Ancient Kallos: Το ελληνικό brand που αναδεικνύει κομψά το νωχελικό attitude του καλοκαιριού
Δύο γυναίκες εμπνέονται από την πλούσια ελληνική παράδοση και δημιουργούν το πρώτο αμιγώς resortwear brand
Ancient Kallos: Ποιοι είναι οι δημιουργοί του ελληνικού brand resortwear και τι θα δούμε στη συλλογή 2023.
Η Λαμπρινή και η Στέλλα Σταύρου είναι οι δημιουργοί του πρώτου αμιγώς resortwear brand, Ancient Kallos. Έλκουν την καταγωγή τους από τη Θεσσαλονίκη, όμως ο «τόπος» που κατοικούν είναι εκείνος που αναβαθμίζει αισθητικά την καθημερινότητά μας μέσα από τις εικόνες και τις αναμνήσεις από τα πιο δροσιστικά καλοκαίρια μας. Πώς ορίζουν εκείνες τη μόδα; «Μόδα σημαίνει δημιουργία νέων “εικόνων”, αλλά και η προσέγγιση του κάλλους μέσω των δημιουργιών της», θα μου πουν. Ξεκίνησαν το brand τους το 2015, στην καρδιά της μεγάλης κρίσης στη χώρα μας με στόχο να αποτυπώσουν την ομορφιά και την αρμονία της Ελλάδας και του καλοκαιριού της σε ρούχα.
Το όνομα του brand υπογραμμίζει το απενοχοποιημένο τους κριτήριο. Ο μόνος τρόπος για να εκτιμήσεις το παρελθόν μας είναι να το φωτίσεις χωρίς παρωπίδες αλλά κριτικά και χωρίς φόβο. Κατάφεραν από την πρώτη τους κιόλας συλλογή να παρουσιάσουν ρούχα φίνα μα με ελληνική ταυτότητα, κάτι που δεν είχαμε καθόλου συνηθίσει. «Σχεδιαστικά αντλούμε σταθερά έμπνευση από τα στοιχεία της πλούσιας ελληνικής παράδοσης, όπως τα κεντήματα με ιστορία πολλών ετών τα οποία αναπαράγουμε με σεβασμό αλλά και αφαιρετική προσέγγιση ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το στυλ της γυναίκας του σήμερα». Κάπως έτσι αποφεύγουν τον σκόπελο του κακοποιημένου φολκλόρ και των φασόν φορεμάτων σε καταστήματα με τουριστικά είδη. Τα Ancient Kallos δημιουργούνται στην Ελλάδα, ενώ στα μαλακά βαμβακερά και λινά υφάσματα, στις οργανικές ποπλίνες που χαϊδευουν το σώμα και στα κεντήματά τους χωράει το φως από το ελληνικό κάλλος. Γι' αυτό ταξιδεύουν και σε καταστήματα σε όλον τον κόσμο, από το Bonne Marche μέχρι τις μπουτίκ των W Hotels.
Δημιουργούν ρούχα «με διαχρονικό σχεδιασμό και υψηλή ποιότητα που στόχο έχουν να αναδείξουν την προσωπικότητα της γυναίκας, κάνοντάς τη να νιώθει πάντα ξεχωριστή». Η αγαπημένη τους σχεδιάστρια είναι διαχρονικά η Madame Grès καθώς «με τις δημιουργίες της προσέγγισε με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά των αρχαίων ελληνικών γλυπτών». Ξεχωρίζουν τον Pablo Picasso που με τα κεραμικά του απέδωσε φόρο τιμής στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία μυθολογία. Ούτως ή άλλως, η τέχνη των χεριών κυριαρχεί στη δική τους δουλειά. «Η κεντητική τέχνη είναι η βασική πηγή έμπνευσής μας σε κάθε συλλογή. Κεντήματα που προέρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εντυπωσιακά κομμάτια της παράδοσης που εφαρμόζονται με σεβασμό στις δημιουργίες μας για να καταλήξουν σε statement κομμάτια της σύγχρονης resort γκαρνταρόμπας».
«Πώς θα θέλατε να περιγράφει το brand σας μια τουρίστρια;», τις ρωτώ. «Θα θέλαμε με την επιστροφή της στην χώρα της να αναφέρεται με ενθουσιασμό στο ελληνικό brand που ανακάλυψε και ξεχώρισε λόγω της ποιότητάς του και της αναφοράς του στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στην ελληνική λαογραφία». Για το φετινό καλοκαίρι ταξίδεψαν στο μυκονιάτικο καλοκαίρι των 70’s. «Νοσταλγία και αυθεντικότητα. Αναδρομή στη δεκαετία του 1970, τότε που το ανέγγιχτο από πολυκοσμία νησί της Μυκόνου γίνεται ο απόλυτος προορισμός για τις bona fide μποέμ προσωπικότητες του κόσμου». Καφτάνια και φορέματα σε Α γραμμή, τοπ και shirt dresses με απίθανα τυπώματα «συναισθηματικής αξίας που εγκαινιάζουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του brand», όπως μου εξηγούν. «Μολυβιές που μετατρέπονται σε εκτυπώσεις ζωντανεύουν το περιβάλλον μιας τυπικής ταβέρνας στη Μύκονο του 1970, υπενθυμίζουν γιατί οι ριγέ ομπρέλες θα αποτελούν πάντα πηγή έμπνευσης των κομψών sundresses και αποτυπώνουν την έννοια της αυθεντικότητας, όπως εκείνη συνοψίζεται σε ένα αεροπορικό εισιτήριο της τότε Ολυμπιακής Αεροπορίας».
Ο δικός του αγαπημένος προορισμός είναι η Τήνος. «Την επιλέγουμε για την άγρια ομορφιά της, τους σμιλεμένους βράχους της, τα κυκλαδίτικα γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της και φυσικά για τα βαθιά μπλε νερά της». Το βαθύ μπλε, στο οποίο αναφέρονται το βλέπω στη Thalassa ψηλόμεση φούστα και στο Trikeri τοπ με τα δωρικά κεντήματα. «Ποια προσωπικότητα θα θέλατε να είχατε ντύσει;», τις ρωτώ. «Τη Zaha Hadid, τη “βασίλισσα της καμπύλης”, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν, την πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Πρίτσκερ αλλά και τη, λιβανέζικης καταγωγής, δικηγόρο Amal Clooney, γνωστή ακτιβίστρια με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, μια γυναίκα που εντυπωσιάζει με την απαράμιλλη κομψότητά της».
Στα κοσμήματά τους, τη νέα προσθήκη στη συλλογή τους, αναγνωρίζω την κοσμοπολίτικη αύρα τους που πατάει στη λαογραφία της Μυκόνου με τα φλουριά, τις πόρπες και τα χρυσά γραμματόσημα να πρωταγωνιστούν και να αναβαπτίζουν το σουβενίρ σε τοπόσημο καλαισθησίας. «Κι αν σας ζητούσε η Σοφία Κόπολα κοστούμια για μια ταινία για την Ελλάδα, τι αναφορές θα χρησιμοποιούσατε;», τις ρωτάω στο τέλος. «Θα προτείναμε ρούχα που παραπέμπουν στην ανεπιτήδευτη κομψότητα και “επικοινωνούν” τις έννοιες της νοσταλγίας και της αυθεντικότητας. Οι αναφορές που θα χρησιμοποιούσαμε θα ήταν κεντημένα μοτίβα λαογραφικής σημασίας επάνω σε αιθέρια silk-cotton φορέματα ώστε να τονίσουμε την ξεγνοιασιά και το νωχελικό attitude του ελληνικού καλοκαιριού».