Piracy Vintage: Ο λογαριασμός με thrift ρούχα που δίνει ιδέες για looks των 00s

Αν θες να αντιγράψεις το ντύσιμο της Μαριλένας από το «10' κήρυγμα», της Λίλας από τους «Singles» , της Paris Hilton ή και της Phoebe Buffay

Στο Piracy Vintage βρίσκεις ιδέες για να αντιγράψεις iconic ντυσίματα των 00s

Για όλα τα 90s kids εκεί έξω. Τους γλυκούς νοσταλγούς των ροζ motorola με το πορτάκι, των reality με την Paris Hilton και την Nicole Richie με τα χαμηλοκάβαλα jeans σε φάρμες του Arkansas. Αυτούς που είχαν αφίσσες της Britney Spears αλλά και των δικών μας pop idols, των Ηi5 στο δωμάτιό τους- δώρο από κάποιο τεύχος του περιοδικού «Kατερίνα», κι από εκεί αντλούσαν την έμπνευση για τις buggy φόρμες με τα κουμπιά στο πλάι ή για τις έντονες ξανθές ανταύγες στα μαλλιά. Για όλους αυτούς, υπάρχει ένας ελληνικός λογαριασμός στο Instagram που επαναφέρει εμβληματικά κομμάτια-κλειδιά, ώστε να αντιγράψουν το ανεπανάληπτο στιλ της δεκαετίας του 2000. Το Piracy Vintage - όπως λέγεται, είναι ιδέα της Γιασεμί Παλητζήκα, που εργαζόταν για χρόνια σαν μοντέλο, ώσπου αποφάσισε να επενδύσει στην αποθήκη που κληρονόμησε από την αγαπημένη της γιαγιά.

«Όλη η ιδέα της ενασχόλησης μου με τα vintage ξεκίνησε το 2018, όταν στις 13 Μαρτίου έχασα τη γιαγιά μου κατι που πραγματικά με έκανε να χάσω τη γη από τα πόδια μου μιας και στο πρόσωπο της έβλεπα όλη μου την οικογένεια. Μετά το θάνατο της, ήρθα αντιμέτωπη με κάποια κληρονομικά ζητήματα εκ των οποίων μέσα σ' αυτά, είχα κληρονομήσει μία αποθήκη με ένα παλιό βεστιάριο που διαχειριζόταν η ίδια στη δεκαετία του 1970-1980. Βρίσκοντας όλα αυτά τα όμορφα κομμάτια, δεν μου πήγαινε η καρδιά να τα πετάξω ούτε να τα χαρίσω γιατί ήταν τα περισσότερα ρούχα σχεδιαστών και πολύ ποιοτικά και ακριβά. Ηταν βεβαια τόσα πολλά που δεν θα κατάφερνα να τα φορέσω και έτσι έφτιαξα το πρώτο μου depop profile προκειμένου να κάνω μία προσπάθεια να τα πουλήσω. Ποτέ μου δεν πίστεψα ότι θα καταφέρω να πουλήσω έστω και ένα κομμάτι από αυτά. Βέβαια αυτή μου η σκέψη ακυρώθηκε μέσα στην πρώτη εβδομάδα που κατάφερα να πουλήσω πάρα πολλά και να βγάλω ένα αρκετά ικανοποιητικό χρηματικό ποσό. Συνειδητοποίησα ότι η γιαγιά μου αυτό που μου άφησε δεν ήταν μία αποθήκη με ένα παλιό βεστιάριο, ήταν μία επαγγελματική κληρονομιά, ένα όραμα για το τι θέλω να κάνω στη ζωή μου.» θα μας πει η Γιασεμί. Έκτοτε, η αναζήτηση εμπορεύματος και καινούργιου στοκ είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς της, με την ίδια να ψάχνει καθημερινά από ιδιώτες, παλιά καταστήματα ακόμη κι αντικερί, κομμάτια που ξυπνάνε ένα συναίσθημα νοσταλγίας, ενδεικτικά της δεκαετίας του 2000.

Piracy Vintage

«Όπως έχει αποδειχθεί η μόδα κάνει κύκλους, είναι μία ανακύκλωση των trends. Το στιλ του y2k τα τελευταία δύο χρόνια είναι πάρα πολύ επίκαιρο, είναι εδώ για να μείνει και οι προβλέψεις μου λένε βέβαια πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα δούμε πάρα πολύ την δεκαετία του 2005 έως 2013, δηλαδή τα mid 00s να ξανά έρχονται στο προσκήνιο. Από τα κομμάτια που ξεχωρίζω στην συλλογή μου είναι σίγουρα ένα μίνι dress Vivienne Westwood απο τη Salo collection, ένα 90s mesh dress του Jean Paul Gaultier, τα αγαπημένα μου Tabi γάντια καθώς και ένα κολιέ του Christian Lacroix που θεωρώ πως είναι το πιο πολύτιμο απόκτημά μου.» περιγράφει η Γιασεμί. Στο Piracy Vintage μπορεί κάποιος να βρει από ένα απλό cargo παντελονι των 00s στην οικονομική τιμή των 20€ μέχρι μια συλλεκτική τσάντα Christian Dior for John Galliano, που ίδιο σχέδιο έχουν φορέσει celebrities όπως η Bella Hadid και η Devon Lee Carlson. Στη σελίδα της όμως αποτίνει φόρο τιμής και σε εμβληματικές τηλεοπτικές περσόνες που λατρέψαμε στη μικρή οθόνη, όπως η πανέμορφη Μαριλένα από το «10' κήρυγμα» ή η εκκεντικρή Λίλα από τους «Singles», προτείνοντας κομμάτια που συνθέτουν το look τους.

«Η Μαριλένα καθώς και η Λίλα, ήταν δύο μεγάλες tv characters που ξεχώρισαν για το στιλ τους αλλά και ως χαρακτήρες γενικά, στα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια και έμειναν ανεξίτηλες στη στη μνήμη μου. Θυμάμαι να βλέπει τη Μαριλένα και να λέω «αα έτσι θέλω να ντύνομαι όταν θα μεγαλώσω» αλλά και μετέπειτα στην εφηβεία όταν έβγαινα για ψώνια σκεφτόμουν πριν αγοράσω κάτι «ααα αυτό σίγουρα θα το φορούσε η Λίλα.» Αυτό ξεχώριζε τη Μαριλένα στιλιστικά ήταν το γεγονός οτι πέραν του οτι σαν movie character είχε προσωπικό στιλ, μια μίξη gorpcore cyber futuristic, όπως ονομάζεται το pinterest trend στις μέρες μας, αλλα θεωρώ πως ήταν και ο προάγγελος του emo trend μιας και τότε (2003-2004) ήταν η εποχή που είχε ξεκινήσει να ανθίζει στο εξωτερικό, ασχέτως που στην Ελλάδα εκανε την εμφάνηση του έπειτα από τέσσερα με πέντε χρόνια, μιας και τότε οι τάσεις της μόδας αργούσαν πολύ να έρθουν στη χώρα μας επειδή δεν υπήρχαν social media. Η Λίλα απο την άλλη, συνεχίζει να με εντυπωσιάζει για το γεγονός οτι πέραν από το προσωπικό στυλ, κατάφερε τόσο επιτυχημένα να συνδυάσει ένα whimsygoth (fashion trend εμπνευσμένο από τη Phoebe Buffay) μαζί με το emo/trendy trend που εν έτη 2006-2007 ήταν πολύ στη μόδα στην Ελλάδα.»

Μπορεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να στρέφεται στις αλυσίδες fast fashion ως μια ομολογουμένως εύκολη και γρήγορη λύση, με ρούχα που κινούνται πάντα εντός των τάσεων της μόδας, ωστόσο όλο και περισσότεροι δίνουν ευκαιρίες στο μεταχειριμένο ή το χειροποιήτο προιόν, που έχει μια διαχρονική αξία. Για την Γιασεμί ένα vintage ρούχο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ρούχο. Είναι ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο, κομμάτι της ιστορίας κάθε ανθρώπου και απόλυτα συνδεδεμένο με τις αναμνήσεις. «Είναι αυτό που παθαίνω εγώ όταν θα βρω μία φόρμα y2k Juicy Couture. Θα θυμηθώ το διάλειμμα στο γυμνάσιο του 2009, που φορούσα την πρώτη φόρμα Juicy Couture που μου είχε κάνει γιαγιά μου δώρο τα Χριστούγεννα και θα νιώσω ένα μελαγχολικό όμορφο συναίσθημα νοσταλγίας. Δυστυχώς έχω κάνει το λάθος να πετάξω πράγματα επειδή έχω μεγαλώσει, επειδή τα 'χω βαρεθεί και το 'χω μετανιώσει γιατί δεν τα πήρε κάποιος που τα χρειαζόταν και που του άρεσαν κι αυτό είναι σπατάλη. Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο δίνοντας ζωή σε κάτι παλιό είναι ότι βλέπω πόσο μπορεί να αγαπηθεί και πόσο ένα ρούχο μπορεί να ξυπνήσει συναισθήματα νοσταλγίας και αναμνήσεων στον άλλον, που αυτομάτως τον κάνει να ταξιδεύει σε μία άλλη δεκαετία. Με χαρά ομολογώ πως πλέον, το 2023 οι άνθρωποι ασχολούνται περισσότερο και ψάχνουν περισσότερες πηγές για να προμηθευτούν ρούχα για την γκαρνταρόμπα τους. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που έχει ανθίσει η vintage αγορά καθώς και το γεγονός ότι μπορείς να βρεις vintage κομμάτια σε αρκετά χαμηλές τιμές ενώ ταυτοχρόνως είναι ποιοτικά και διαχρονικά.»

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice