Η Ιουλία Γερασκλή, η Μυρτώ Βουτυρά, η Εμμανουέλα Μακρή-Βαθιώτη και οι Μελίνα Βουρνάζου και Μελίνα Ντάκα μιλούν για την κεραμική τέχνη
Kalon: Η Μελίνα Βουρνάζου και η Μελίνα Ντάκα σχεδιάζουν σε πηλό και ύφασμα
Με κοινό όνομα και κοινό όραμα, δυο νέες δημιουργούν μίνιμαλ, ιδιαίτερα κεραμικά σκεύη
KÁLON: Μιλήσαμε με τη Μελίνα Βουρνάζου και τη Μελίνα Ντάκα για την κεραμεική τέχνη και το εργαστήριό τους.
Η Μελίνα Βουρνάζου και η Μελίνα Ντάκα είναι δύο φίλες με κοινές ανησυχίες. Η πρώτη σπούδασε οικονομικές κι έπειτα επιστήμες στην αρχή κι έπειτα αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων ενώ τώρα εργάζεται ως σκηνογράφος. Η δεύτερη σπούδασε Marketing και Επικοινωνία και τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται σε διαφημιστική εταιρεία. Το KÁLON ήρθε στη ζωή τους για μπορούν να σχεδιάζουν τα αντικείμενα που φαντάζονται. Οι ίδιες περιγράφουν το όραμά τους, που δεν αφορά μόνο την δημιουργία πάνω σε πηλό αλλά σε ό,τι υλικό τις εμπνέει.
Η κεραμεική: Η πρώτη επαφή με τη συγκεκριμένη τέχνη ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα. Ήταν μία ιδιαίτερη περίοδος, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κάναμε μια παύση, μπορέσαμε να δώσουμε χώρο και χρόνο στις σκέψεις μας, σκέψεις που μπορεί να είχαμε καιρό αλλά πάντα κάτι μας κρατούσε. Ξεκινήσαμε μαζί με online μαθήματα, τότε δεν επιτρέπονταν από κοντά. Το πρώτο αντικείμενο που φτιάξαμε ήταν προτομές των σκύλων μας, είχε πολύ ενδιαφέρον η πρώτη επαφή με τον πηλό και η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του. Στη συνέχεια ήρθε η ιδέα για το KÁLON. Στο KÁLON δεν ασχολούμαστε μόνο με τα κεραμικά αλλά με οποιοδήποτε υλικό που μπορεί να μας εμπνεύσει για τη δημιουργία ενός αντικειμένου όπως ο πηλός, το ύφασμα, οι κλωστές. Έτσι μας ήταν πιο σημαντικό να αφιερώνουμε τον χρόνο μας στο σχεδιασμό των αντικειμένων και όχι στην υλοποίηση. Για την υλοποίηση τους συνεργαζόμαστε με τεχνίτες που δίνουν μορφή στα σχέδια μας. Αν και θα μας άρεσε πολύ να είχαμε τον χρόνο να φτιάχνουμε μόνες μας τα αντικείμενά μας, τελικά αποδείχτηκε πολύ ενδιαφέρουσα η συνεργασία με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους και μάθαμε πολλά από αυτους για τις τέχνες τους. Έχουμε και οι δύο μια ακόμη εργασία, που επίσης αγαπάμε πολύ, ο περισσότερος χρόνος της μέρας μας λοιπόν είναι εκεί ενώ σε αυτόν που μας μένει, ασχολούμαστε με το KÁLON, από τα πρακτικά θέματα, παραγγελίες κλπ μέχρι τα δημιουργικά, νέες ιδέες, νέα αντικείμενα. Δεν είναι εύκολή η ισορροπία ούτε θεωρούμε ότι την έχουμε βρει, αυτός όμως είναι και ένας λόγος που όταν φτάνουμε στο τελικό αποτέλεσμα η ικανοποίηση είναι πραγματικά μεγάλη.
Τα αντικείμενα: H λέξη KÁLON σημαίνει «H ομορφιά ως μια ένδειξη ενός καλού ευγενικού χαρακτήρα». Η αλήθεια είναι ότι βρίσκουμε την ομορφιά στην ευγένεια και στην καλοσύνη. Είναι αξίες που μας εμπνέουν και προσπαθούμε να έχουμε στο KÁLON αλλά και στη ζωή μας. H έμπνευση μας είναι η γυναίκα. Ίσως γιατί είμαστε γυναίκες, γιατί μαθαίνουμε πως να είσαι γυναίκα σήμερα. Είναι δημιουργικά αλλά και πρακτικά η αφετηρία μας. Είμαστε δύο γυναίκες που συνεργαζόμαστε, αλληλοσυμπληρωνόμαστε , εμπνέει η μία την άλλη και δημιουργούμε. Έτσι λοιπόν, σε όλα μας τα σχέδια με έναν αφαιρετικό τρόπο δίνουμε γυναικείες μορφές και γραμμές στον πηλό, στο ύφασμα, στην κλωστή, χρησιμοποιώντας γήινα χρώματα και φυσικά υλικά. Στο KÁLON κάποιος μπορεί να βρει κεραμικά αντικείμενα όπως βάζα, κηροπήγια, πιάτα, μπολ, ποτήρια ζωγραφισμένα στο χέρι αλλά και κάδρα με κεντημένα υφάσματα. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα αντικείμενο θα ήταν σίγουρα τα κηροπήγια, ήταν και τα πρώτα που δημιουργήσαμε οπότε έχουμε μια ιδιαίτερη αγάπη σε αυτά.
H στροφή του κόσμου προς τo χειροποίητο: Δεν πιστεύουμε ότι είναι απλά μια μόδα, πιστεύουμε ότι ο κόσμος το έχει ανάγκη. Η καθημερινότητά μας γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη και γρήγορη. Είμαστε όλη μέρα μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή, κινητού γι' αυτό και όλο και περισσότερο μας δημιουργείται η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας, τις δικές μας δυνάμεις για δημιουργήσουμε κάτι, όχι διεκπαιρεωτικά, όχι αυτοματοποιημένα, όχι εύκολα. Να νιώσουμε αυτό που δημιουργούμε και να έρθουμε σε επαφή κυριολεκτικά με το έργο μας.Θα λέγαμε ότι αυτό είναι αγχολυτικό,είναι μια μορφή διαλογισμού. Για να δημιουργήσεις πρέπει να είσαι εκεί, να εστιάσεις όλη σου τη σκέψη στον πηλό που έχεις στα χέρια σου. Έτσι όλες οι άλλες σκέψεις, όλες οι υποχρεώσεις φεύγουν. Το μυαλό σου αδειάζει και γίνεσαι ένα με το χώμα. Δεν είναι εύκολο και θέλει υπομονή αλλά το αποτέλεσμα και η όλη διαδικασία σε δικαιώνει. Η πανδημία σίγουρα ευνόησε την κεραμική, εμάς πάντως μας έφερε πιο κοντά της.
Τα social media: Είναι φανταστικό στα SoMe που μπορείς να βρεις δημιουργούς σε όλο τον πλανήτη τόσο εύκολα. Τα SoMe σίγουρα σε έναν βαθμό αποτελούν μια κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσεις κάτι που μπορεί χρόνια να το σκεφτόσουν αλλά βλέποντας πως υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω που κάνουν την προσπάθεια τους παίρνεις θάρρος, ερεθίσματα, μοιράζεσαι την αισθητική σου.
www.instagram.com/kalonathens