Pampas grass
© Unsplash
Shopping

Pampas grass: 11 πράγματα που δεν ήξερες για το απόλυτο must της εσωτερικής διακόσμησης

Το συναντάς σε κρεμαστές συνθέσεις σε γαμήλιους στολισμούς και ντηζαϊνάτα σποτ αλλά κυρίως σε ανθοταξίες ως αποξηραμένο λουλούδι

Τα pampas grass είναι το απόλυτο must της εσωτερικής διακόσμησης και για το 2022.

Λευκό, μπεζ, ροζ, μοβ και παλ αποχρώσεις με επιβλητική natural, boheme ή boho εμφάνιση, χνουδωτή όψη και αίσθηση. Tο pampas grass ή αλλιώς κορταδερία ή γυνέριο, όπως είναι η ελληνική ονομασία του, είναι ένα είδος ψηλού γρασιδιού με μακριά φύλλα, τα οποία καταλήγουν σε ένα άνθος που μοιάζει με πούπουλα, φτερά και στάχυα αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα από αυτά. Το καλλωπιστικό φυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη τάση εσωτερικής διακόσμησης τα τελευταία δυο χρόνια και έγινε το απόλυτο trend που έχει κατακλύσει το Instagram, το Pinterest και το Tik Tok σου. Το συναντάς πλέον σε κρεμαστές συνθέσεις σε κάθε γαμήλιο στολισμό, ντιζαϊνάτα spots αλλά κυρίως σε ανθοταξίες ως αποξηραμένο λουλούδι σε «ινσταγκραμικά» σπίτια διασήμων και μη. Tο pampas grass δεν «κουράζει» το μάτι, ίσα ίσα σου φτιάχνει τη διάθεση με την αέρινη μορφή του. Παρακάτω θα βρεις 11 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για το απόλυτο must της εσωτερικής διακόσμησης που αποτελεί μια πολύ κομψή και μοντέρνα πρόταση, αλλά και πού μπορείς να το βρεις στην Αθήνα.

Pampas grass
© Unsplash

1. Το φυτό είναι αειθαλές, έχει καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τις πεδιάδες Πάμπας της Αργεντινής, από όπου και πήρε το όνομά του.

2. Έχει πολύ μεγάλη ανθοφορία από το καλοκαίρι μέχρι τα τέλη του φθινόπωρου.

3. Αν έχει χώρο και του επιτραπεί μπορεί να φτάσει ως και τα 4 μέτρα σε ύψος και τα 3 μέτρα σε πλάτος.

4. Το pampas grass μπορεί να αντέξει σε βάζο μέχρι και 3 χρόνια.

5. Μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε βάζο ή γυάλα αλλά και σαν αποξηραμένο κρεμαστό.

6. Αν θέλεις να αντέξει και να διατηρήσει τον όγκο του βρες του ένα σημείο μακριά από τον ήλιο ή οποιαδήποτε πηγή θερμότητας.

7. Κάθε 6-12 μήνες χρειάζεται ένα ελαφρύ τίναγμα για να απομακρύνεται η σκόνη από πάνω του.

Pampas grass
© Unsplash

8. Ανοίγεις τη συσκευασία του pampas grass, το τινάζεις, το στεγνώνεις με πιστολάκι και τέλος το ψεκάζεις με λακ από μακριά για να διατηρηθεί φουντωτό και σταθεροποιημένο, χωρίς να μαδάει στο χώρο σου.

9. Η άνοιξη αποτελεί την καλύτερη εποχή για να φυτέψεις τους σπόρους του pampas grass, οι οποίοι θα χρειαστούν περίπου 3 εβδομάδες για να βλαστήσουν.

10. Θέλεις να το φυτέψεις στο κήπο ή σε κάποια γλάστρα σου; Τότε είναι απαραίτητο το πότισμα τους θερμούς μήνες και το κλάδεμα το χειμώνα για να του δώσεις το σχήμα που θέλεις αλλά κυρίως να το βοηθήσεις να απαλλαγεί από το παλιό του φύλλωμα προκειμένου να αναπτυχθεί εκ νέου. Παρότι δεν είναι απαραίτητο το λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, είναι καλό tip για να ενισχύσεις την ανθοφορία του.

11. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αποτελούσε το φυτό που έβαζαν στον κήπο τους οι swingers το 1970 για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους. Σήμερα έχει «απενοχοποιηθεί» και είναι το απόλυτο must εσωτερικής διακόσμησης.

Πού θα βρω pampas grass στην Αθήνα;

Φρέσκο ή αποξηραμένο, το pampas grass ήρθε για να αναβαθμίσει την εικόνα των χώρων σου και να τους δώσει αέρα ανανέωσης. Μέσα σε μεγάλα, μικρά, χρυσά ή γυάλινα βάζα στο πάτωμα, δίπλα από τους καθρέφτες, στο καθιστικό σε κάποια γωνία, στην κρεβατοκάμαρα κάτω από τα μοντέρνα κάδρα σου, στο ταβάνι σα φωτιστικό χωρίς φως, στο κομοδίνο ακόμη και πάνω στο μπουντουάρ όπου κι αν επιλέξεις να τα τοποθετήσεις θα δώσει μια εξαιρετικά σοφιστικέ πινελιά στη διακόσμηση του σπιτιού σου. Παρακάτω, τρία μαγαζιά που μπορείς να βρεις pampas grass στην Αθήνα.

Pastel pampas grass στο Mrs Dalloway's

Αν είσαι λάτρης των pastel και ψάχνεις pampas grass στα αγαπημένα σου χρώματα, στα Εξάρχεια, τότε το Mrs Dalloway's είναι το μέρος σου. Ένα new entry concept store με κατ' εξοχήν αποξηραμένα λουλούδια για όλα τα γούστα που θα σε βοηθήσει να πειραματιστείς με συνθέσεις ή ό,τι άλλο έχεις στο νου σου.

Μrs Dalloway’s, Ιπποκράτους 69, Εξάρχεια, 2114244934

Πολύχρωμα pampas grass στο Υperalfeia

Εντυπωσιακά χρωματιστά pamper grass σε πορτοκαλί, μωβ και άλλα έντονα χρώματα θα βρεις στο Yperalfeia που δεν είναι ένα απλό ανθοπωλείο. To instagram account του είναι φουλ δημιουργικό και σου δίνει άπειρες decoration ιδέες, ενώ το κανάλι τους στο youtube σου δίνει tips για τα φυτά σου. Φυσικά, κάθε εβδομάδα η θεματική του καταστήματος αλλάζει οπότε μια βόλτα θα σε πείσει!

Κειριαδών 49, Κάτω Πετράλωνα, 6974179703

Καφές, έργα τέχνης, σνακ και pampas μαζί στο Minu

Minu Athens
© Instagram/ Minu Athens

Σου αρέσουν τα pampas, θέλεις να πιεις τον καφέ σου, να τσιμπήσεις κάτι και να πάρεις ιδέα για το ντιζάιν του χώρου σου; Tότε το Minu είναι το place to be για σένα καθώς συνδυάζει την πώληση φυτών εσωτερικού χώρου με τη μεγαλύτερη απόλαυση των coffee lovers, και παράλληλα φιλοξενεί, εκθέτει και διαθέτει πρωτότυπα έργα ελλήνων εικαστικών. Μην ξεχάσεις να κλείσεις το ραντεβού σου διαδικτυακά!

Minu, Σαρρή 50, Ψυρρή, 2103232022

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice