Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η βιομηχανία της μόδας το 2023
Ποια τα συμπεράσματα της έρευνας των Business of Fashion και McKinsey & Company
Ποιες οι προκλήσεις για τη βιομηχανία της μόδας για το 2023, σύμφωνα με την έρευνα των Business of Fashion και McKinsey & Company
Μετά το στραπάτσο του 2020 ελέω πανδημίας, η βιομηχανία της μόδας άρχισε να ανακάμπτει το 2021 και το 2022, με τα στελέχη της να συνειδητοποιούν πως η αγορά είναι εύθραυστη και απρόβλεπτη. Οι προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η μόδα το 2023 είναι πολλές, σύμφωνα με την έρευνα των Business of Fashion και McKinsey & Company. Τα πολυτελή brands αλλά και η fast fashion θα κληθούν να εξορθολογίσουν τα κόστη, να θωρακιστούν απέναντι στη διαχείριση κινδύνων, να γίνουν ελκυστικοί σε ένα κοινό με μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα και να επιδιώξουν την ανθεκτικότητά τους εν μέσω μιας ταραχώδους εποχής.
Οι ηγέτες του κλάδου στέκονται με απαισιοδοξία βλέποντας τον πληθωρισμό να καλπάζει, τις τιμές να ανεβαίνουν και την κατανάλωση να πέφτει. Η covid-19 δεν αποτελεί κορυφαία ανησυχία τους σε σύγκριση με τη γεωπολιτική αστάθεια ελέω πολέμου στην Ουκρανία, τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, την οικονομική αστάθεια και την ενεργειακή κρίση. Άλλωστε, κλιματική κρίση, γεωπολιτικές εντάσεις, υψηλός πληθωρισμός και κακή ψυχολογία των καταναλωτών κλυδωνίζουν την παγκόσμια οικονομία. Τα brands της μόδας θα κληθούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους με προσοχή για να αντιμετωπίσουν τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους ύφεσης που αναμένεται να φέρει το 2023.
Η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι ναι μεν η αύξηση των πωλήσεων είναι ο κύριος στόχος, ωστόσο επισημαίνουν πως ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους θα επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους παραγωγής. Η συγκεκριμένη πρόκληση είναι μεγάλη καθώς τα κόστη στη γραμμή παραγωγής, λόγω ενεργειακής κρίσης, είναι αυξημένα. Οι περισσότερες εταιρείες μελετούν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές τους καθώς και τη μετακίνηση της παραγωγής κοντά στις αγορές τους, για να μειώσουν τα κόστη μεταφοράς.
Με δεδομένο ότι μεγάλο οικονομικό βάρος για ένα brand είναι η διαχείριση των αποθεμάτων, του στοκ, το 75% των ερωτηθέντων στοχεύουν στη μείωση παραγωγής προϊόντων και εποχικών κωδικών, μια όχι μόνο οικονομική στρατηγική, αφού ανταποκρίνεται και στο αίτημα για βιωσιμότητα. Προβλέποντας επίσης ότι το καταναλωτικό κοινό θα αγοράζει φθηνότερα ρούχα, το 60% των εταιρειών θα αυξήσουν την παραγωγή σε casual, βασικά ρούχα, ενώ το 80% θα προχωρήσει σε εκπτώσεις και προσφορές. Την ίδια στιγμή, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η τάση για χαλαρό ντύσιμο, προβλέπεται ότι ανάπτυξη θα παρουσιάσει ο κλάδος ρούχων για ειδικές περιστάσεις, βλέπε γάμοι, που έμειναν στον πάγο για μια διετία.
Τέλος, η βιομηχανία της μόδας πρέπει να ανταποκριθεί σε δύο κοινωνικά αιτήματα, τη fluid fashion και την ουσιώδη οικολογική συμπεριφορά. Αφενός, η αυξανόμενη ζήτηση για ενδύματα unisex θα απαιτήσει την επανεξέταση στον σχεδιασμό ανδρικών και γυναικείων συλλογών. Αφετέρου, η κλιματική κρίση, που γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής, αναγκάζει τις εταιρείες να δίνουν διαρκώς διαπιστευτήρια βιωσιμότητας στο ευαισθητοποιημένο σε περιβαλλοντικά θέματα κοινό τους. Η ρετσινά του greenwashing σήμερα, στον καιρό της παντοδυναμίας των social media και της cancel culture, μπορεί να αποβεί καταστροφική.