Swatch Art Journey: Ένας διάσημος πίνακας στον καρπό του χεριού μας

Μουσεία από όλο τον κόσμο δίνουν 8 διάσημα έργα τέχνης για να γίνουν ρολόγια

Swatch Art Journey: Τα νέα ρολόγια της εταιρείας με διάσημα έργα τέχνης στο καντράν.

Εδώ και 40 ακριβώς χρόνια, η Swatch δεν «φοράει» μόνο το ελβετικό της DNA με επιτυχία αλλά μένει πιστή στη θετική πρόκληση, στη χαρά της ζωής, στην pop  κουλτούρα και στην αγάπη της –με πολλούς και ποικίλους τρόπους– στην Τέχνη.
Ο έρωτας της Swatch με την τέχνη ξεκίνησε το 1985 με το πρώτο από μια μακρά σειρά ρολογιών Art Special, και αργότερα, όταν ένωσε τις δυνάμεις της με τα παγκοσμίου φήμης μουσεία για να αναδημιουργήσει μερικά από τα πιο ισχυρά έργα τέχνης τους ως μέρος μιας νέας σειράς Museum Journey. Το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ (2018) και το Μουσείο Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη (2018) ήταν οι πρώτοι χώροι που άνοιξαν τις πόρτες τους στη Swatch, ενώ ακολούθησαν το Musée du Louvre στο Παρίσι (2019), το MoMA στη Νέα Υόρκη (2021) και το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι (2022).
Για το 2023, το Swatch Art Journey φέρνει στην καθημερινότητα, στον καρπό των χεριών μας, εικόνες από τους τοίχους μεγάλων μουσείων προσφέροντας με έναν διαφορετικό τρόπο τη συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα αριστούργημα.
Πρόκειται για πέντε capsule συλλογές που κυκλοφορούν από τα μέσα Μαρτίου έως τον Μάιο, σαν μια περιπέτεια σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της τέχνης, από τον Botticelli μέχρι τον Lichtenstein. Η Swatch αναπλάθει απροσδόκητες λεπτομέρειες των έργων, σε διαστάσεις GENT, και στη μεγαλύτερη NEW GENT, που θα είναι διαθέσιμα από τις 16 Μαρτίου, ακολουθούμενη από μια άλλη κυκλοφορία που θα παρουσιαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Girl by Roy Lichtenstein - The Swatch Art Journey Collection
Reverie by Roy Lichtenstein, The Swatch Art Journey Collection

Swatch x MoMA
Δύο ρολόγια για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Roy Lichtenstein.
Το Reverie είναι αναφορά στο ομώνυμο έργο (1965) του Lichtenstein επηρεασμένο από τη μεγάλη του αγάπη για την τζαζ και τη γνωστή του φράση “The melody haunts my reverie” που βρίσκεται γραμμένη σε α-λα κόμικ συννεφάκι στη θέση της θηλιάς στο κατακίτρινο (όπως το ξανθό των ηρωίδων του) λουράκι.
Το Girl είναι βασισμένο στο ομώνυμο έργο (1963) με τη γυναίκα να χαμογελάει αστραφτερά σαν από παλιά διαφήμιση του ’50, με το χαρακτηριστικό στιλ του καλλιτέχνη, το ράστερ της τυπογραφίας ή τεχνική Ben Day που απλώνεται και στην πίσω πλευρά του ρολογιού. Οι φανς της pop art θα τα λατρέψουν.

La Trahison Des Images by René Magritte, The Swatch Art Journey Collection
Le Fils De L’Homme by René Magritte, The Swatch Art Journey Collection

Swatch x Magritte
Δύο ρολόγια αναφορά στον σουρεαλιστή καλλιτέχνη René Magritte και την 125η επέτειο της γέννησής του.
Στο Le Fils De L’Homme, ο «Γιoς του ανθρώπου», στο καντράν κυριαρχεί το πασίγνωστο αιωρούμενο πράσινο μήλο που κρύβει το πρόσωπο του ανθρώπου με το μαύρο καπέλο μπόουλερ (πολλοί λένε ότι είναι ο ίδιος ο Magritte αυτό το πρόσωπο). Ιδανική λεπτομέρεια: η κατακόκκινη γραβάτα του που συνεχίζεται και στο λουράκι.
Το La Trahison Des Images, βασισμένο στο γνωστό έργο με την πίπα (1929) του Βέλγου καλλιτέχνη, είναι μία πραγματικά σουρεαλιστική εμπειρία γεφυρώνοντας, σε υπέροχο café au lait χρώμα, το Dada με το σήμερα στη φράση “Ceci est une Swatch” κατά τον τίτλο του πρωτότυπου έργου “Ceci n’est pas une pipe”. Δεν είναι, αλλά είναι μία πίπα.

Allegory Della Primavera by Sandro Botticelli, The Swatch Art Journey Collection
Nascita Di Venere by Sandro Botticelli, The Swatch Art Journey Collection

Swatch x Le Gallerie Degli Uffizi
Δύο ρολόγια για τη γιορτή της φύσης και της θηλυκότητας μέσα από τα μάτια και την τέχνη του μεγάλου δάσκαλου της Αναγέννησης Sandro Botticelli.
Το Allegoria Della Primavera είναι η αλληγορία της ιταλικής άνοιξης σε έναν πίνακα που περιέχει 138 διαφορετικά είδη φυτών να περιβάλλουν τη Φλόρα, τη θεά της φύσης – μερικά από αυτά και στο λουράκι του ρολογιού: άγριες φράουλες, μύρτιλλα, βιολέτες, κίτρα.
Το Nascita Di Venere, η «Γέννηση της Αφροδίτης» (περιόδου 1486), είναι ίσως η πιο γνωστή εικόνα της θηλυκότητας. Στο καντράν, οι θεοί των ανέμων, ο Ζέφυρος και η Αύρα, φυσούν οδηγώντας την Αφροδίτη, ανάμεσα σε ροζ τριαντάφυλλα, στην ακτή και στο λουράκι του ρολογιού.

The Great Wave off Kanazawa by Katsushika Hokusai & the Astrolabe, The Swatch Art Journey Collection

Swatch x Louvre Abu Dhabi
Ένα ρολόι που συνδέει την ενέργεια του «Μεγάλου κύματος στο Kanagawa» του Hokusai με τον μεγαλειώδη «Αστρολάβο».
To The Great Wave Off Kanagawa του Katsushika Hokusai και ο Αστρολάβος είναι αντίστοιχα το μπρος και το πίσω του ρολογιού σε μία υπέροχη συνύπαρξη. Το πασίγνωστο Μεγάλο Κύμα (1831) του Hokusai πλημμυρίζει με τους αφρούς του το καντράν του ρολογιού δίνοντας μία μοντέρνα διάσταση. Στην πίσω πλευρά απλώνεται το περίφημο εκλεπτυσμένο τεχνούργημα του Αστρολάβου (1726-1727) από τον Muhammad ibn Ahmad al-Battutî σαν ιδανικό σχόλιο στον χρόνο και τα αστέρια, τόσο κοντά στη φιλοσοφία της Swatch.

* Τα δύο ρολόγια Swatch x MoMA και τα δύο Swatch x Magritte θα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα Swatch και στο Swatch.com από τις 16/3/2023.
* Τα δύο ρολόγια Swatch x Le Gallerie Degli Uffizi και το Swatch x Louvre Abu Dhabi θα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα Swatch και στο Swatch.com από τις 13/4/2023.