Δάφνη Βαλέντε: Επισκεφτήκαμε το πρώτο κατάστημα που άνοιξε η κορυφαία σχεδιάστρια στο κέντρο της πόλης
© Ioannis Moutis
Shopping

Δάφνη Βαλέντε: Επισκεφθήκαμε το πρώτο κατάστημα της στο κέντρο της πόλης

Το μοναδικό πλισέ της Δάφνης Βαλέντε απέκτησε σπίτι στην Αθήνα. Μας υποδέχτηκε η ίδια και μας μίλησε αποκλειστικά (βίντεο)

Δάφνη Βαλέντε: Μια συνέντευξη με τη διεθνούς φήμης σχεδιάστρια μόδας για την πορεία, την εξέλιξή και το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα.

Το 1985 στο Λονδίνο τη θεωρούσαν «φρικιό και τρελή». Τότε, όταν όλοι οι ανερχόμενοι σχεδιαστές της εποχής είχαν μια τάση μιμητισμού προς το ξένο, εκείνη είχε ήδη καταλάβει ότι η δύναμή της βρισκόταν στις ρίζες της. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε η μακρά πορεία της σχεδιάστριας Δάφνης Βαλέντε στον κόσμο της μόδας.

Η Δάφνη Βαλέντε, αφού έκανε σπουδές στο Fashion Institute of Technology στη Νέα Υόρκη και στο Saint Martin's School of Art στο Λονδίνο, ξεκίνησε να δουλεύει στην τεχνοτροπία του πλισέ. Εκμεταλλεύτηκε τις επιρροές της από το εξωτερικό, αξιοποίησε την αφαιρετική αρχαιοελληνική αισθητική και άρχισε να δημιουργεί πρωτότυπα ρούχα. Μετά από μια σειρά συλλογών που κυκλοφόρησαν διεθνώς, η σχεδιάστρια άνοιξε αυτόν τον Οκτώβρη το πρώτο της κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου παρουσιάζονται με ιδιαίτερο τρόπο όλα τα είδη ένδυσης που σχεδιάζει.

Ελαστικότητα, αφαιρετικότητα και χρώματα της ελληνικής γης είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που αποτυπώνονται στα πλισέ ρούχα της Δάφνης Βαλέντε. Η τεχνική που χρησιμοποιεί  η σχεδιάστρια για να “πλισάρει” τα ρούχα της αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. «Πλάθω το ρούχο σαν γλυπτό πάνω στην κούκλα. “Πλισάρω το ύφασμα και μετά το πλάθω” αναφέρει η ίδια. Κάθε ρούχο έχει ένα όνομα που προέρχεται από την Ελλάδα. Άλλωστε, πολλά από αυτά θυμίζουν τους αρχαιοελληνικούς χιτώνες, οι οποίοι όμως ταιριάζουν σε κάθε γυναικείο σώμα (One-size-fits-all).

Δάφνη Βαλέντε: Επισκεφτήκαμε το πρώτο κατάστημα που άνοιξε η κορυφαία σχεδιάστρια στο κέντρο της πόλης
© Ioannis Moutis

Η Δάφνη Βαλέντε είχε μια γιαγιά σούπερ κοκέτα και μια μαμά που, αφού σιδέρωνε το φουρό της, δεν καθόταν για να μην τσαλακωθεί. Η θεία της είχε οίκο μόδας που έντυνε την βασιλική οικογένεια. Εκείνη πήγαινε συνεχώς στην Ερμού για να χαζέψει τις βιτρίνες του σχεδιαστή Γιάννη Τσεκλένη. Με τις αναμνήσεις αυτές, η διεθνής σχεδιάστρια συνδέθηκε βαθιά με τις γυναίκες και τα ρούχα τους. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά για τις δημιουργίες της: “Κατασκευάζονται από μία γυναίκα προς όλες τις γυναίκες”.

Εμείς κάναμε μια βόλτα στο νέο κατάστημα της Δάφνης Βαλέντε στην οδό Κορνάρου, όπου μας υποδέχτηκε η ίδια και μας ξενάγησε στο νέο της χώρο. Η διακόσμηση έχει ως βάση το ασπρόμαυρο, το οποίο, όπως μας αποκάλυψε παραπέμπει επίσης στη χαρακτηριστική πιέτα. Τα στοιχεία του χώρου είναι μελετημένα για να αποπνέουν έναν vintage και edgy χαρακτήρα. Ο συνδυασμός τους είναι πολύ πιθανόν να σε προσελκύσει, ώστε να μπεις και εσύ στο κατάστημα. Όμως, αυτό που πραγματικά θα σε κερδίσει, όταν βρεθείς εκεί, είναι οι δημιουργίες της. 

Η Δάφνη Βαλέντε μας ξεναγεί στο πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα

Κορνάρου 6, Αθήνα, 2130465138
www.daphne-valente.com

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice