Τα κεραμεικά σκεύη της Mυρτώς Βουτυρά κρύβουν ένα έξυπνο μήνυμα στον πάτο τους

Δεκάδες κουπίτσες και μπωλ εμπνευσμένες από την φύση και τα παιχνιδιάρικα μηνύματα

Μyrtmigi shop: Μπήκαμε στο εργαστήριο κεραμεικής της Μυρτώς Βουτυρά και μιλήσαμε μαζί της.

Η Μυρτώ Βουτυρά, σπούδασε product design στο Camberwell college of Arts στο Λονδίνο. Μόλις γύρισε στην Έλλάδα μετά τις σπουδές της, έγινε δασκάλα γιόγκα και παρόλο που αφοσιώθηκε σε αυτό για 10 χρόνια κατά τη διάρκεια του lockdown, αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή, να μετατρέψει το χόμπι- αυτό της κεραμεικής- στο βασικό της επάγγελμα και να αξιοποιήσει τη δύναμη των social media για να αναδείξει την δουλειά της. Έτσι δημιούργησε το Μyrtmigi shop, με σκεύη που σχεδιάζονται παίρνοντας έμπνευση από τη φύση, ενώ σκαρφίζεται και έξυπνες φράσεις που κοσμούν τους πάτους τους. Η ίδια μας περιγράφει την καθημερινότητα στο εργαστήριο.

Myrtmigi
Myrtmigi

Η κεραμεική: Πάντα μα πάντα μου άρεσε να φτιάχνω πράγματα, από τσάντες μέχρι κοσμήματα ή έβαφα τα ρούχα και τα παπούτσια μου. Έτσι αποφάσισα να σπουδάσω design & making! Η σχολή μου ήταν ένας παράδεισος γιατί είχαμε πρόσβαση πραγματικά στα πάντα!Η αίθουσα που ήμασταν τότε ήταν δίπλα στην κεραμική και λόγω ενός πρότζεκτ μου ήθελα να φτιάξω το δικό μου μπωλ. Η πρώτη φορά που έκατσα στον τροχό ήταν καταστροφή, ήταν πολύ δύσκολο και μάλιστα δεν είχα την υπομονή να μαθω. Στην πορεία, όσο δίδασκα γιόγκα, πάνω ακριβώς από την σχολή ήταν μια κυρία που δίδασκε κεραμική. Ξεκίνησα λοιπόν να πηγαίνω πριν το μάθημα για... μάθημα κι έτσι κόλλησα με τον πηλό. Αν και αυτή η ασχολία δεν είναι για ανυπόμονους, είναι τέλειο να φτιάχνεις κάτι που μετά το ψήσιμο το έχεις στο ντουλάπι σου και το χρησιμοποιείς. Για να έχεις ένα έτοιμο προϊόν στην κεραμική πρέπει να περάσεις από πολλά στάδια. Όλα αυτά τα κάνω μόνη μου, από το να πάω να αγοράσω πηλό μέχρι να κυνηγάω με το αμάξι τον κατά τα άλλα εξυπηρετικότατο κούριερ για να του δώσω τα πακέτα σε ένα διάστημα μιας εβδομάδας, τόσο δηλαδή οσο χρειάζομαι για να γεμίσω το καμίνι μου. Κάθε μέρα έχω και κάτι διαφορετικό να κάνω, να καταγράψω τις παραγγελίες μου, να κάνω την παραγωγή, να βάλω χερούλια σε κούπες, να μπουν για πρώτο ψήσιμο, να τα ζωφραφήσω, να γυαλιστούν, να τα πακεταρω. Αγαπάω όμως πάρα πολύ αυτό που κάνω και για μένα το πιο σημαντικό από όλα είναι να ξυπνάς και να χαίρεσαι που πας για δουλειά. Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι ότι είμαι το αφεντικό του εαυτού και δεν μου δίνω ποτέ... ρεπό!

Το εργαστήριο: Eίναι μια τρύπα ακριβώς κάτω από το σπίτι μου και όποιος μπαίνει μέσα αναρωτιέται πως χωράω, αν και τα καταφέρνω μια χαρά! Είναι ηλιόλουστο, φωτεινό, ζεστό, με ζωγραφιές του γιού μου, χαρτάκια και κάρτες γεμάτα αναμνήσεις κολλημένα στους τοίχους με χαρτοταινία! Το e-shop μου είναι πολυ πρόσφατο, μου το εφτιαξε ένας αγαπημένος φιλος κι εκεί θα βρει κανείς κομμάτια που είναι άμεσα διαθέσιμα, κούπες με ηλιοτρόπια, με ατάκες, μονόχρωμες, πιτσιλωτες.

Η έμπνευση για τις δημιουργίες: Αυτά που φτιάχνω είναι εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, αναμνήσεις, κάτι που ειδα που μου έκανε εντύπωση... Από την μουσική, τη φύση, τους φίλους μου, αστειες ατάκες, κάποιο αγαπημένο μπλουζάκι, τα πλακάκια στην κουζίνα της γιαγιάς μου, τις ταπετσαρίες στο σπίτι του παππού μου, κατι από μια σειρά που λάτρεψα. Τα κεραμικά μου έχουν σίγουρα μια vintage αισθητική, χρησιμοποιώ γήινα χρώματα και φτιάχνω πάντα κάτι που θα ήθελα να έχω εγώ. Ειναι σημαντικό να αρέσουν σε εμένα αυτά που φτιάχνω αλλά συνήθως τα δικα μου αγαπημένα παίρνουν τα λιγότερα  likes! Θα ξεχώριζα τις κούπες που εχουν μέσα ατάκες γιατί όλα αυτά που γράφω μου θυμίζουν κάτι ή κάποιον και μου ζεσταίνουν την καρδιά ενώ στο κοινό φαίνεται απλά ως κάτι αστείο.

H στροφή του κόσμου στο χειροποίητο: Πολύς κόσμος έχει στραφεί στην κεραμική τελευταία. Πιστεύω πως με τον covid παρα πιεστήκαμε και πως το να κανεις κάτι που σε ευχαριστεί, σε απασχολεί στον ελεύθερο χρόνο σου και στο τέλος έχει ένα αποτέλεσμα που σε κάνει περήφανο, είναι αυτό που ώθησε πολλούς από εμάς στην τέχνη ή στην γυμναστική για παράδειγμα. Τελευταία, η κεραμική είναι της μοδας και αυτό είναι ευχάριστο. Φαντάσου όταν πήγαινα εγώ στη σχολή το τμήμα της κεραμικης έκλεινε γιατί δεν υπήρχε ζήτηση και τώρα άνοιξε ξανά. Είναι και αγχολυτική ενασχόληση.

Tα social media: Εννοείται πως το Instagram επηρεάζει την άνοδο της τέχνης και την διάδοσή της! Όσο περνάνε από το timeline σου κούπες, τόσο τις κοιτάς και όσο τις κοιτάς, τοσο πιο πολύ σου εμφανίζονται με αποτέλεσμα και τόσο που τις βλέπεις να λες, θέλω κι εγώ να μάθω να φτιάχνω. Όταν ξεκίνησα κεραμικά τα social media δεν ήταν τόσο στη ζωή μας, όποτε για έμπνευση και για ιδέες έπρεπε να πηγαίνουμε στην βιβλιοθήκη, σε διαλέξεις, μουσεία, εκθέσεις. Ίσως σε αυτό έχουν κάνει κακό καθώς βλέπεις κάτι που σου αρέσει και το φτιάχνεις χωρίς να χρησιμοποιείς την φαντασία σου, ούτε αφήνεις την σκέψη και την ιδέα σου να εξελιχθεί. Γενικά αν κάτι που σου αρέσει και το εξασκείς γίνεσαι όλο και καλύτερος σε αυτό! Το να στήσεις μια επιχείρηση είναι το πιο εύκολο! Υπάρχουν τόσες πληροφορίες και τόσοι πολλοί νέοι που το έχουν κάνει με επιτυχία! Για να ξεχωρίσεις χρειάζεται να είσαι αυθεντικός και να το κάνεις με όλη σου την καρδιά, να δέχεσαι σχόλια μόνο από αυτούς που αγαπάς και σε αγαπάνε και να μην χάνεις πίστη στο όνειρο σου και σε αυτό που σε γεμίζει.

Μυρτώ Βουτυρά

www. myrtmigi.com

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice