλα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς έχουν «κλέψει» τις καρδιές πολλών fashion icon του εξωτερικού, όπως οι Justin και Hailey Bieber, η Jennifer Lopez καθώς και του εσωτερικού, όπως η Ηλιάνα Παπαγεωργίου, αλλά και αμέτρητων blogger.


Ενδιαφέρον είναι ότι κάθε συλλογή «εμπνέεται» τα χρώματα της από κάποιο φυσικό τοπίο, όπως, για παράδειγμα, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και την ονομασία τους από την πανίδα και χλωρίδα τη φύσης (π.χ. dragon fruit red, coral pink, beach blue, aloe green). Σήμα κατατεθέν των ρούχων είναι ένα κείμενο που αναφέρει από ποια υλικά έχουν παραχθεί, το οποίο λειτουργεί ως μία γλυκιά υπενθύμιση της δράσης της εταιρίας και του οράματος της για ένα προστατευμένο πλανήτη. 

Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις pan=παν, όλο και gaia=γαία, γη, υπενθυμίζοντας μας πως όλοι είμαστε συμμέτοχοι στην αποστολή διάσωσης του πλανήτη ΜΑΣ. Η ομάδα της αποτελείται από επιστήμονες, τεχνολόγους και σχεδιαστές οι οποίοι δημιουργούν ρούχα από καινοτόμα υλικά τεχνολογίας και βιομηχανικής, λαμβάνοντας υπόψιν στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στους στόχους που αφορούν τα δύο βασικότερα δίπολα, τη γη και τον άνθρωπο. Όλα τα υλικά των ρούχων είναι ανανεώσιμα και ανακυκλώσιμα: ίνες από βιολογικά υλικά, όπως αγριολούλουδα, πολτό ευκαλύπτου και σκόνη φυκιών και από φυτικές ίνες, όπως λινό, οργανικό βαμβάκι, κάνναβη κ.α.

Κάθε τεχνολογία με την οποία εργάζονται στοχεύει στην επίλυση ενός περιβαλλοντικού προβλήματος τόσο της βιομηχανίας μόδας όσο και της φύσης εν γένει. Για παράδειγμα, τα φύκια αναπτύσσονται άφθονα στον φυσικό τους ωκεάνιο βιότοπο με αλμυρό νερό, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη γλυκού νερού. Η ομάδα της Pangaia τα συλλέγει κάθε τέσσερα χρόνια από την Ισλανδία, επιτρέποντας την πλήρη αναγέννηση τους στο ενδιάμεσο διάστημα. Ακόμα, ο ευκάλυπτος αναπτύσσεται γρήγορα χωρίς άρδευση και φυτοφάρμακα και μπορεί να καλλιεργηθεί σε εξαιρετικά ξηρές εκτάσεις. Και τα δύο συστατικά «χρησιμοποιούν» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις διαδικασίες παραγωγής τους και καμία πρώτη ύλη δεν χρειάζεται επιπλέον φρέσκο ​​νερό για να αναπτυχθεί. Το ύφασμα που παράγεται από τα παραπάνω υλικά είναι 100% βιοδιασπώμενο, το οποίο σημαίνει ότι όταν το αποσύρεις από τη ντουλάπα σας, βιοδιασπάται στο έδαφος, τις χωματερές ή το νερό και επιστρέφει πίσω στη Γη. Ένα τέλειο παράδειγμα βιολογικής κυκλικότητας.

Παράλληλα, η Pangaia κάνει δωρεές σε οργανώσεις που σχετίζονται με τη φύση και τον άνθρωπο, όπως στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, σε οργανώσεις του κινήματος Black Lives Matter και σε οργανώσεις για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου από τις άγριες φωτιές στην Αυστραλία κ.α. Δεν είναι καλύτερα όταν το άνετο και στιλάτο ρούχο σου, είναι ταυτόχρονα καλύτερο και για τον πλανήτη;